TurboRower_18 Napisano 13 Września 2023 Udostępnij Napisano 13 Września 2023 Witam Szukam gravela do 8000 zł (zaczynają się promocje - może ktoś ma fajne namiary) Rama raczej ze stopu aluminium (rower często jeździ na samochodzie - platforma na hak) Rower ma posłużyć długie lata. Rower na asfalt/szutry/drogi polne/leśne/pożarowe Aktualnie na rowerze MTB średnie prędkości około 25km/h na dystansach około 50 km - mam nadzieję poprawić średnie prędkości na rowerze gravel. Widelec i sztyca karbonowe. Miejsce na opony 42 lub 45 mm. Napęd 1x11 (idealnie była by korba 40T i kaseta 11-42T) ze sprzęgłem w przerzutce Hamulce hydrauliczne. Dobrej jakości obręcze i piasty Myślałem o Kross Esker 6.0 - ale ma napęd 2x i zwykłą sztycę z alu Na Ridley Kenzo były fajne promocje ale się skończyły. Napęd 1x jest tylko od SRAM który nie do końca mnie przekonuje. dzięki za propozycje i rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 14 Września 2023 Udostępnij Napisano 14 Września 2023 No i po raz enty ktoś dostanie te same odpowiedzi i po raz enty odbędzie się próba "nawrócenia" i przekonywanie, że gravel to jednak zły wybór. W tym budżecie z 1x11 praktycznie masz tylko Srama ( w sup x-road masz chyba 1x10 grx'a) więc albo się z tym pogodzisz albo pójdziesz w 2x10 grx400 gdzie otworzą się nowe możliwości jak np.: giant revolt. Sztyca karbonowa to ok.250zł chyba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulk14 Napisano 14 Września 2023 Udostępnij Napisano 14 Września 2023 Nie ma grx-a 1x10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 14 Września 2023 Udostępnij Napisano 14 Września 2023 (edytowane) https://superiorbikes.com/pl-pl/bikes/product/x-road-comp-gr/1321 no to mają błąd w opisie...FC RX600 40T + RX400 10rzędowa 11-36T. SHIMANO GRX 1X10 DRIVETRAIN Edytowane 14 Września 2023 przez nossy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulk14 Napisano 14 Września 2023 Udostępnij Napisano 14 Września 2023 (edytowane) Albo pomieszali części napędu 1x11 z 2x10 (tak ze specki wynika), może będzie jakoś to działać. Ale przerzutka tylna jest od 2x10, a kaseta 11-36, to pewnie największa kaseta jaka wejdzie bez dalszej zabawy. Totalny bezsens, no chyba że ktoś zamierza tylko po płaskim jeździć. Edytowane 14 Września 2023 przez hulk14 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TurboRower_18 Napisano 14 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2023 Czy w napędzie grx 400 2x trzeba trymować przednią przerzutkę? Chyba to trochę niewygodne na klamkomanetkach? Kross esker 6.0 lub Giant Revolt 1 ? (Zakładając wymianę sztyczy i rezygnację z napędu 1x) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 14 Września 2023 Udostępnij Napisano 14 Września 2023 9 minut temu, hulk14 napisał: Albo pomieszali części napędu 1x11 z 2x10 (tak ze specki wynika), może będzie jakoś to działać. Ale przerzutka tylna jest od 2x10, a kaseta 11-36, to pewnie największa kaseta jaka wejdzie bez dalszej zabawy. Totalny bezsens, no chyba że ktoś zamierza tylko po płaskim jeździć. Darknet mówi że grx400 obsłuży kasetę 42t. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 14 Września 2023 Udostępnij Napisano 14 Września 2023 24 minuty temu, TurboRower_18 napisał: Czy w napędzie grx 400 2x trzeba trymować przednią przerzutkę? Chyba to trochę niewygodne na klamkomanetkach? Kross esker 6.0 lub Giant Revolt 1 ? (Zakładając wymianę sztyczy i rezygnację z napędu 1x) Ekser ma 2x11 i wyższą grupę w stosunku do 2x10 w revolcie. Koła na papierze niby ciutkę lepsze w kross. Opony podobnie. Rama pewnie ciutkę lepsza w revolcie. Revolt trochę lżejszy z potencjałem na odchudzanie po wymianie kół i opon. Pewnie 0,5-08kg z luzem do urwania. To tyle...sam nie kupiłbym żadnego. Wolałbym road+ z oponami 35c/38c. Jeździłem na eskerze i revolcie. Poszedłem w contenda ar z oponami 35c. Nawet nie widzę sensu 38c. Szybszy, zwinniejszy. No ale każdy ma swoje preferencje i spojrzenie na jazdę. Ale dużo zależy od dróg po których się jeździ. No i teraz pytanie, gdzie Ty chcesz te średnie poprawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TurboRower_18 Napisano 14 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2023 Moja ulubiona trasa rowerowa: https://roweremposlasku.pl/lesno-rajza/ Czyli szukam roweru który pozwoli mi przejechanie tych 100km szybko ale nie połamie kręgosłupa. To jest dla mnie kwintesencja gravela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TurboRower_18 Napisano 14 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2023 7 godzin temu, nossy napisał: No i po raz enty ktoś dostanie te same odpowiedzi i po raz enty odbędzie się próba "nawrócenia" i przekonywanie, że gravel to jednak zły wybór. Dlaczego gravel to zły wybór w moim wypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 15 Września 2023 Udostępnij Napisano 15 Września 2023 A gdzie ja napisałem, że to zły wybór? Po prostu na forum istnieje ostatnio dziwna tendencja (której nie rozumiem) do przekonywania ludzi, że ich wybory dot. zakupu gravela czy road+ są błędne i jednak trekking lepszy i tego typu pierdy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kniaz Napisano 23 Września 2023 Udostępnij Napisano 23 Września 2023 A jaki rozmiar ma być tego gravela dla Ciebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi