keltu Napisano 19 Września 2023 Udostępnij Napisano 19 Września 2023 (edytowane) Nie sprawdzałem jaką ma długość założony oryginalny KMC X11, przy wymianie na SRAMa byłem przygotowany na skracanie a okazało się że jest o 1 ogniwo krótszy. 😕 Jak to oceniacie organoleptycznie? Przerzutka chodzi ok chociaż kilka przełożeń jest na pewno do podregulowania. Edit: Czyli obecnie jest łańcuch 114 ogniw na korbie z dużym blatem 36T i z największą koronką kasety 42T. Edytowane 19 Września 2023 przez keltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graveloiksctrailowka Napisano 19 Września 2023 Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Wygląda ok, pewnie jakbyś jeszcze skrócił to łańcuch dalej by latał jak trzeba. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graveloiksctrailowka Napisano 19 Września 2023 Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Nie wiem jaką masz długość widełek, ale jeśli jest to 430mm, możesz skrócić tak by wyszło łącznie 108 link'sów https://www.omnicalculator.com/sports/chain-length Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 19 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2023 (edytowane) Chainstay wg. producenta to 450mm, coś mi się nie podoba ten kalkulator przy 111 ogniwach to mam wrażenie że wózek przerzutki chyba byłby w poziomej pozycji.🤔 Edytowane 19 Września 2023 przez keltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graveloiksctrailowka Napisano 19 Września 2023 Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Pisałeś że obecnie masz 114, jeśli tak spokojnie można odjąć dwa ogniwa. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 20 Września 2023 Udostępnij Napisano 20 Września 2023 Ja bym zaczął od przybliżelia wózka do kasety, bo masz ze 2 cm za daleko - to nie może dobrze działać. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 20 Września 2023 Udostępnij Napisano 20 Września 2023 (edytowane) Za krótki. I jak wyżej. W obecnej konfiguracji łańcuch zdaje się całkowicie pomijać kółko prowadzące przerzutki. Edytowane 20 Września 2023 przez TheJW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 20 Września 2023 Udostępnij Napisano 20 Września 2023 Jest za krotki. Wrzuc fotkę jak wygląda na najmniejszej koronce kasety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 20 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2023 (edytowane) @TheJW Nie no kółka nie omija. @Maciek.B Nie widać ale na tym zdjęciu łańcuch był wrzucony na duży blacie z przodu. @PawelW84 Wrzucone. Edytowane 20 Września 2023 przez keltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 20 Września 2023 Udostępnij Napisano 20 Września 2023 Tam jest jeszcze przednia zmieniarka! Panie kochany, teraz to nie jest "za krótki", tylko "dużo za krótki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 20 Września 2023 Udostępnij Napisano 20 Września 2023 Ustaw w końcu poprawnie śrubę B i wtedy będziemy dopiero gadali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 20 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2023 (edytowane) Kręcenie śrubką B nie daje efektu (przy zdjętym łańcuchu górne kółeczko dotyka kasety), tak to wygląda z oryginalnym łańcuchem. Przypominam też tylko że tutaj jest dość duży blat z przodu (36T) i koronka z tyłu (42T) napęd 11s nie wiem czy to bierzecie pod uwagę.. mowa o długości łańcucha bo z tym oddalonym wózkiem nie wiem co może być nie tak, śruba jest niemal maksymalnie wykręcona. Z oryginalnym dłuższym łańcuchem jeśli chodzi o same przełożenia to jest w porządku wrzuca / zrzuca bez zająknięcia. Edytowane 20 Września 2023 przez keltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 20 Września 2023 Udostępnij Napisano 20 Września 2023 No i tu wygląda to już bardziej przyzwoicie. Jeżeli przerzutka nie reaguje na śrubę B, to albo coś jest źle zamontowane, albo uszkodzone. Odkręć przerzutkę i sprawdź, czy na pewno wszystko jest jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 20 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2023 (edytowane) Kurde straszna lipa bo