piotrekraj Napisano 19 Września 2023 Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Witam. Pacjent: Scott Spark 970 z 2020r. https://www.scott.pl/produkt/1044/6485/Rower-Spark-970/ Korbowód: SRAM SX Eagle DUB Boost, 32T Oś korbowodu: SRAM DUB PF integrated / shell 41x92mm Po dwóch latach wymieniony suport SRAM (ten powyżej) z powodu trzasków i hałasów na Token BB4129 https://sklep.token-polska.pl/suport-bb4129-p-302.html Tyle, że już po roku jest jeszcze gorzej niż na SRAMie, rypie jak z karabinu. Trzy razy wracałem na serwis i po kilku jazdach znowu to samo. Masakra. Zauważyłem, że strzelona podkładka kontrująca na zewnątrz po lewej stronie suportu ale serwisant jakoś skręcił i mówi, że to nie problem. Co polecacie zrobić? Na co wymienić? Reklamować TOKENA? Jakie są wasze historie z PRESSFITTEM?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Września 2023 Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Wymień korbę na shimano i zastosuj suport bb-mt800-pa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekraj Napisano 19 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2023 A z tym BB-MT800-pa nie ma problemu? Ile wytrzymuje średnio? Którą polecasz korbę Shimano, żeby działała poprawnie z łańcuchem i kasetą NX EAGLE 12s? Deore już wystarczy, czy SLX, XT? Deorka z tarczą ok 500zł, XT już 1000zł. Warto do rekreacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Września 2023 Udostępnij Napisano 19 Września 2023 (edytowane) Zakładam, że masz ramę boost. Pod łańcuch SRAM to może być nawet korba 11s fc-m5100. Wspomniany suport, dobrze założony (własciwie dobrze założona korba) robi spokojnie grubo ponad 10kkm. Skąd masz takie ceny? Korba deore 12s z tarczą to okolice 300zł, 11s jakieś 250zł. Suport mt800 ostatnio kupowałem po 11EUR. https://www.sbike.pl/szukaj-o_s_0_1.html https://allegro.pl/oferta/korba-shimano-fc-m5100-32-11rz-175-mm-14292574995 Jeśli tył zostawiasz SRAM to korba m6100 względem m5100 niczego nie wnosi. Gdybyś w niedalekiej przyszłości robił upgrade tyłu do shimano to lepiej brać od razu m6100 bo w m5100 trzeba zmieniać blat (okolice 100zł) pod wąskie łańcuchy shimano. Edytowane 19 Września 2023 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekraj Napisano 19 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Spojrzałem na centrum rowerowe ale chyba coś źle obczaiłem. Faktycznie korba deore 175mm ok 330zł, suport widziałem w PL na stronce za 75zł. Czy coś jeszcze muszę dokupić do tego? Czy to dalej jest wciskany suport i prasowanie konieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Września 2023 Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Nic więcej. Suport jest wciskany bo taką masz ramę. Kup sobie "prasę" do PF za kipka dyszek i zrób samemu. Większość serwisów nie potrafi poprawnie założyć PFa (suport wciskają na smar a korbę w suport na sucho). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekraj Napisano 19 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2023 (edytowane) A jakiś filmik instruktarzowy podrzucisz np na YT z poprawnie wprowadzonym suportem? Nigdy tego nie robiłem... I tak się teraz zastanawiam, czy na serwisie gdzie oddałem moj rower nie popełniają takiego błedu bo nie wierzę, że nowy Token strzeba jak karabin po miesiącu jazdy... Mam racje? Edytowane 19 Września 2023 przez piotrekraj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 19 Września 2023 Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Na codzień mam styczność z tymi rowerami. Pytanie, czy aby na pewno trzeszczy suport? Bo pressfit w Scott'ach jest akurat mega bezproblemowy. Chociaż jak przy każdej masowej produkcji zdarzają się niedoróbki. Jeżeli trzaski faktycznie wydobywają się z połączenia mufy z miskami i to kolejny raz - warto sprawdzić, czy rama jest ok, a nie na ślepo wymieniać kolejny suport. Po wyjęciu misek sprawdź czy otwory, w które wchodzą miski są okrągłe. Zmierz dokładnie suwmiarką otwór w ramie w kilku miejscach, aby sprawdzić czy jest kołem, czy elipsą. Jakieś odchyłki są dopuszczalne, ale jeżeli masz jajko zamiast koła to co byś nie założył - będzie lipa. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Września 2023 Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Ja robię zawsze wg instrukcji shimano. Suport wciskam na sucho. Nie żałuję smaru do uszczelnienia połączenia oś korby-miski suportu. Kasowanie luzu osiowego na korbie baardzoo delikatne (również zgodnienz manualem). Niektórzy serwisanci sjręcają na pałę i szybko się łożyska sypią. Moje 2 osobiste mt800 zeobiły ponad 12kkm i nadal jeżdżą. Znajomemu, któremu zakładałem zrobił już 20kkm i też jest nadal w pełni sprawny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekraj Napisano 19 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Godzinę temu, Maciek.B napisał: Zmierz dokładnie suwmiarką otwór w ramie w kilku miejscach, aby sprawdzić czy jest kołem, czy elipsą. A jak się okaże, że elipsa to co wtedy? Rower na szrot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 19 Września 2023 Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Tak, a właściwie sama rama, ale nie przejmowałbym się tym... o ile masz gwarancję. Scott daje gwarancję na ramę 3 lata bezwarunkowo, a 5 lat pod warunkiem wykonywania corocznych przeglądów. Jak tego pilnowałeś to nie ma się czym przejmować 😛 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 20 Września 2023 Udostępnij Napisano 20 Września 2023 12 godzin temu, Dokumosa napisał: Ja robię zawsze wg instrukcji shimano. Suport wciskam na sucho. Nie żałuję smaru do uszczelnienia połączenia oś korby-miski suportu. Kasowanie luzu osiowego na korbie baardzoo delikatne (również zgodnienz manualem). Niektórzy serwisanci sjręcają na pałę i szybko się łożyska sypią. Moje 2 osobiste mt800 zeobiły ponad 12kkm i nadal jeżdżą. Znajomemu, któremu zakładałem zrobił już 20kkm i też jest nadal w pełni sprawny. No właśnie jak to jest z tym kasowaniem luzu. W shimano faktycznie ta plastikowa nakretke w osce dokreca się bardzo delikatnie i wystarczy. W Sram natomiast gdy ta nakretke od strony ramienia dokręci się lekko, suport chodzi głośno, natomiast gdy dociągnie się ją mocniej (nie na hama, tylko mocniej palcami) łożyska suportu chodzą ciszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 20 Września 2023 Udostępnij Napisano 20 Września 2023 (edytowane) Łożyska stosowane w suportach nie są przeznaczone do przenoszenia obciążeń wzdlużnych i pod ich wpływem szybciej się zużywają. Powinno się to tak ustawiać żeby oś nie miała luzu i nic więcej. Edytowane 20 Września 2023 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi