13Miki13 Napisano 17 Września 2023 Napisano 17 Września 2023 Cześć, jakiś czas temu podczas mycia i regulacji przerzutek pojawił mi się dziwny dźwięk. Jadąc na środkowym przełożeniu kasety (6 od strony ramy) przy kadencji 80+, niezależnie od blatu z przodu słyszę nieregularny metaliczny dźwięk, tak jak by jedno ogniwo w łańcuchu o coś ocierało. Myślałem, że to spinka ale przyglądając się napędowi na stojaku wykluczyłem tą opcję ponieważ dźwięk pojawiał się gdy spinka była daleko od kasety i blatu. Łańcuch jak i reszta elementów ma przejechane 500km (nie ma wyciągnięcia jeszcze 0,75) a co ok 150km go czyszczę i smaruję. Nie umiem pozbyć się tego dźwięku a mnie irytuje. Albo przesadziłęm z pianką do czyszczenia, albo moj umiejętności psucia są wyższe niż naprawy😭 Wymieniać łańcuch czy bawić się w regulację przerzutek do skutki? A może szukam w złym miejscu? Info o komponentach GRAVELA: Mechanizm korbowy:SHIMANO GRX RX-600 / 46X30T / ZINTEGROWANA OŚ / OSŁONA Suport:SHIMANO RS500 / PRESS FIT Przerzutka przednia:SHIMANO GRX RX-810-F / MOCOWANA DO HAKA Przerzutka tylna:SHIMANO GRX RX-810 SHADOW PLUS Dźwignie przerzutek:SHIMANO GRX RX-600 / DUAL CONTROL Wielotryb:SHIMANO 105 HG700-11 / 11-34T Łańcuch:KMC X11 Cytuj
Mihau_ Napisano 17 Września 2023 Napisano 17 Września 2023 sprawdź czy wszystkie ogniwa w łańcuchu bezproblemowo się ruszają Cytuj
13Miki13 Napisano 17 Września 2023 Autor Napisano 17 Września 2023 Na pierwszy rzut oka wszystkie ogniwa poruszają się bez większego problemu. W tym tygodniu umyję napęd bo przechodzę na wosk to dokładnie sprawdzę kasetę, blat i łańcuch. Jeżeli bym pominął jakieś ogniwo podczas ostatniego zalewania go olejem to chyba dźwięk powinien pojawiać się cały czas. PS. Dziwne, że dźwięk pojawia się tylko na jednej zębatce, a nie widzę aby jakiś ząb był uszkodzony Cytuj
13Miki13 Napisano 20 Września 2023 Autor Napisano 20 Września 2023 Nie widzę opcji EDIT więc muszę napisać post pod postem. Po umyciu napędu x2 dla pewności i nałożeniu solidnej ilości wosku dźwięk ucichł na ok 3km (słownie trzy) po czym powrócił. Przy kadencji 80-90 występuje 1x na pełny obrót korbą. Przy wyższej kadencji częściej, nawet 2-3x przy pełnym obrocie korbą. Będę kombinował z ustawianiem tylnej przerzutki chyba, że ktoś ma lepszy pomysł. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi