shusty Napisano 8 Września 2023 Udostępnij Napisano 8 Września 2023 Cześć, SRAM od wielu lat ciągle dopracowuje i zmienia kształt zębów czy łańcucha, dzięki doświadczeniu i nowym możliwościom technologicznym, które pozwalają tanio produkować takie produkty. X-Actuation, X-Glide 2, X-Sync 2 i inne marketingowe nazwy. Muszę wymienić napęd (przerzutka, łąńcuch, kaseta, zębatka NV). I zastanawiam się czy wymienić starego GXa po prostu na nowego, bo wszystko ze sobą będzie i idealnie pracować dzięki tym "świetnym rozwiązaniom technologicznym", czy może jak wsadzę przerzutkę GXa, ale kasetę Garbaruka, zębatkę NV Garbaruka i łańcuch GX albo KMC to wszystko razem będzie tak samo dobrze współpracować? (Mam taką fanaberię, że chcę przetestować i pojeździć na Garbaruku). Kaseta Garbaruka oferuje ten sam kształt zębów i do shimano i do srama. Większość zębatek NV innych producentów ma w miarę prostacki profil zębów, a sram fikuśnie wycięte, KMC ma po prostu łańcuch do napędów 12 rzędowych, ale łańcuch srama ma zeszlifowane krawędzie po konkretnym opatentowanym kątem, żeby idealnie z kasetą i zębatką srama współpracowały. Domyślam się, że można olać być może marketingowe slogany srama, że tak idealnie wszystko do siebie dopasowali, bo ludzie jeżdżą na takiej mieszance napędów i nie narzekają, ale ciekawe czy wtedy napęd jednak nie działa o niezauważalne 1-5% gorzej np. przy zmianie biegów czy w kwestii oporów. Macie w tej kwestii jakieś doświadczenia i przemyślenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 8 Września 2023 Udostępnij Napisano 8 Września 2023 (edytowane) Siema Kasetę Garbaruka i tak kupisz pod bębenek XD, czyli pod system Sram, więc z przerzutką GX będzie działać. Mam zamontowaną kasetę Garbaruka, przerzutkę Sram GX, łańcuch Shimano XT i korbę E*13. Wszystko pracuje bez zastrzeżeń. Nie zauważam różnicy w stosunku do poprzedniej konfiguracji. Gdybyś chciał zastosować kasetę Shimano z przerzutką Sram, to b y nie poszło. Znalazłem informacje, że niby da się to ustawić, jednak mi się nie udało. Możesz też wziąć pod uwagę e*13. Ich kaseta wykonana jest tak, żeby prawidłowo współpracować zarówno z Shimano i Sram. Edytowane 8 Września 2023 przez siemalysy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi