Skocz do zawartości
  • 0

Kaseta - pomoc w wyborze

Gość Karmazynowy jeleń

Pytanie

Gość Karmazynowy jeleń
Napisano

Witam,

Bardzo dawno temu... szukałem innej kasety niż SHIMANO, chodzi o inne stopniowanie, bo to co mam, nie do końca mi odpowiada (12-28) Później o sprawie zapomniałem. Dziś tak pomykałem za jakimś riderem, ze mało ducha nie wyzionąłem, bo były też małe wzniesienia i bark mi 18 w ciągu koronek.

Znalazłem jakiś sklep w Hiszpanii, to jutro się dowiem, czy mi przyślą do Polski, bo jest taka, która mnie zadowoli:

https://aplbike.com/387557-cassette-11v-13-27-miche-light-primato.html

Ma stopniowanie:

13/14/15/16/17/18/19/21/23/25/27

a moje obecne: 

12-13-14-15-16-17-19-21-23-25-28

Trochę to odbiega od minimów przerzutki, która mam: https://allegro.pl/oferta/przerzutka-shimano-ultegra-rd-r8000-gs-11-s-13390458622

Pytanie:

Czy ten jeden ząb na małej i dużej koronce będzie coś bruździł? Czy w ogóle to olać?

Dziękuję i pozdrawiam

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Gość Karmazynowy jeleń
Napisano

Dzięki. Ten rowerplus.pl niestety nie ma wyboru. Jeszcze muszę się przespać z dwie nocki z tematem, bo dziś specjalnie pojeździłem z 50km po pagórkach, których tu jak na lekarstwo i nie mogę się jeszcze zdecydować czy:

13/14/15/16/17/18/19/21/23/25/27

czy

- 13/14/15/16/17/18/19/21/23/26/29

Obie są dostępne w tym hiszpańskim sklepie. Ty która byś wybrał w sumie na prawie płaskie Mazowsze, gdzie jednak "prawie" czasem robi różnicę?

ps. Korba 34/50

• 0
Gość Karmazynowy jeleń
Napisano

No niestety, nie wyślą. Tylko Hiszpania i Portugalia. Dla Miche to my chyba jesteśmy III światem a z Nowogrodzkiej zupełnie inne sygnały płyną. No cóż, czekam już 2 lata to jeszcze te kilka lat mogę poczekać, nie ma co się na świat cywilizowany obrażać :)

• 0
  • 0
Gość Karmazynowy jeleń
Napisano

Dzięki, Niemcy przejrzałem na wylot (w tym Berlin osobiście) zresztą resztę świata też. Albo nie ma, albo nie wysyłają. Najbardziej chyba na dziś ta light 13-27 by mi przypasowała,

• 0
Napisano

Czy kasety Miche nie są takie mało trwałe? Stare doświadczenia uprzedziły mnie do firmy, i zostało wspomnienie, lekkie do częstego wymieniania. Warto zebrać wywiad… sam rozerwałem ich bębenek i widziałem za miękki naszym zdaniem blat, który szybko zamienił się szpilki.

• 0
Gość Karmazynowy jeleń
Napisano

Jaka włoszczyzna jest, to każdy wie. Natomiast maja w teorii dowolne stopniowanie. Pisałem kiedyś do nich, ale nie sprzedają detalicznie, później jeszcze coś z nimi dyskutowałem, ale pani uświadomiła mnie, mają tyle zamówień, że nie robią żadnych wyjątków. Kupiłbym ze 3-4 na półkę i by było na zapas. Jeżdżę codziennie, głównie szosa + e-MTB (lasy) i raz w tygodniu trzeba się pościgać, bo albo ktoś sprowokuje, albo i ja (tu pozdrawiam najszybszą "kolarkę" przejeżdżającą przez Czarnolas jaką kiedykolwiek spotkałem) Jak daje non-stop na full i mam lekko pod górkę i jeszcze pod wiatr, to muszę mieć co ząb to stopniowanie i muszę mieć 18, bo 19 tu już ciutek za lekko mam.

• 0
Gość Karmazynowy jeleń
Napisano

14-15-16-17-18-19-[20-21]-[23-25-28] - w ten weekend taką założyłem (30km przejechane)

12-13-14-15-16-17-[19-21-23]-[25-28] - taką nówkę mam na półce od 2 lat i na takiej jeździłem do ostatniego weekendu

13-14-15-16-17-18-[19-21]-[23-25-28] - to taką w wyniku dostanę, jak podbiorę 18 i nie założę 12

@Dokumosa Będzie taki cudok działał bez początku?

Dziękuję i pozdrawiam

Gość
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Odpowiedz na pytanie...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...