Skocz do zawartości

[3500] rower przełaj cx

mattpl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Budżet mały bo w sumie nie wiem czy przełaje mi się spodobają a szkoda żeby 4 rower stał. Niestety szosy aktualnej nie ogarnę bo opony pewnie w szczęki 30 max zmieszczę.

Rozmyślałam nad

Eskerem 1.0

Esker 2.0 na tym Chińskim osprzecie

Romet Boreas i Aspre 

I fondirest 1.0 na końcu wraz z ukraińskim Leon GR-90

Chyba esker wychodzi najlepiej, widelec carbon, sztywne osie a osprzęt z Chin podobno lepiej się spisuje niż Claris i sora

Oczywiście używki wchodzą w grę tylko totalnie nie wiem za czym się rozglądać 

Napisano

W tytule wrzuciłeś przełaj/cx, a w treści podajesz gravele. To chcesz cx'a, czy gravela? Szukasz sprzętu do zabaw przełajowych, cyclocrossu, czy to jazdy po szutrach, duktach leśnych itp?

Napisano

Do przełaju, wrzuciłem tak bo sklepy w swoich kategoriach mają gravel i cx połączone więc myślałem że stricte gravel też się nada, głównie przez oponę 

Napisano

Typowe gravele mają zupełnie inną geometrię, często mocniejszy slopping przez co nieco trudniej np.: wrzucić je na ramię podczas przeskakiwania przez przeszkody. Mają nieco dłuższą bazę więc są nieco spokojniejsze w obyciu, mniej nerwowe, wygodniejsze, ale też mniej skrętne. Da się oczywiście na nich pobawić. Wgiancie contendzie ar z oponą 35c zabawy przełajowe wychodzą całkiem spoko, jedynie faktycznie zarzucanie na ramię nie jest idealne jak w rowerze do cx. Jeśli chodzi o pokonywanie bardzo krętych silngli z korzeniami, między drzewami to nie narzekam. Niestety coraz trudniej o typowe tanie cx na alu. Z tego co wrzuciłeś to romety mają bardziej sportową geo niż np.: krossy. Ten fondriest to chyba dość ciężki na alu widelcu. Więc albo szukasz używanego typowego przełaja, albo idziesz na kompromisy i kupujesz gravela w stylu rometa, albo szosa road+ gdzie wejdą 33/35c z krótszą bazą kół.

Napisano

A np Kellys Soot 50? Byłem w sklepie i sprzedawca mówił że się nada l, według mnie to raczej typowy gravel z napędu a zwłaszcza z ramy, do cx wydaje mi się że powinna być bardziej prosta/sportowa? Ewentualnie coś nowego co warto do 5500?

I finalnie pod cx obowiązkowe tarcze hamulcowe?

Napisano

Kellys Soot 50 to typowy grawel. Cube Cross Race chodzą na olx po około 3 tys. zł ale one niestety mają hamulce mechaniczne., przykładowo:

https://www.olx.pl/d/oferta/rower-cube-cross-race-hpa-gravel-przelaj-CID767-IDVi4p6.html

A tu masz link do przykładowego Cube Cross Race Pro z hamulcami hydraulicznymi:

https://www.olx.pl/d/oferta/gravel-cube-cross-race-pro-2022-l-ultegra-carbon-hydraulika-cx-newmen-CID767-IDTJYRw.html

• 2 tygodnie później...
Napisano

Nadal szukam i w sumie wybór padł na 3 modele taka by ewentualnie później jeszcze moc w komforcie jeździć na gonkach gravelowych, więc typowy cx chyba odpada

Z tych 3:

-romet Boreas 2

-kellys Soot 50

-kross esker 5.0

I jeszcze szosa z oponami do38 Giant contend ar tylko mechaniczne tarcze trochę mnie martwią 

Napisano
5 godzin temu, Mihau_ napisał:

Boreas na grx albo soot. W przypadku soota raczej opony do wymiany na starcie 

Czyli gdybym wybrał Rometa to odpuścić 1x11 srama i tylko 2x10 grxa? 

Napisano

Zastanawiam się czy ewentualnie moja obecna szosa Romet Huragan Disc 2023 na 105 by się nadała? Opona 32 na pewno wejdzie a może nawet i 35, tylko trochę szkoda obijać mi tego carbonu 

Napisano

Ale to nas pytasz o takie rzeczy? To ty masz ten rower w łapie i widzisz co można z nim zrobić 

Ale to nas pytasz o takie rzeczy? To ty masz ten rower w łapie i widzisz co można z nim zrobić 

Napisano

No opona wejdzie, bardziej chodziło mi o geo tej szosy. Mimo, że opona wejdzie nie nie zdecyduję się na ten ruch, za mało prześwitu zostaje na błoto 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...