Skocz do zawartości

[zwift] trenażer smart czy opaska

torad

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzien dobry,

czy aby korzystać ze zwift muszę zakupić trenażer z opcją smart? Czy wystarczy posiadać np komputer garmina z czujnikiem kadencji i prędkości? Mam też opaskę do pomiaru tętna.

pozdrawiam

Adam

Napisano

@Kaloryfer dzieki

jestem amatorem i aż tak dokładnego wskazania co do wata nie potrzebuje. Bardziej mi zależy żeby utrzymać kondycje nóg itd… przez deszczowe i zimowe miesiące.

przy okazji mam jeszcze jedno pytanie:

opona musi byc wumieniona na „niebieska” do trenazera ale jak to rozwiazujecie jesli nagle chcecie isc na dwor na rower. Za 2 dni znowu zmiana pogody itd… czy wymieniacie za kazdym razem opone? Nie jest to jakos uciazliwe?

Napisano

@torad Wymieniane opony co kilka dni jest naprawdę uciążliwe. Jak już wstawiasz rower w trenażer, to raczej będzie tam stał do wiosny. Alternatywą jest drugie koło, ale żeby nie przekładać za każdym razem kasety, trzeba i ją dokupić.

Jeżeli jesteś zmotywowany do regularnych jazd w domu, to kup albo wypożycz sobie trenażer direct drive i nie będzie problemu z wyjściem na dwór.

Napisano

Roznica to kilkadziesiat wat. Ma to wplyw tylko na to ze zamiast np grupy C jezdzisz w A. Ale treningi normalnie mozna robic tak samo jak wyscigi i zwykle jazdy.

Uzywalem niebieskiej opony bo moja gravelowa po prostu sie niszczyla i widac bylo okruchy opony na podlodze. Pewnie ze wzgledu na wymiar. Jednak niebieska opona ma inne wlasciwosci i prawdopodobnie bedziesz musial jej uzywac.

Zakladanie i zdejmowanie z trenazera jest strasznei upierdliwe i szybko z tego zrezygnujesz. Wstawisz na jesien rower na trenazer i na wiosne zdejmiesz. Dlatego zdecydowanie lepszym rozwiazaniem jest trenazer DD i rower ze sztywnymi osiami. Montaz i demontaz to 3 minuty.

Napisano

@Kaloryfer @SpinOff  dziekuje Wam za cenne uwagi.

Będę korzystał z roweru tak długo jak pozwoli na to pogoda. Następnie przejdę na jazdę w domu do wiosny - najlepsza opcja dla mnie. 
Co do DD może kiedys w przyszłości. na razie zależy mi na utrzymaniu jako takiej formy do wiosny bo w tym roku ciężko było wystartować pod koniec marca 😂

pozdrawiam 🚴‍♀️

Napisano

Dzieki takim platformom jak zwift jazda wcale nie musi byc nudna. Dzieki spolecznosci zwiftowej jazda na trenazerze wciaga a niektorych pewnie uzaleznia. Jak ci sie to spodoba to zapragniesz trenazera smart z automatyczna regulacja oporu. Im lepszy sprzet tym robi sie ciekawiej. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...