Clover93 Napisano 18 Września 2023 Udostępnij Napisano 18 Września 2023 Cześć, szukam mojego pierwszego kasku, jeżdżę na gravelu (około 65% asfaltem, 35% szuter/bezdroża). Nie wiem zbytnio na co zwracać uwagę, już wiem że chcę aby miał siatkę przeciw owadom, dobrą wentylację i miejsce na kucyk (mam długie włosy). Podoba mi się ten model https://www.centrumrowerowe.pl/kask-rowerowy-rudy-project-venger-pd21377/?v_Id=136655 ale nie wiem czy nie jest trochę ciężki i wolałabym trochę tańszy. Budżet to tak max 500 zł, chociaż wolałbym koło 300 zł. Z góry dziękuję za propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 18 Września 2023 Udostępnij Napisano 18 Września 2023 Jak ten Rudy jest ciężki to ja nie mam więcej pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clover93 Napisano 19 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Nie wiem, nie testowałem go, tylko z tego co czytałem to wszędzie ludzie pisali by skupiać się by były maksymalnie zbliżone do 200g i żeby nie przekraczały 300g, ten z tego co kojarzę to koło 280g ma chyba. Na całodniowe wyprawy nie będzie uciążliwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 19 Września 2023 Udostępnij Napisano 19 Września 2023 To pierwszy kask w życiu? Czy 200g czy 300 nie ma dużego znaczenia, ważne jest żeby konkretny model i rozmiar wchodził na głowę nie bujał się nie kłuł, blokował szczelnie pot cieknący do oczu.. i mieścił włosy …. Możesz w sklepie przymierzyć kask premium z systemem za milion monet i nie być zadowolony… otwory wentylacyjne w kasku czy siatka na muchy - są ważne ale samo dopasowywanie to podstawa… 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 19 Września 2023 Udostępnij Napisano 19 Września 2023 (edytowane) Rozmiar M waży dokładnie 244 gramy. Waga kasków jest jak cały szpej rowerowy skolerowana z ceną. Ma być tanio to jest ciężko, ma być lekko to już płacisz za materiały i technologię z kosmosu. Tak jak @itr napisał ma być wygodnie i dopasowanie to zapomnisz , że masz co kolwiewg na głowie. Te parę gramów w tą czy tamtą nie będzie grało takiej roli. Dopasowanie , wyściólka, system regulacyjny oraz otwory wentylacyjne to priorytet. Edytowane 19 Września 2023 przez pecio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 19 Września 2023 Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Najważniejsze żeby dobrze leżał, nie uwierał i nie bujał. Mi najbardziej pasują kaski Met, Bell i Decathlon. Za to zupełnie nie mogę dopasować Foxa, Endury czy Abusa. Druga sprawa to system Mips. Przed zakupem pomyśl czy jest dla ciebie ważny. Ja na grawela mam https://www.rowertour.com/p/211575/kask-rowerowy-met-rivale-ii-mips-czarny?gad=1&gclid=CjwKCAjw6p-oBhAYEiwAgg2PgonySFzbjJvB3H6fxHHyvv8jhEoVE-ELy_lUsK0TKNQ6pUZ633noOhoCDkMQAvD_BwE#rozmiar-M Ale to nie znaczy że tobie też podpasuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 19 Września 2023 Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Z takimi włosami to pewnie ze dwa rozmiary większy trzeba będzie wziąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 19 Września 2023 Udostępnij Napisano 19 Września 2023 15 godzin temu, Clover93 napisał: i miejsce na kucyk (mam długie włosy). Kaski chyba nie mają specjalnego miejsca 🙂. A jak dziewczyny sobie radzą? Rozpuszczają włosy całkiem, ewentualnie wiążą kucyk poniżej krawędzi kasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clover93 Napisano 19 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Z tego co widziałem to chodzi o to że większość jest na tyle wycięta że jest miejsce na wypuszczenie włosów, ale trzeba właśnie zwracać uwagę aby dany model nie był bardziej zabudowany z tył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 19 Września 2023 Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Niektórzy producenci piszą przy kaskach, że jest miejsce na kucyk, nie wiem czy nie Abus, nie pamiętam. A tak przy okazji to mi pasował np. tańszy Abus Macator, leżał bardzo wygodnie na głowie a droższy Aventor bodajże czy Viantor (nie pamiętam) już nie, coś w nim uwierało. Tak, że trzeba przymierzać bo nawet różne modele z jednej firmy różnie leżą 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xgrzehoox Napisano 23 Września 2023 Udostępnij Napisano 23 Września 2023 Wycięcie na kucyk ma np. https://www.goride.pl/mtb-2/kask-uvex-true Moje dziecko ma i chwali sobie. Kucyk puszcza miedzy regulacją a tylną krawędzią kasku. Ale wiadomo każda głowa inna, więc trzeba przymierzać (i to w okularach jeśli w nich jeździsz). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clover93 Napisano 24 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2023 Dziękuję za rady, już kupiłem ten Rudy Project Venger, jest dla mnie bardzo wygodny, po około 5-10 min zapominam że mam na głowie i po 6h nadal nie czuję że go mam. Faktycznie leciutki, myślałem że cięższy będzie. Rozmiar L 254g Kucyk bez problemu wychodzi pod mocowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi