mattpl Napisano 13 Września 2023 Udostępnij Napisano 13 Września 2023 (edytowane) Budżet mały bo w sumie nie wiem czy przełaje mi się spodobają a szkoda żeby 4 rower stał. Niestety szosy aktualnej nie ogarnę bo opony pewnie w szczęki 30 max zmieszczę. Rozmyślałam nad Eskerem 1.0 Esker 2.0 na tym Chińskim osprzecie Romet Boreas i Aspre I fondirest 1.0 na końcu wraz z ukraińskim Leon GR-90 Chyba esker wychodzi najlepiej, widelec carbon, sztywne osie a osprzęt z Chin podobno lepiej się spisuje niż Claris i sora Oczywiście używki wchodzą w grę tylko totalnie nie wiem za czym się rozglądać Edytowane 13 Września 2023 przez mattpl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 13 Września 2023 Udostępnij Napisano 13 Września 2023 W tytule wrzuciłeś przełaj/cx, a w treści podajesz gravele. To chcesz cx'a, czy gravela? Szukasz sprzętu do zabaw przełajowych, cyclocrossu, czy to jazdy po szutrach, duktach leśnych itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mattpl Napisano 14 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2023 (edytowane) Do przełaju, wrzuciłem tak bo sklepy w swoich kategoriach mają gravel i cx połączone więc myślałem że stricte gravel też się nada, głównie przez oponę Edytowane 14 Września 2023 przez mattpl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 14 Września 2023 Udostępnij Napisano 14 Września 2023 Typowe gravele mają zupełnie inną geometrię, często mocniejszy slopping przez co nieco trudniej np.: wrzucić je na ramię podczas przeskakiwania przez przeszkody. Mają nieco dłuższą bazę więc są nieco spokojniejsze w obyciu, mniej nerwowe, wygodniejsze, ale też mniej skrętne. Da się oczywiście na nich pobawić. Wgiancie contendzie ar z oponą 35c zabawy przełajowe wychodzą całkiem spoko, jedynie faktycznie zarzucanie na ramię nie jest idealne jak w rowerze do cx. Jeśli chodzi o pokonywanie bardzo krętych silngli z korzeniami, między drzewami to nie narzekam. Niestety coraz trudniej o typowe tanie cx na alu. Z tego co wrzuciłeś to romety mają bardziej sportową geo niż np.: krossy. Ten fondriest to chyba dość ciężki na alu widelcu. Więc albo szukasz używanego typowego przełaja, albo idziesz na kompromisy i kupujesz gravela w stylu rometa, albo szosa road+ gdzie wejdą 33/35c z krótszą bazą kół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mattpl Napisano 14 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2023 No właśnie problem jest taki że sprzętu pod cx jakoś u nas mało 😕 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 14 Września 2023 Udostępnij Napisano 14 Września 2023 Wręcz przeciwnie, jeszcze do niedawna ludzie chcąc kupić gravela kupowali przełaj z braku laku. Zobacz Cube, Ridleya i Treka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mattpl Napisano 14 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2023 No patrzę na allegro i jakoś za dużo używek to nie ma z tych marek:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 14 Września 2023 Udostępnij Napisano 14 Września 2023 Nikt normalny nie wystawia roweru na allegro, w tej kategorii są kosmiczne prowizje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 14 Września 2023 Udostępnij Napisano 14 Września 2023 Nie tak dawno temu używane ridleye x-trail na 105 i hydro chodziły po 3500-4000k. Szukaj na olx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mattpl Napisano 15 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2023 (edytowane) A np Kellys Soot 50? Byłem w sklepie i sprzedawca mówił że się nada l, według mnie to raczej typowy gravel z napędu a zwłaszcza z ramy, do cx wydaje mi się że powinna być bardziej prosta/sportowa? Ewentualnie coś nowego co warto do 5500? I finalnie pod cx obowiązkowe tarcze hamulcowe? Edytowane 15 Września 2023 przez mattpl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 15 Września 2023 Udostępnij Napisano 15 Września 2023 Kellys Soot 50 to typowy grawel. Cube Cross Race chodzą na olx po około 3 tys. zł ale one niestety mają hamulce mechaniczne., przykładowo: https://www.olx.pl/d/oferta/rower-cube-cross-race-hpa-gravel-przelaj-CID767-IDVi4p6.html A tu masz link do przykładowego Cube Cross Race Pro z hamulcami hydraulicznymi: https://www.olx.pl/d/oferta/gravel-cube-cross-race-pro-2022-l-ultegra-carbon-hydraulika-cx-newmen-CID767-IDTJYRw.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mattpl Napisano 26 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2023 (edytowane) Nadal szukam i w sumie wybór padł na 3 modele taka by ewentualnie później jeszcze moc w komforcie jeździć na gonkach gravelowych, więc typowy cx chyba odpada Z tych 3: -romet Boreas 2 -kellys Soot 50 -kross esker 5.0 I jeszcze szosa z oponami do38 Giant contend ar tylko mechaniczne tarcze trochę mnie martwią Edytowane 26 Września 2023 przez mattpl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 27 Września 2023 Udostępnij Napisano 27 Września 2023 Boreas na grx albo soot. W przypadku soota raczej opony do wymiany na starcie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 27 Września 2023 Udostępnij Napisano 27 Września 2023 Opona Schwalbe Smart Sam, to nie taka najgorsza opona gravelowa, całkiem dobrze sobie radzi na szutrze i na szosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mattpl Napisano 27 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Września 2023 5 godzin temu, Mihau_ napisał: Boreas na grx albo soot. W przypadku soota raczej opony do wymiany na starcie Czyli gdybym wybrał Rometa to odpuścić 1x11 srama i tylko 2x10 grxa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mattpl Napisano 27 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Września 2023 Zastanawiam się czy ewentualnie moja obecna szosa Romet Huragan Disc 2023 na 105 by się nadała? Opona 32 na pewno wejdzie a może nawet i 35, tylko trochę szkoda obijać mi tego carbonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 28 Września 2023 Udostępnij Napisano 28 Września 2023 Ale to nas pytasz o takie rzeczy? To ty masz ten rower w łapie i widzisz co można z nim zrobić Ale to nas pytasz o takie rzeczy? To ty masz ten rower w łapie i widzisz co można z nim zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mattpl Napisano 28 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2023 No opona wejdzie, bardziej chodziło mi o geo tej szosy. Mimo, że opona wejdzie nie nie zdecyduję się na ten ruch, za mało prześwitu zostaje na błoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 28 Września 2023 Udostępnij Napisano 28 Września 2023 (edytowane) Trochę ponad budżet przez wysyłkę z opłatami (końcowo ok 3700-3800zł.) ale może cię zainteresuje taki Ridley (Apex 1x11, sztywne osie) https://www.chainreactioncycles.com/eu/p/ridley-kanzo-a-apex1-disc-gravel-bike-2022?color=greyblack&sizeStandard=L Edytowane 28 Września 2023 przez keltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi