sebullo Napisano 10 Września 2023 Udostępnij Napisano 10 Września 2023 Cześć wszystkim. Szukam porady odnośnie zakupu roweru na prezent dla Taty (175cm, 115kg). Głównie jazda po mieście lub w lesie po ścieżkach rowerowy (bez żadnych wyścigów itp. mieszka na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej więc jedyne co go tam napotka to jakiś szutrowy podjazd, wystający większy kamień czy trochę korzeni). Coś co starczy mu na dłużej. Budżet jest orientacyjny, jak trzeba będzie dołożyć to dołożę ale nie chcę też wyrzucać zbędnie pieniędzy w błoto... Chciałbym, żeby rower był wygodny (Tata ma lekki problem z lędźwiami) i złożony z pożądnych podzespołów. Nie wiem czy lepiej full czy hardtail oraz jakie koła (27.5"/ 29") ale wiem, że chciałby hydrauliczne hamulce tarczowe. Tata (podobnie jak i ja) chodzi w wyższej wadze i nie wiem czy nie powinien mieć sztywnej osi zamiast QR. Aaa i możliwość montażu stopki jest istotny Wstępnie myślałem nad jakimś Trek'iem albo Canyon'em... Będę wdzięczny za propozycje (mogą być z całej Europy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 10 Września 2023 Udostępnij Napisano 10 Września 2023 https://www.canyon.com/pl-pl/rower-hybrydowy/rowery-trekkingowe/pathlite/pathlite-al/pathlite-7/3291.html?dwvar_3291_pv_rahmenfarbe=BK https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/3051/crossway-xt-edition Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebullo Napisano 12 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2023 Sorry za głupie pytania, ale jestem totalnym laikiem. Obstawiam, że ten raczej nie jest pod takie przeznaczenie? https://www.chainreactioncycles.com/p/nukeproof-scout-275-elite-alloy-bike-slx12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano 12 Września 2023 Udostępnij Napisano 12 Września 2023 Jak twój Tata będzie w tej Jurze jeździć w ciężkim terenie, po kamieniach korzeniach i cisnąć na ciężkich technicznych zjazdach to Nukeproof jest super. Świetny też do haratania w bike parkach i do skakania. Jeśli to ma być rekreacyjna jazda po ubitych leśnych ścieżkach, asfaltach i ścieżkach rowerowych, to kolega wcześniej wstawił dwie fajne propozycje rowerów do tego typu jazdy, czyli crossowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebullo Napisano 12 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2023 Zakładam, że to będzie troszkę więcej niż druga opcja, którą wymieniłeś. Ten Nukeproof wstawiłem ze względów czysto wizualnych - on lubi żółte, czerwone i czarne ramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebullo Napisano 24 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2023 Aktualizuję, bo kogoś może interesować gdzie padł mój wybór - dla Taty wybrałem Canyon Grand Canyon 7 Natomiast szukając tego roweru zakochałem się w ramie Nukeproof Scout 275 Concrete Grey i dla siebie też składam nową maszynę 🤐 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi