Skocz do zawartości

[wolnobieg] Shimano - wymiana na kasete

MiroFab

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam Romet E-Orkan 1MM rocznik 2021 z wolnobiegiem 7 rzędowym i przerzutka Tourney. Nie jestem z tego zadowolony (wymiana wolnobieg co 3 tys km, ciągła konieczność regulacji, za małe przełożenia max i min) 

Chciałbym zamienić albo na Acere 9 rz. lub nawet Deore 11 rz. bo różnica w cenie nie jest duża. 

Pytanie czy nowe koło z kaseta 9 lub 11 zmieści mi się w widełkach? 

Wybralem 2 konfigurację. Co o nich myślicie? 

Przerzutka tylna SHIMANO Acera RD-T3000 

Manetka SHIMANO Altus SL-M2010

Kaseta SHIMANO CS-HG200 

Razem około 370 ZŁ z kolem

LUB

Przerzutka 11rz. RD-M5120 Deore Shimano 

MANETKI Shimano Deore SL-M4100, 10s 

KASETA Shimano Deore M4100 (11-42), 10s

Razem około 600 zł z kołem. 

Napisano

Nigdy nie miałem Deore, czy do jazdy miejskiej + las od czasu do czasu jest widocznie lepsze od Acery? 

Głównie chodzi mi o płynność zmiany biegów i częstotliwość regulacji. 

Zakres kasety 9 byłby chyba wystarczalny. Bo obecnie 14 ząbków w Tourney to dużo za dużo. Max 35 km/h

Napisano

Mam go rok. Generalnie super. Przy mojej wadze 120 kg na wspomaganiu (oczywiście nie cały czas na max bo to ma pomagać, a nie robić za skuter) robię około 70 km i zostaje jakieś 20% baterii - codzienne dojazdy do pracy. Na dluzszej trasie można wycisnąć 120 km. 

Jeździłem nim cała zimę i nie było jakiegoś zauważalnego spadku poziomu baterii. 

Jedyny minus to wolnobieg i przerzutki Tourney. Nie nadaja się do centralnego silnika. Wytrzymują max 3000 km. 

Wymieniam to na grupę Shimano LinkGlide stworzona specjalnie do elektryków. Inwestycja około 1 tys zł a rower jak warty kilkanaście tysięcy. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...