chem_ik Napisano 6 Września 2023 Udostępnij Napisano 6 Września 2023 Cześć wszystkim jakiś czas temu kupiłem prawie nowe hamulce Shimano Deore XT BR-M750. Niestety pojawił się problem - przy dokładnej regulacji po zrobieniu paru setek km, kiedy chcę wyregulować odległość na jaką odbijają obie strony - tak by obie szczęki hamowały symetrycznie zauważyłem, żę gniazda na imbusy do śrubek napinających sprężyny są wyrobione. Co więcej jakoś nie ma za bardzo różnicy jak je dokręcam. Czy takie śruby krzyżakowe / imbusowe można dostać w sieci? Czy obowiązuje jakiś standard gwintu / rozmiaru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 7 Września 2023 Udostępnij Napisano 7 Września 2023 Wykręć i idź do sklepu ze śrubami. Na 99,9% będą to normalne śruby metryczne. Jeżeli mowa o tych śrubach bez łba, to potocznie się mówi na to "robaki", a normalna nazwa to chyba wkręt dociskowy. Shimano raczej nie stosuje swoich dziwnych standardów. Może jedynie być tak, że śruba z hamulca będzie miała 5 mm długości, a standardowo mają tylko 4 mm i 6 mm. 1 mm różnicy nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi