rtomanek Napisano 6 Września 2023 Udostępnij Napisano 6 Września 2023 Hej, muszę zdjąć bębenek (zacięły się zapadki). Niestety, nie potrafię zdjąć osi QR -- sam zacisk QR zdjąłem bez problemu, natomiast w osi nie widzę żadnego wycięcia/ profilu na jakikolwiek rodzaj klucza, wszystko jest gładkie. Załączam zdjęcia. Piasta nieznana, oś nieznana, bębenek nieznany. Koło (czy z piastą, nie wiem) to podobno "HJC DP-18" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 6 Września 2023 Udostępnij Napisano 6 Września 2023 (edytowane) Napisałem z drugiej strony ? Ale widzę że jest podobnie 🤔 Edytowane 6 Września 2023 przez Kettler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtomanek Napisano 6 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2023 (edytowane) Pierwsze dwa zdjęcia powyżej to jedna strona (ta, na której jest bębenek), trzecie zdjęcie to druga strona. Na drugiej stronie taka sama sytuacja -- żadnego punktu zaczepienia dla klucza, wszystko gładkie. Edytowane 6 Września 2023 przez rtomanek Literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molekpl Napisano 6 Września 2023 Udostępnij Napisano 6 Września 2023 Tego "uszczelnienia" na ostatnim zdjęciu nie da się ściągnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtomanek Napisano 6 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2023 I to jest słuszna koncepcja! Faktycznie, wystarczyło mocniej chwycić palcami i mocniej pociągnąć, po obydwu stronach. Załączam zdjęcia tego, co zostało. Tylko jak ściągnąć bębenek? Nadal żadnego punktu zaczepienia dla jakiegokolwiek klucza. Teoretycznie mógłbym zdjąć uszczelki łożysk, rozebrać środek i patrzeć, co tam. Tego jednak wolałem uniknąć -- chciałem tylko przeczyścić zapadki. Doszukałem się też, że producentem jest YU-HUB (ew. UHUB): https://www.yuhub.com.tw/en/products/ Sama piasta wygląda podobnie do ich RC-R31: https://www.yuhub.com.tw/en/products/?method=detail&aid=31 W poprzedniej wersji katalogu mają nawet bębenki jako części zamienne, choć nie jestem pewien, czy to dotyczy akurat tego modelu: https://www.yuhub.com.tw/upload/Image/catalogue/YUHUB-2017cato.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ortix Napisano 6 Września 2023 Udostępnij Napisano 6 Września 2023 (edytowane) Możliwe, że w środku osi piasty po obu stronach są gniazda na klucz imbusowy. Zobacz TUTAJ. Edytowane 6 Września 2023 przez Ortix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtomanek Napisano 7 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2023 Dzięki za sugestię. Niestety -- w środku jest zupełnie gładko. Imbus 5mm się nie mieści, imbus 4mm wpada swobodnie i obraca się zupełnie luźno. Po obydwu stronach tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 7 Września 2023 Udostępnij Napisano 7 Września 2023 Przecież ta piasta jest na łożyskach maszynowych i oś piasty jest wciśnięta w te łożyska. Puknij z jednej strony w oś młotkiem gumowym lub metalowym przez drewnianą listewkę i powinno to ruszyć z miejsca. Spróbuj jeszcze chwycić mocno za bębenek i szarpnąć go do siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtomanek Napisano 8 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2023 Oś wybiłem młotkiem gumowym. Bębenek sądzę, że jest wkręcony w piastę (widać gwint), a żeby go wykręcić, potrzebowałbym klucz, którego nie mam. Hex/ imbus 10mm kręci się luźno (dużo mu nie brakuje; może 12mm? z drugiej strony -- to nie jest hex, to ma chyba 12 żłobień). Jaki klucz muszę kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 8 Września 2023 Udostępnij Napisano 8 Września 2023 (edytowane) Imbus 11 lub 12mm. Weź koło do sklepu i zrób przymiarkę klucza. Edytowane 8 Września 2023 przez leejoonidas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtomanek Napisano 11 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2023 Dzięki. Faktycznie, 11mm, ale musiałem kupić stalową rurę 100cm, jako przedłużenie ramienia (miedziana 50cm podziurawiła się jak plastelina) -- nie spodziewałem się, że to będzie wymagało takiej siły. Natomiast, co zrobić, żeby dostać się do zapadek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 11 Września 2023 Udostępnij Napisano 11 Września 2023 (edytowane) Trzeba wydłubać lub podważyć uszczelkę kurzową jakimś płaskim śrubokrętem, pod nią ukaże się całe łożysko wbite w pierścień który trzeba odkręcić kręcąc w prawo. Edytowane 11 Września 2023 przez leejoonidas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 11 Września 2023 Udostępnij Napisano 11 Września 2023 W pierścieniu powinny być nacięcia… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtomanek Napisano 14 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2023 Po zdjęciu gumowego pierścienia przeciwpyłowego ukazały się nacięcia. Znalazłem płaskie szczypce, które po rozwarciu do nich pasują i: kiedy kręcę w prawo, do obraca się łożysko z pierścieniem z nacięciami, ale również gwint którym bębenek jest wkręcony w piastę (gdy trzymam w ręce karbowaną kształtkę na kasetę), w lewo kręcić się nie da. ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 14 Września 2023 Udostępnij Napisano 14 Września 2023 (edytowane) Bo ten pierścień odkręca się gdy bębenek jest wkręcony w piastę. Wkręć bębenek do piasty i wtedy próbuj. Pamiętaj że pierścień odkręca się w prawo. Edytowane 14 Września 2023 przez leejoonidas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi