chem_ik Napisano 18 Września 2023 Napisano 18 Września 2023 Ostatnimi czasy doszedłem do wniosku, że pora wymienić linki hamulcowe w moim rowerze, który kupiłem N lat temu od chrzestnego za grosze. Rower jest trekingowy i ma hamulce, które wg wszystkich znanych mi podziałów łapią się pod typ cantilever. Na moje nieszczęście działają tak, że od manetki idzie linka do trójkąta, a w trójkącie jest zaczepiona krótka linka, która idzie do obu szczęk - problem w tym, że linka jest na obu końcach zakończona walcem. Szukałem w sieci i nie potrafię znaleźć takiej linki żeby kupić gotowca, a stara jest zbyt rozciągnięta - nie mogę bardziej dociągnąć hamulców. Poratujecie? Czy może rozwiązanie jest już na tyle archaiczne, że nigdzie tego nie dostanę. Cytuj
cervandes Napisano 18 Września 2023 Napisano 18 Września 2023 https://www.narowery.pl/pl/p/Linka-hamulca-Cantilever-6464/3335 Jeszcze ze trzy inne oferty znalazłem w kilka chwil, aż takiego problemu z dostępnością to raczej nie ma Yyy, ale jak to ROZCIĄGNIĘTA? Przecież jak trzeba podciągnąć hamulce cantilever, to wystarczy ten trójkąt odkręcić i przykręcić o kilka mm wyżej i już jest naciągnięte bardziej. Cytuj
chem_ik Napisano 19 Września 2023 Autor Napisano 19 Września 2023 @cervandes Powiem szczerze nie trafiłem na takie linki pomimo korzystania z wujka G, a szukałem już od pewnego czasu. W lokalnych sklepach stacjonarnych uzyskałem odpowiedź "nie ma", "nie używa się już"... Co do podciągania, to o ile z przodu jeszcze dałoby radę, to z tyłu mam jeszcze taki dodatkowy "regulator", do naciągania linki. Linka była już tak rozciągnięta, że dodatkowe podciągnięcie trójkąta uniemożliwiało jego stosowanie, a powiem szczerze bardzo się przydawało to coś do wyregulowania naciągu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi