pemekscreen Napisano 12 Września 2023 Udostępnij Napisano 12 Września 2023 Szukam okularów uv, najlepiej z przezroczystymi szkłami z powłoką przeciwodblaskową, budżet niestety gra rolę. Często jeżdżę w nocy, nie jest mi potrzebny fotochrom, UV wystarczy, zwykłe okulary jakich używam, możliwe, że mają UV, ale niestety strasznie mocno odbijają światło w taki sposób, że światła samochodów mnie oślepiają, światło się na nich rozlewa na wszelkie sposoby, możliwe, że jakiś producent rozwiązał ten problem.. Jak ktoś ma jakieś pozytywne w tym względzie doświadczenia proszę o informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 13 Września 2023 Udostępnij Napisano 13 Września 2023 Przede wszystkim podaj co masz i jaki jest ten budżet. Według mnie bezbarwne szkła nie potrzebują filtra UV ale chyba i tak większość sportowych okularów go ma. Odnośnie antyrefleksu, to nie wiem czy jakiekolwiek tanie mają. Z drugiej strony niekoniecznie jest potrzebny, bo sportowe szkła są przeważnie cieńsze niż korekcyjne i załamanie światła jest mniejsze. Podstawą jest czystość szkieł i brak zarysowań, jeżeli są już stare, zmatowiałe to światła z naprzeciwka będą się rozpraszać i oślepiać. Jak masz jakieś tanie "bhp" to one nie grzeszą jakością i często już w sklepie mają masę mikrorysek. Obecnie niby mam jakieś super powłoki, w tym mającą redukować odblaski ale to tak średnio działa. Niby nie ma rozproszenia ale pojawiają się dosyć wyraźne niebieskie odblaski, małe ale pierwsze wrażenie było kiepskie, teraz się już przyzwyczaiłem. W poprzednich nie miałem takiego efektu ale były już na tyle stare i porysowane, że gorzej się w nocy jeździło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi