kregiel Napisano 7 Września 2023 Napisano 7 Września 2023 Cześć, Ostatnio nabyłem nowy rower i niestety po ogromnej ekscytacji, która towarzyszyła mi podczas składania roweru, to czar prysł po pierwszej przejażdżce. Niestety podczas jazdy nie mogę za bardzo wyprostować nogi oraz pojawia się ból w dolnej partii pleców. Sztycę mam już wysuniętą na maximum. Jeździ się bardzo nieprzyjemnie do tego stopnia, że czuję się jakbym jeździł za karę. W moim obecnym rowerze mam ramę Cube w rozmiarze 23''. Mój wzrost: 201 cm, długość wewnętrzna nogi: 99 cm. Rama jest w rozmiarze XL. Filmik z krótkiej przejażdżki: https://share.icloud.com/photos/08d4MF6vG4Rtm1oIP2Tula8Qg Myślicie, że da się coś tutaj jeszcze podziałać bike-fittingiem? Z góry dziękuję za pomoc Cytuj
KSikorski Napisano 7 Września 2023 Napisano 7 Września 2023 Moim zdaniem dużo za krótka ta rama. Jesteś koszmarnie zgięty łuk. Moje problemy z bólem dolnej części pleców zanikły jak wzmocniłem mięśnie gorsetu i przybrałem pozycję, w której plecy są proste: https://photos.app.goo.gl/6yZcjCghBcNKAkLE6 Cytuj
kregiel Napisano 7 Września 2023 Autor Napisano 7 Września 2023 @KSikorski Jeśli chodzi o mięśnie pleców, to regularnie uczęszczam na siłownię już od wielu lat. Myślisz, że dłuższy mostek mógłby pomóc? Cytuj
KSikorski Napisano 7 Września 2023 Napisano 7 Września 2023 Dłuższy mostek + dłuższa sztyca pewnie warte spróbowania. Niemniej na przykład trek procaliber jest dostępny w rozmiarze XXL, gdzie reach jest dłuższy o 25mm ... Cytuj
RabbitHood Napisano 7 Września 2023 Napisano 7 Września 2023 Teoretycznie wg kaniona mieścisz się na XL. Ogólnie zależy gdzie jeździsz i jak. Chociaż wyleciałem z MTB dekadę temu to zawsze była jazda bardziej na stojaka niż na siedząco. Cytuj
kregiel Napisano 7 Września 2023 Autor Napisano 7 Września 2023 @KSikorskiTrek był moim drugim wyborem, ale zdecydowałem się na Canyona ze względu na lepszy stosunek cena/jakość. Biorę pod uwagę ewentualną odsprzedaż i polowanie na Treka w przyszłym roku. 3 minuty temu, RabbitHood napisał: Teoretycznie wg kaniona mieścisz się na XL. Ogólnie zależy gdzie jeździsz i jak. Chociaż wyleciałem z MTB dekadę temu to zawsze była jazda bardziej na stojaka niż na siedząco. Spójrz na maksymalny wzrost chyba nie do końca jest to miarodajne. Cytuj
KSikorski Napisano 7 Września 2023 Napisano 7 Września 2023 Teraz jest bardzo słaby rynek na sprzedaż używki... Zacząłbym od sztycy która pozwoli Ci ustawić powierzchnię siodła względem osi suportu wg wzoru przekrok odjąć 10cm i mostka dłuższego chociaż o te 3cm. Cytuj
hulk14 Napisano 7 Września 2023 Napisano 7 Września 2023 Canyona można zwrócić, nawet jak się nim jeździło na zewnątrz, do 30 dni od dostawy. Cytuj
kregiel Napisano 7 Września 2023 Autor Napisano 7 Września 2023 @hulk14 Zgadza się. Niestety u mnie już minęło te 30 dni w oczekiwaniu na bike-fitting, który mam wyznaczony dopiero na 28 września. Cytuj
Wojcio Napisano 7 Września 2023 Napisano 7 Września 2023 Nie jestem tak wysoki, ale dorzucę swoje. Sztyca - jak córka wyrastała z roweru 27,5" to dostała długaśną sztycę i przetrwała jeszcze sezon - sztyca to rzecz łatwo dostępna. Przy okazji upgrade na dropper można zrobić - te są długie. Podniesienie siodła na właściwą wysokość to oczywisty pierwszy krok. Nie tylko pozwoli dobrze pedałować, ale też przesunie cię do tyłu. Okolice kierownicy - jesteś realnie na górnej granicy tego rozmiaru (żartem jest prostokącik sięgający ponad 220) - w zakresie kokpitu poza mostkiem możesz zmieniać wznios i szerokość kierownicy, a także obrót kierownicy. Ja zmieniłem wznios z 30mm na 50mm z bardzo dobrym rezultatem (ale to była zmiana pod jazdę na stojąco). W zakresie kokpitu potrzebne są działania przesuwające cię do przodu (szersza kierownica, dłuższy mostek - niestety jedno i drugie spowalnia kierowania) i ewentualnie podniesienie.. Kierownicę 740mm Canyon daje dla wszystkich rozmiarów. Cytuj
some1 Napisano 7 Września 2023 Napisano 7 Września 2023 Doraźnie co możesz zrobić to odkręcić i odwrócić mostek. Kilka minut roboty a trochę powinno ulżyć. Ale pewnie docelowo będzie potrzebny inny mostek i kierownica. Cytuj
Kettler Napisano 7 Września 2023 Napisano 7 Września 2023 No i jeszcze sztyca z ofsetem. Do mojego Canyona kupiłem taką z ofsetem 20 mm. Cytuj
SpinOff Napisano 7 Września 2023 Napisano 7 Września 2023 @kregiel Na pewno masz za nisko siodełko? Kąt w kolanie na oko wygląda ok, a co jeszcze bardziej rzuca się w w oczy to kąt stopy. W najniższym położeniu wyraźnie unosisz piętę, tak jakby brakowało Ci zasięgu. Co do długości roweru, to zdecydowanie wymień mostek ma dłuższy, i to znacznie dłuższy. W zależności jaką pozycję chcesz osiągnąć, konieczne może być też podniesienie pozycji kierownicy. Cytuj
kregiel Napisano 8 Września 2023 Autor Napisano 8 Września 2023 @SpinOff Siodełko mam niżej o ponad 1 cm w porównaniu do starego roweru. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi