silemt Napisano 18 Września 2023 Udostępnij Napisano 18 Września 2023 Witam. Jaki parasol dedykowany rowerom wybrać, taki by zasłaniał jak największy obszar roweru, najlepiej by było to w formie namiotu, tyle że bez podłogi, np. zwijane boki od dołu do góry, by można było swobodnie bez komplikacji jechać na nim, do 500zł? Mój rower(link) https://allegro.pl/oferta/rower-mtb-kands-29-guardian-piaskowo-niebie-21-r23-13516448988?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr&utm_campaign=9a70cdba-1cf6-465d-88bc-513a4c393782# Z góry dziękuję za pomoc : ] 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 19 Września 2023 Udostępnij Napisano 19 Września 2023 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 19 Września 2023 Udostępnij Napisano 19 Września 2023 @Sobek82, jaja sobie robisz z "poważnego" tematu 🤣. Twoja propozycja parasola nie spełnia warunku: 16 godzin temu, silemt napisał: formie namiotu, tyle że bez podłogi, np. zwijane boki od dołu do góry @silemt, może kup któryś z tych https://www.decathlon.pl/browse/c0-sporty/c1-kemping/c3-namioty-plazowe/_/N-rwddc2 i odetnij dół tylko uważaj w wietrzną pogodę. Może zainwestuj od razu w spadochron na wszelki wypadek 😉. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faja3 Napisano 19 Września 2023 Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Są peleryny okrywające pół roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
silemt Napisano 19 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2023 xD Ludzie, ja poważnie pytam haha Doprecyzuje zdjęciami o co mi chodzi, pytam, bo coś mało takich konstrukcji widzę w internecie, głównie na zagranicznym rynku, więc może ktoś coś widział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 19 Września 2023 Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Kurcze, czyli spadochron jest w zestawie. Jak już to zamontujesz to pochwal się na forum, bo jak mniemam, będziesz pionerem 🤗. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 19 Września 2023 Udostępnij Napisano 19 Września 2023 A po bokach nic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano 19 Września 2023 Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Pewnie mało tego widać bo jazda z czymś takim to musi być masakra. Sądzę że przez to w deszczu nic nie będzie widać, nie mówiąc o tym jakie to stawia opory powietrza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
silemt Napisano 19 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Nie zamierzam bić rekordów prędkości, zależy mi przede wszystkim na tym by mieć zawsze pod ,, ręką " swój osobisty przystanek autobusowy (budka z ławeczką) tyle że w formie rowerowej, by można było sobie usiąść grzecznie, nie zmoknąć i zniwelować zmokniecie roweru i wyposażenia, sakw itp. i powoli sobie gdzieś podjechać pod większe schronienie. Taki wynalazek byłby dla mnie najpraktyczniejszy, w zbliżające się opady po prostu zamontować np. od strony bagażnika lub kierownicy rozłożyć w przeciwnym kierunku i włala. Wy se jaja robicie, a ja mam problem xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
silemt Napisano 19 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2023 A i jeszcze dodam, że spadochronu nie potrzebuje, zdecydowanie nie będę skakał rowerem z dachu, jedynie pod dachem chciałbym se bytować suchutki, tak po prostu, a jesli jakimś cudem zmokne i daleko od domu, to rozwiesić se rzeczy pod dachem na rurkach, rozchylić rozkładane boki od dołu do góry, by pranie szybciej wyschnęło. Zrozumcie mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 19 Września 2023 Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Jak niby miałbyś zniwelować tym zmoknięcie roweru, skoro cały syf idzie od dołu na rower, na napęd i resztę. Piszę z perspektywy osoby dojeżdżającej cały rok rowerem. Deszcz nie pada jak w komiksach z góry na dół, i tak będziesz mokry pomimo tego daszku. Najtaniej wyjdzie peleryna rowerowa, do tego rower z pełną osłoną łańcucha i można w miarę spokojnie jeździć na deszczu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
silemt Napisano 19 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2023 W moim rowerze nie ma opcji zastosowania osłony, a przynajmniej z tego co wyczytałem w odpowiedziach na zapytanie o te akcesorium Mam raczej na myśli to, że jak będę gdzieś na pustkowiu i będę miał daleko do jakiegoś zadaszenia, a nagle zacznie padać, to po prostu przeczekać w miejscu lub po prostu mega powoli jechać 1 km/h lub prowadzić rower pieszo, zresztą chodzi mi nie tylko o deszcz, ale też promienie słoneczne i inne funkcje typu powiesić lampkę i inne akcesoria bądź ew. pranie wcześniej wspomniane Dobra, polecajcie coś, a o wady i zalety będę się martwił już ja, hah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano 19 Września 2023 Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Myślę że jak coś takiego znajdziesz to będziesz Ty musiał nam polecać i opisać. Mimo wszystko chętnie poczytam o tym wynalazku i się dowiem czy jest aż tak źle jak mi się wydaje;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