te SRAM'y kosztują śmieszne pieniądze myślę nawet czy nie zmienić kasety na 11-36 żeby to hulało, czyli na przyszłość przy ew. wymianie łańcucha celować jednak w 116 ogniw jeśli obecnie jest 115? Czy zostać przy tym? Z tą śrubką B jutro podjade do serwisu. Edytowane 20 Września 2023 przez keltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 20 Września 2023 Udostępnij Napisano 20 Września 2023 (edytowane) Przy wymianie łańcucha najlepiej celować w to, co podaje producent napędu. Dla 11-rzędowego napędu MTB Shimano zaleca jak poniżej: https://si.shimano.com/en/pdfs/dm/CN0001/DM-CN0001-07-ENG.pdf I z doświadczenia mogę powiedzieć, że zaleca prawidłowo. Edytowane 20 Września 2023 przez TheJW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 20 Września 2023 Udostępnij Napisano 20 Września 2023 Na dwutarczu i z przerzutką która ma offset kółeczka prowadzącego śrubką B kręcimy mając najniższe przełożenie - tzn młynek z przodu i duża z tyłu. Celujemy w ~5-10mm prześwitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 20 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2023 @uzurpator Tak robiłem ale wózek ani drgnie, zarówno przy odkręcaniu i dokręcaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 20 Września 2023 Udostępnij Napisano 20 Września 2023 No bez grzebania więcej nie powiem. Jedynie sugeruje to, że masz za krótki łańcuch. Pytanie - czy na przełożeniu mała-mała wózek jest poziomo i jednocześnie łańcuch nie haczy o nic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 20 Września 2023 Udostępnij Napisano 20 Września 2023 32 minuty temu, keltu napisał: wózek ani drgnie, zarówno przy odkręcaniu i dokręcaniu. To śrubka regulacyjna nie dochodzi do "zderzaka"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 20 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2023 (edytowane) @uzurpator Mała mała wygląda tak, i nie haczy. (pomijając wózek z przodu ) @chudzinki Nie wiem ocb ze zderzakiem, szczerze nigdy nie bawiłem się w regulowanie tej śruby B. Edytowane 20 Września 2023 przez keltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 20 Września 2023 Udostępnij Napisano 20 Września 2023 (edytowane) Czyli łańcucha jest dość, a może nawet za dużo. Problem w regulacji B. EDIT: Swoją drogą, przednią przerzutkę masz jakiś centymetr za wysoko. Edytowane 20 Września 2023 przez uzurpator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 20 Września 2023 Udostępnij Napisano 20 Września 2023 6 minut temu, keltu napisał: Nie wiem ocb ze zderzakiem, szczerze nigdy nie bawiłem się w regulowanie tej śruby B. Śruba powinna się opierać na takim "zderzaku" jak pozostałe dwie regulacyjne. Jeżeli się nie opiera, a napisałeś "wózek ani drgnie, zarówno przy odkręcaniu i dokręcaniu" to wg mnie są dwie opcje: źle zamontowana przerzutka niewłaściwa przerzutka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 20 Września 2023 Udostępnij Napisano 20 Września 2023 Jeżeli śubka B nie opiera się na zderzaku, to przerzutka latałaby do przodu i nazad. Chyba, że już na twardo opiera się hak i sama śruba B jest odkręcona ponad maksimum. Przerzutka wydaje się prawidłowa do rodzaju napędu, więc mamy problem z montażem - lub np jakąś mutację niekompatybilnego haka? Jak pisałem - bez pomacania cięzko orzec. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 20 Września 2023 Udostępnij Napisano 20 Września 2023 Podsumowując: 1. Dobierasz długość łańcucha tak jak napisał @TheJW 2. Ustawiasz wysokość śrubką B tak jak podaje @uzurpator 3. Obniż przednią przerzutkę na wysokość 1-3 mm od dużego blatu jak powyżej. 4. Dopiero wtedy możesz zacząć się zastanawiać co dalej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graveloiksctrailowka Napisano 20 Września 2023 Udostępnij Napisano 20 Września 2023 Albo mi się zdaje, albo masz przerzutkę zamontowaną na przedłużku haka, dobrze piszę? Czy ja bym się przejmował tym jak wygląda łańcuch na najmniejszym trybie z przodu i z tyłu? Chyba nie, w praktyce takiego przełożenia i tak się nie używa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi