PawelW84 Napisano 15 Września 2023 Udostępnij Napisano 15 Września 2023 Cześć Czy możecie mi powiedzieć, co może być potencjalną przyczyną takiego rozcięcia opony ?? Do uszkodzenia doszło nad samą stopką opony, która jest w rancie felgi. Obecnie opona przez to przecięcie traci powietrze i dostała brzucha. Koło zamleczone, felgi Sunringle Duroc 40. Felga jak widać prosta, żadnego śladu po strzale nie ma (Te białe kreski to marker ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 15 Września 2023 Udostępnij Napisano 15 Września 2023 (edytowane) Reklamować. Edytowane 15 Września 2023 przez Maciek.B 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 15 Września 2023 Udostępnij Napisano 15 Września 2023 Jeśli nie uszkodziłeś jej w jakiś sposób przy zakładaniu, to prawdopodobnie jest to jakaś wada fabryczna. Ciężko byłoby rozciąć oponę w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 15 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2023 Opona była kupiona 07.2022 i od razu założona. Do tego uszkodzenia doszło w przedwczorajszą noc. Rano patrzę a tu kapeć. Niestety opona nie nadaje się nawet do użytku z dętką bo ciśnienie powietrza wypycha ją z rantu felgi, a na ściance bocznej wychodzi guz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 15 Września 2023 Udostępnij Napisano 15 Września 2023 Tak jak pisał @Maciek.B - reklamuj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 15 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2023 Właśnie napisałem do https://www.rowertour.com/ Zobaczymy czy przyjmą bo minął już rok od zakupu. Kurcze nie mogę skumać jak mogło dojść do takiej usterki opony. Ona nigdy nie widziała ciśnienia wyższego niż 2,2 bara przy zakładaniu. Rowerem jeździ 60 latek więc i skakane po krawężnikach nie było. Zasadniczo to tylko jazda po lasach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 15 Września 2023 Udostępnij Napisano 15 Września 2023 A co mają nie przyjąć? To ich zafajdany obowiązek. I tak nie oni ponoszą koszty tej reklamacji, tylko wysyłają to do dystrybutora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 11 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Reklamacja została rozpatrzona pozytywnie. Sklep zwrócił pieniądze Wczoraj podczas serwisu hamulca obejrzałem sobie jeszcze przednią oponę Vittoria Barzo G2.0 27.5 Czarno Antracytowa Niestety po trochę ponad roku użytkowania jej guma porozłaziła się z obu stron w osi drugiego rzędu klocków praktycznie na całym obwodzie koła. Co jest nie tak z tymi Vittoria-mi. To jakieś leżaki magazynowe czy jak ? Mleko się z tego nie wylewa, ale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 11 Października 2023 Udostępnij Napisano 11 Października 2023 (edytowane) Na pewno trzymasz się w zakresie ciśnienia zalecanym przez producenta, regularnie dopompowujesz, żeby rower nie stał na kapciu, albo nie dopompowujesz "na zapas"? Rower nie stoi w jakimś blaszaku z temperaturą 60°C albo ciągle wystawiony na słońce? Edytowane 11 Października 2023 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 11 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2023 (edytowane) Rower jeżdżony jest na ciśnieniu 1.8 max 2,2 bara. Jest w stałym użytku, więc o kapciach nie ma mowy. Zresztą koła są zamleczone. To tak wygląda jakby guma się rozwulkanizowała po długości jakiegoś zgrzewu produkcyjnego, na oponie widać taką jakby linie/ślad po procesie produkcyjnym a te wszystkie ślady są po jednej linii z obu stron opony. Rower stoi w drewnianym garażu, razem z samochodem i 7 innymi rowerami Nie ma okien, nie jest wystawiony na deszcz, wiatr, pioruny, słońce itp Garaż jest w zacienionym miejscu więc nawet latem nie ma tam temperatury powyżej 25 stopni Co więcej na dwóch innych rowerach mam założone również Barzo i Mezcal-e w wersji z beżowym bokiem i tam takie cuda się nie robią. Edytowane 11 Października 2023 przez PawelW84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 11 Października 2023 Udostępnij Napisano 11 Października 2023 (edytowane) No to masz wyjątkowego pecha i ustrzeliłeś dwie trefne opony... 🙈😂 A myślałem, że tylko ja tak potrafię... Wydaje mi się, że opona rozchodzi się w miejscu, gdzie jest prawdopodobnie wkładka/inny rodzaj gumy. Jak pomacasz, to pewnie będzie czuć różnice w grubości po obydwu stronach pęknięcia. Edytowane 11 Października 2023 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 11 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Czuję się wyjątkowy :):) Dziękuję. Reklamację już napisałem. Zobaczymy czy tym razem również będzie uznana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 18 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2023 Reklamacja uznana. Z jednej strony bardzo fajnie, miło i przyjemnie że obyło się bez pism, szarpania itp z drugiej jednak zastanawiam się jak to jest z tą jakością Vittori. Opony były używane dosłownie rekreacyjne przez 60 latka i takie kwiatki, a przecież to 27,5x2,6 do bądź co bądź ciężkiej jazdy a nie turlania sie po lesnych sciezkach. Teraz weszły Mezcale 27,5x2,35 w wersji grafitowej. Zobaczymy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 18 Października 2023 Udostępnij Napisano 18 Października 2023 A tak z innej beczki czy masz może porównanie do tego jak duża różnica jest w jeździe na Mezcal 2,25 vs 2,6"? Opory toczenia, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 18 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2023 Chyba nie pomogę bo nie miałem 2,25, teraz mam założone 2,35. Ponadto pierwotnie była tam mieszanka Barzo/Mezcal 27,5x2,6, teraz jest tylko Mezcal 27,5x2,35 na przodzie i tyle. Do tego wszystko to lata na elektryku. Jedyne wnioski jakie mam na chwilę obecną to na asfalcie Mezcal jest dużo cichszy od Barzo, a rower stał się dużo "twardszy". Jednak wysokość balonu 2,6 robi swoje przy pokonywaniu nierówności. Kiedyś miałem w HT Barzo 29x2.1 i przesiadłem się na 29x2,35. Wielkiej różnicy nie zauważyłem między nimi przy jeździe po utwardzonych nawierzchniach aczkolwiek przyrównując je np do grawelowej Tuffo Thundero 700x44 to Barzo po asfalcie toczą się jak kotwice, za to w terenie już takiej różnicy nie czuć. Tam gdzie Barzo traci względem Thundero nadrabia na piachu, błocie i korzeniach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi