MiroFab Napisano 6 Września 2023 Udostępnij Napisano 6 Września 2023 Posiadam Romet E-Orkan 1MM rocznik 2021 z wolnobiegiem 7 rzędowym i przerzutka Tourney. Nie jestem z tego zadowolony (wymiana wolnobieg co 3 tys km, ciągła konieczność regulacji, za małe przełożenia max i min) Chciałbym zamienić albo na Acere 9 rz. lub nawet Deore 11 rz. bo różnica w cenie nie jest duża. Pytanie czy nowe koło z kaseta 9 lub 11 zmieści mi się w widełkach? Wybralem 2 konfigurację. Co o nich myślicie? Przerzutka tylna SHIMANO Acera RD-T3000 Manetka SHIMANO Altus SL-M2010 Kaseta SHIMANO CS-HG200 Razem około 370 ZŁ z kolem LUB Przerzutka 11rz. RD-M5120 Deore Shimano MANETKI Shimano Deore SL-M4100, 10s KASETA Shimano Deore M4100 (11-42), 10s Razem około 600 zł z kołem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 6 Września 2023 Udostępnij Napisano 6 Września 2023 Koło się zmieści, a co chcesz zrobić z przednią przerzutką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiroFab Napisano 6 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2023 Nie ma przedniej. Jest korba Bafang połączona z silnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 6 Września 2023 Udostępnij Napisano 6 Września 2023 W przypadku silnika centralnego kaseta i łańcuch będą się szybko zużywać, więcej jak 10rzędów bym nie stosował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiroFab Napisano 6 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2023 Nigdy nie miałem Deore, czy do jazdy miejskiej + las od czasu do czasu jest widocznie lepsze od Acery? Głównie chodzi mi o płynność zmiany biegów i częstotliwość regulacji. Zakres kasety 9 byłby chyba wystarczalny. Bo obecnie 14 ząbków w Tourney to dużo za dużo. Max 35 km/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebazizu Napisano 9 Września 2023 Udostępnij Napisano 9 Września 2023 A jak w ogole ten rower sie sprawuje? Nie ukrywam ze cena jest kuszaca a opini w internecie malo. Jakie ogolne wrazenia z jazdy i jak z baterią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiroFab Napisano 9 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2023 Mam go rok. Generalnie super. Przy mojej wadze 120 kg na wspomaganiu (oczywiście nie cały czas na max bo to ma pomagać, a nie robić za skuter) robię około 70 km i zostaje jakieś 20% baterii - codzienne dojazdy do pracy. Na dluzszej trasie można wycisnąć 120 km. Jeździłem nim cała zimę i nie było jakiegoś zauważalnego spadku poziomu baterii. Jedyny minus to wolnobieg i przerzutki Tourney. Nie nadaja się do centralnego silnika. Wytrzymują max 3000 km. Wymieniam to na grupę Shimano LinkGlide stworzona specjalnie do elektryków. Inwestycja około 1 tys zł a rower jak warty kilkanaście tysięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi