Skocz do zawartości

[Obręcz rowerowa] Czy to normalne, że są wgniecenia po ok. 100km

DominikXC

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, DominikXC napisał:

w takim razie wymieniać klocki? Szkoda mi tej obręczy. Dobra ładna zgrabna od dt swissa waga 450 gram. Jakieś tanie a „czyste” polecasz? tak do 50zł.

I co z tego że dt jak łączenie wskazuje że to najniższa półka. A najniższa półka dt jest porównywalna jakościowo z chłamem typu stars circle itp, ;). Za bardzo bym się nie przejmował. W hamulcach tego typu zużycie obręczy to standard.

To wgniecenie pewnie już było, w miejskich warunkach pewnie szybciej zatrzesz obręcz niż na wiejskich szutrach, będzie to jednak postępowało dość długo, wątpię żebyś wytarł tą obręcz po dwóch sezonach. Na żywotność obręczy potrzeba kilku kompletów klocków.

PS. Tam się jeszcze nic nie zużyło, klocki się docierają z obręczą i będą się docierać aż się skończą.

W zasadzie to o jakim wgnieceniu mowa? Czarne to zużyte klocki i tak będzie, a to widoczne na dole, to pewnie nawiercenie mówiące ile życia obręczy jeszcze zostało.

Klocki szosowe które można polecić z czystym sumieniem, są tylko jedne: SwissStop BXP. Widzę że są teraz w dobrej cenie, bo rynek hamulców szczękowych dość znacznie się zmniejszył.

14 godzin temu, DominikXC napisał:

Cześć, może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego te obręcze sie tak pościerały skoro jeżdże na nich 2 dni? Wymienić klocki? Serwisant mowil ze klocki miekkie i bardzo fajne mimo, że proponowałem aby wymienić mi je na ultegry.

Tak, to normalne. Można jeździć. A to 'wgniecenie' jak domniemam, to łączenie dwóch części obręczy. W tanich obręczach jest mocowanie na piny i zgrzane, przez co zawsze jest tam schodek który kanceruje klocek. Dopiero w droższych, spawanych i frezowanych, obręczach ten efekt nie występuje.

Edytowane przez uzurpator