silemt Napisano 19 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Hehe To znaczy wiesz, to kwestia mocno indywidualna, wiadomo, różne wymagania ludzie mają. Ja planuję wycieczki z psem i bagażem w rowerze, więc takie coś by mi się przydało, wydaje mi się to najpraktyczniejsze na biwaki itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 19 Września 2023 Udostępnij Napisano 19 Września 2023 W Holandii wielokrotnie widziałem rowerzystów z parasolami - zwykły parasol trzymany w ręku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 19 Września 2023 Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Ale, że pod tym namiotem oprócz roweru i siebie chcesz jeszcze zmieścić psa, bagaże i żeby się na biwak nadawało? To faktycznie pozostaje tylko namiot z Deca i obciąć podłogę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 19 Września 2023 Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Teoretyk psychopata. Pełne błotniki, kondom na głowę pies z przystankiem na drogę. 1km/h to w OP1 czołganiem przez pełzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
silemt Napisano 19 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2023 (edytowane) Nie wiem jakie leki wam doktor od spraw psychopatycznych przepisuje, ale bagaż czyli sakwy są przymocowane normalnie jak w każdym rowerze, nie chcę ich montować do zadaszenia, a dla psa są specjalne uchwyty, parasol nic nie utrudni w tym zestawieniu, ale człowiek ma to do siebie, że lubi wyolbrzymiać czepiając się szczegółów na siłę, ale wystarczy sobie wyobrazić jak niektóre rzeczy ze sobą współgrają. Po złożeniu takiego daszka w jeden punkt reszta byłaby niemalże jak bez niego, przecież nie może ważyć więcej niż 5 kg Namiot mam, ale przecież do namiotu nie schowam roweru, bo zwyczajnie się nie zmieści Pokrowiec, parasol zwykły, peleryny i inne są mega niepraktyczne dla mnie Uchwyty z boku dla psa - rurka + smycz z karabińczykami, żeby ktoś zaś nie pomyślał niechcący, że mocować psa do tego zakichanego daszku Nie no kuźwa ludzie, już prędzej znajdę czapkę z daszkiem z czasów predodaktyla z czasów PRL-u niż się z wami dogadam psia mać Niech ktoś wejdzie mi do łba i wyobrazi sobie jak to miło by było mieć taki parasol rowerowy dedykowany rowerom górskim, by można było powiesić wilgotne majtki czy po prostu przetrwać nie jedną burzę pod takim schronieniem Edytowane 19 Września 2023 przez silemt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 19 Września 2023 Udostępnij Napisano 19 Września 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
silemt Napisano 19 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2023 (edytowane) xD No już blisko, czytasz mi w myślach Tylko bez kominku, będę grzał ścianki psem Okna zostawić, będzie klima, ale tak, by były jakieś metalowe żaluzje, żeby piorun mi nie trzasnął Edytowane 19 Września 2023 przez silemt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 20 Września 2023 Udostępnij Napisano 20 Września 2023 (Aliexpress) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 20 Września 2023 Udostępnij Napisano 20 Września 2023 Propozycja żeby sprawdzić sobie w praktyce i np 10 deszczo-godzinach dobrą pelerynę namiotującą nad kierownicą jest najżyczliwsza poglądowo w tym humorystycznym wątku. Po takich doświadczeniach autor zapytania posiądzie szereg doświadczeń natury psychologicznej , hydrologicznej, aerodynamicznej i dźwiękowej, pomiar mocy dodałby naukową transkrypcję takiego eksperymentu, natomiast ze względu na ochronę praw zwierząt zdecydowanie pies zostaje w suchym domu, eksperymenty na zwierzętach ograniczamy do minimum. Dodam tylko, że wodzie w deszczu dopomaga ruch powietrza i tu należy doszukiwać pewnych elementów szyderczego braku empatii w potrzebie namiotu o gabarycie wiatki ogrodowej. Yuu tuub pokazje natomiast ciekawe propozycje domków doczepianych jako przyczepka dając zdeterminowanym rowerzystom szansę na posiadanie kampera. Psie sprawy natomiast można ciekawie rozwinąć w rowerach kargo zadaszając taczko- trumnę z przodu zestawem do wożenia holenderskich dzieci…. Niestety chyba nie spotkałem się na naszym forum z praktykami inżynierii gabarytowej…. Ostatnia sugestia to …. Konstrukcje eksperymentalne o dwóch śladach, ultra lekka bryła samochodu Porsche wsparta na rowerowych kołach , film jest gdzieś w sieci, iluzja prawdziwego auta doskonała, a współczynnik oporu powietrza bardzo dobry. Ryksza, to też mega rozwiązanie, może być przednia albo tylna… w punkt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 20 Września 2023 Udostępnij Napisano 20 Września 2023 8 godzin temu, silemt napisał: Namiot mam, ale przecież do namiotu nie schowam roweru, bo zwyczajnie się nie zmieści To proponuję drugi namiot - taki dla roweru: Albo lepiej 2w1, czyli namiot z przedsionkiem - Ty do namiotu a rower zmieści się w przedsionku, miejsca na suszenie gaci też będzie sporo: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 20 Września 2023 Udostępnij Napisano 20 Września 2023 Ten Kands waży 17,5 kilo?😱 Weź psa w zaprzęg. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 20 Września 2023 Udostępnij Napisano 20 Września 2023 Ale stalowy, możesz go do klubu zaprosić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi