Skocz do zawartości

[napęd] upgrade napędu w trek dual sport 2

Impress

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W pierwszych słowach mojego posta chciałbym podziękować pewnemu użytkownikowi forum za pomoc w wyborze roweru, który zakupiłem nieco ponad miesiąc temu, czyli Trek DS2 gen 4. Rower ten mimo dosyć podstawowej grupy osprzętu na moje potrzeby jest aż nadto wystarczający i spełnia wszystkie moje oczekiwania. Bardzo go polubiłem. Zanim zapoznałem się z tym forum, jako kompletny laik patrzyłem na to, żeby mieć przerzutki Deore (pewnie jak 90% osób które nigdy wcześniej nie miały większego doświadczenia z rowerami xD. Teraz moja świadomość co do pryncypiów rowerowych jest zdecydowanie większa). Ale przechodząc do sedna tematu...

Rozważam w przyszłości zmianę osprzętu - przede wszystkim suportu z mocowaniem na kwadrat na coś lżejszego, sztywniejszego i bardziej nowoczesnego typu hollowtech II. Na razie są to odległe plany bo rower jest nowy i działa znakomicie. Proszę nie pytać "po co?". Chociażby po to, żeby dla własnej satysfakcji samodzielnie wymienić sobie napęd na lepszy. Pierwsza moja wątpliwość dotyczy wyboru odpowiedniej korby (zakładam, że zintegrowanej) do nowego typu suportu z łożyskami zewnętrznymi.  Obecne mocowanie na kwadrat ma wymiary 68mm x 122mm według producenta.Między korbą a suportem widać wyraźnie odsadzone kwadratowe kliny, których z oczywistych względów nie będzie przy nowym supporcie. Jak zatem dobrać suport + zestaw korbowy, żeby linia łańcucha była zgodna ze starym systemem?  Może ktoś mógłby podać jakiś konkretny zestaw pasujący do mojego roweru - przy czym chciałbym utrzymać system 2 x 9 gdyż bardzo mi odpowiada. Jak ma się standardowa przerzutka Acera T3000 do takiego rozwiązania plus ewentualnie na co ją wymienić żeby wszystko pasowało i grało?

Dziękuję za wszelkie pomocne odpowiedzi.

Pozdrawiam,

Skąd ta wiara w moc Deore się bierze to nie wiem, 15 lat temu jak miałem pierwszego "lepszego" górala było tak samo ;) 

Z tym lżejszym jeśli chcesz zmieniać korbę to nie nastawiaj się na spektakularne różnice - sam byłem w szoku że korby Shimano HTII ze średniej półki nie są zauważalnie lżejsze od lekkich zestawów na kwadrat.

Jak już to Deore XT, ale tutaj może być problem bo nowy SLX, XT będzie pod Boosta - - czyli linię łańcucha 52mm, a Ty potrzebujesz korby pod starszą linię łańcucha, taką jak przy obecnej korbie, nie-boost czyli 48,8mm. Wtedy będzie to wszystko działać bez problemów. 

Co do przerzutki - jeśli nie zmienisz zębatek to może zostać, jakbyś zdecydował się na jakieś większe zmiany to też trzeba ją będzie wymienić dopasowując do korby. Ja bym jej nie ruszał, nie jest to zła przerzutka, tył faktycznie można by zmienić na Deorkę 9sp. 

Ale tak sobie teraz myślę - że nie kojarzę korb/zębatek 46/30 z górnej półki. To jest taki standard crossowy w rowerach dla Kowalskiego - któremu na wadze itd nie zależy. U siebie w DS mam 28/42 Sram, choć też nie było łatwo ją dorwać. 

O widzisz, cenne uwagi. Dzięki bardzo :) Co do wagi suportu to szczerze mówiąc zafascynował mnie temat serwisowania rowerów (żona już mnie wyzywa że zakupiłem "lepszy" zestaw kluczy, stojak serwisowy i parę innych "niepotrzebnych" rzeczy) ale tak... staje się to moim hobby i rozważam różne możliwości upgrade'u gdy przyjdzie moment, że stary zacznie niedomagać. Szczególne dzięki o tej informacji boost/nie boost bo tego nie wiedziałem.

Pozdrawiam serdecznie!

Przewagą HTII jest chyba wygoda serwisowania - bo nie trzeba ściągacza do korby (a ramiona korby lubią się zapiec), łatwiej odkręcić suport - ten zintegrowany na kwadrat czasem lubi się zapchać brudem, czy kluczem można sobie obrobić gniazdo jak użyje się go nieumiejętnie. Ale zapieczony suport HTII też się zdarza, jeden już w swojej historii "zmieliłem". Plus taki że miski suportu są miękkie, aluminiowe i udało się poprawić mufę suportu gwintownikiem. 

Także kwadrat wcale nie jest taki zły, pod warunkiem dobrej korby i suportu z górnej półki, nie wiem czy BB-UN55 jeszcze jest dostępny. Z drugiej strony - średnie suporty na kwadrat też są z reguły trwalsze niż zewnętrzne łożyska - gdzie przy nieodpowiednim traktowaniu i wodzie można zajechać taki w sezon. 

Sugerowałbym się raczej konkretną korbą i jej dostępnością, a czy będzie to zintegrowana oś (niekoniecznie system Shimano HTII) czy wielowypust (został chyba tylko Octalink Shimano) czy kwadrat ma drugorzędne znaczenie. 

Jeśli chodzi o korbę to FC-MT210-2 46/30, masz nawet identyczne blaty plus kosztuje śmieszne pieniądze. Tutaj się od czasu do czasu pojawia za 140 zł, możesz ich dopytać kiedy wróci. https://kastor-bike.pl/Mechanizm-korbowy-Shimano-FC-MT210-2-46X30T-175mm

Widziałem że na Pepperze ktoś się chwalił że po tej podmiance uzyskał 0.5kg niższą wagę, w sumie jest to prawdopodobne.

Edytowane przez keltu

• 8 miesięcy temu...

Zrobiłem upgrade na BB-MT501 i FC-MT210-2 46/30. Jestem zadowolony. Dodatkowo zakupiłem narzędzie do planowania mufy suportowej, żeby operację przeprowadzić "po Bożemu". Ostatecznie problemem okazała się 2,5mm podkładka, musiałem przełożyć jedną z prawej strony suportu na lewą, żeby linia łańcucha się zgadzała. Poza tym wleciały nowe gripy ergon gp5 i bardzo przyjemnie tym DS'em się jeździ.