sebullo Napisano 21 Września 2023 Udostępnij Napisano 21 Września 2023 Hej Gdybyście mieli wybrać najmniej awaryjny, a przedni amortyzator do XC (hardtail) to na który konkretnie model byście postawili? Użytkownik 115kg, kwota orientacyjna. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 21 Września 2023 Udostępnij Napisano 21 Września 2023 Revelation w tym przypadku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 21 Września 2023 Udostępnij Napisano 21 Września 2023 Nieinaczej. Tyle, że za 3,5k się kupi 2 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 21 Września 2023 Udostępnij Napisano 21 Września 2023 Na pewno nic na Chargerach, jeśli ma nie być awaryjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 21 Września 2023 Udostępnij Napisano 21 Września 2023 Nie wiemy jaki skok, jaka rura. Ale też głos na Revelation Jak to jakiś rower XC to można zamiast 100mm wsadzić 120 (bo mniejszych nie ma) i zwiększyć SAG. Chodzi świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebullo Napisano 21 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2023 Widelec pod ramę Nukeproof Scout 275 2021 - zalecane 140mm: https://us.nukeproof.com/products/2021-scout-275 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 21 Września 2023 Udostępnij Napisano 21 Września 2023 No to yari bedzie jeszcze lepszy. W tej samej co revel cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebullo Napisano 21 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2023 Przez moment moje myśli zawędrowały jeszcze do Fox Suspension 34 Float Performance Grip, ale obawiam się cięższego serwisowania (chcę to robić sam), gorszej dostępności części do serwisowania oraz gorszej bazy danych, dlatego nastawiłem się na Rock Shox... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 22 Września 2023 Udostępnij Napisano 22 Września 2023 RS łatwiej, szybciej, taniej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebullo Napisano 22 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2023 A tak w 2 słowach najważniejsze różnice między Revelation i Yari? Revelation'a mam łatwiej dostać 140mm natomiast Yari tylko 150mm (co dalej jest ok dla tej ramy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 22 Września 2023 Udostępnij Napisano 22 Września 2023 Zerknij tutaj 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebullo Napisano 22 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2023 Dzięki, a tak się zastanawiam jeszcze... Duża/odczuwalna będzie różnica między 140mm a 150mm? Niby na stronie producenta montują 150mm do wersji "Pro" ale boje się, że to może jakoś negatywnie wpłynąć na coś (zwłaszcza że troszkę ważę)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 22 Września 2023 Udostępnij Napisano 22 Września 2023 Na nic nie wpłynie. Wystarczy że minimalnie zmniejszysz sobie ciśnienie w wersji 150mm i tak jakbyś włożył 140tkę. Poza tym to Nukeproof, to nie jest rama dla Kowalskiego jeżdżącego po bułki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebullo Napisano 22 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2023 Zamówiony RS Yari 150mm - dziękuję wszystkim za poświęcony mi czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebullo Napisano 23 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2023 Właśnie przyszedł - kawał bydlaka muszę przyznać 😍 Z racji tego, że jestem laikiem to chciałbym się tylko upewnić w kilku kwestiach: - Yari nie ma pełnego lockout'a - jest tylko zmiana kompresji z zaworem bezpieczeństwa, który puści przy zbyt dużym ciśnieniu. - Warto wkładać w niego łapy do zerowego serwisu jeśli widać ze z pod uszczelek jeszcze kupa smaru wychodzi - pewnie warto bo nie wiadomo jak z oleje w lagach? Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slavi Napisano 23 Września 2023 Udostępnij Napisano 23 Września 2023 (edytowane) Do Yari to od razu SPLUG. Szkoda czasu na MotionControl. https://www.novyparts.com/produits-novyparts-suspensions-vtt/splug-bloc-de-compression-hydraulique/ Edytowane 23 Września 2023 przez slavi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 23 Września 2023 Udostępnij Napisano 23 Września 2023 O wiele lepiej dołożyć 30EUR do chargera 2.1. Poza tym nie wierzę w customowe wynalazki. 1 godzinę temu, sebullo napisał: - Yari nie ma pełnego lockout'a - jest tylko zmiana kompresji z zaworem bezpieczeństwa, który puści przy zbyt dużym ciśnieniu. - Warto wkładać w niego łapy do zerowego serwisu jeśli widać ze z pod uszczelek jeszcze kupa smaru wychodzi - pewnie warto bo nie wiadomo jak z oleje w lagach? Ma 9 stopniową regulację kompresji i jak każdy MC ma flood gate - przy mocniejszym łupnięciu na blokadzie ugnie się korpus tłumika przepuszczając olej. Co do serwisu zerowego - jeśli mokry to zrób mu po prostu serwis 50h za 25h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 23 Września 2023 Udostępnij Napisano 23 Września 2023 2 godziny temu, sebullo napisał: Warto wkładać w niego łapy do zerowego serwisu jeśli widać ze z pod uszczelek jeszcze kupa smaru wychodzi - pewnie warto bo nie wiadomo jak z oleje w lagach? Warto. U mnie w Revelation było sucho a smaru tyle co kot napłakał. No chyba że Yari wychodzi lepiej z fabryki, z tej "półki" nic nie miałem - Reba w zeszłym roku kupiona była z olejem i smarem w normie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebullo Napisano 23 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2023 36 minut temu, Dokumosa napisał: Ma 9 stopniową regulację kompresji i jak każdy MC ma flood gate - przy mocniejszym łupnięciu na blokadzie ugnie się korpus tłumika przepuszczając olej. Dzięki za wyjaśnienie, mam jeszcze Rebę w innym rowerze i tam da się go totalnie zablokować, martwiłem się, że tutaj coś jest felerne... 37 minut temu, MikeSkywalker napisał: Reba w zeszłym roku kupiona była z olejem i smarem w normie. Moja też, dlatego się zastanawiam czy ruszać skoro widać że smaru nie żałowali. Yari niby z 2023/01/09 ale kto to wie ile tam jest nalane. P.S. Upgade póki co nie jest planowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slavi Napisano 23 Września 2023 Udostępnij Napisano 23 Września 2023 1 godzinę temu, Dokumosa napisał: O wiele lepiej dołożyć 30EUR do chargera 2.1. Poza tym nie wierzę w customowe wynalazki. nie no niby 2.1 jest najlepszy z chargerów ... ale nie warto . miało być bezawaryjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 23 Września 2023 Udostępnij Napisano 23 Września 2023 Bezawaryjny absolutnie jest MC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebullo Napisano 28 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2023 Z ciekawostek - Yari trafił się totalnie suchy, nawet śladu w lagach po oleju nie było, a na gumkach smar też tyle co kot napłakał, aż dziw że z zewnątrz było tak mokro... Jeśli czyta to ktoś kto tak jak ja nie miał pewności czy robić serwis zerowy to zdecydowanie warto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 28 Września 2023 Udostępnij Napisano 28 Września 2023 Za bardzo się tym przejmujecie. 50h szybko mija. A do tego czasu nawet się dobrze nie dotrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi