zielonyw Napisano 8 Września 2023 Udostępnij Napisano 8 Września 2023 Cześć mam duży problem. Chciałem wymienić korbę w rowerze syna i zobaczyłem coś takiego. Jak to odkręcić?? Cytat Cytat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 8 Września 2023 Udostępnij Napisano 8 Września 2023 Ściągaczem do korb na kwadrat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zielonyw Napisano 9 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2023 Próbowałem ale nie mogę wkręcić tego czarnego elementu w gwint (gwint nie jest uszkodzony) wydaje mi się że ściągacz jest troszeczkę za duży. Czy są różne rozmiary ściągaczy na kwadrat? Dziękuje za pierwszą odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 9 Września 2023 Udostępnij Napisano 9 Września 2023 (edytowane) Nie, ściągacze raczej są takie same. Czarne wkrecasz w ramie, błyszczące w czarne i ściągasz. Może jednak gwont na ramie korby uszkodzony? Edytowane 9 Września 2023 przez remover Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 9 Września 2023 Udostępnij Napisano 9 Września 2023 Może głupie pytanie a wykręciłeś najpierw środek ściągacza przed wkręceniem w ramie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zielonyw Napisano 10 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2023 Czarne chce wkręcić i nie mogę. Nie łapie gwintu. Jest ciut za duży. KETTLER najpierw czarny element którego nie mogę wkręcić, drugiej części nawet nie zaczynam wkręcać bo nie mogę złapać tego czarnego elementu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 10 Września 2023 Udostępnij Napisano 10 Września 2023 (edytowane) Albo gwint w korbie albo w ściągaczu jest skopany. Możesz próbować ściągnąć korbę młotkiem i przecinakiem ale patrząc na ceny tego typu wkładów suportów i nie wiedząc czy nie zniszczysz łożysk ja bym wymienił całość na nowy. Edytowane 10 Września 2023 przez Kettler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 13 Września 2023 Udostępnij Napisano 13 Września 2023 (edytowane) W dniu 9.09.2023 o 16:45, zielonyw napisał: Czy są różne rozmiary ściągaczy na kwadrat? Najbardziej popularny jest M22x1 i ciężko jest znaleźć korbę z innym gwintem. Ale historycznie istniał też M23x1. Spotykany tylko w starych rowerach (i to rzadko). Być może istnieją też i inne gwinty w bardzo egzotycznych korbach. Proponuję nie walczyć z gwintem, tylko obciąć szlifierką oś i wymienić suport na nowy. Zwłaszcza, że można dobrać jego długość do nowej korby. Edytowane 13 Września 2023 przez Garlock Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gab187 Napisano 4 Października 2023 Udostępnij Napisano 4 Października 2023 Dziwne, ściągacz powinien pasować, ale skoro nie chce się wkręcić to jest pewien sprytny sposób na ściągnięcie korby bez ściągacza, pod warunkiem że się nie zdążyła zespawać z osią. Złap delikatnie nakretką, tak na 3-4 obroty i idź się przejechać. Korba powinna sama zejść, a nakrętka zabezpieczy Cię przed zgubieniem świeżo zdjętej korby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi