Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, 

Zastanawiam się nad modyfikacją swojego roweru, jest to Unibike Fusion 2018, koła 29, rama 17. Chciałbym w nim zmienić przerzutki na Deore 2x11 M5100, zastanawiam się czy według was to dobry wybór (nie chce za bardzo 1x) oraz czy kaseta 11rz wejdzie na obecny bębenek? Piasta shimano fh-tx505 - na niektórych stronach jest napisane, że kaseta 11rz jest ok, nie wiem jak to sprawdzić (na stronie shimano w tytule jest 8/9/10, a w opisie 8/9/10/11, ale to dotyczy fh-tx505-8, nie wiem czy ja mam piastę z końcówka 8). Jeśli nie to wówczas lepiej zmienić sam bębenek czy całe koło?

Napisano

Dzięki za odpowiedź, zapomniałem dodać, że tym rowerem jeżdżę głównie po mieście i to ciągnąc przyczepę rowerową z 2 dzieci. Dlatego też myślałem o 2x, a nie 1x. Przy podjazdach po górę bywa ciężko. Rower plus przyczepa, 2 dzieci to jakieś 70kg. Zastanawiam się czy wówczas deore 2x11 m5100 będzie lepsze niż to co teraz…

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, leejoonidas napisał:

Nie wiem co miałeś na myśli pisząc że piasta Shimano fh-tx505 nie ma wymiennego bębenka? Ta piasta ma wymienny bębenek jak każda piasta Shimano, nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Mam na myśli, że nie da się wymienić bębenka na inny typ. O to pytał autor w moim rozumieniu.

Cytat

Dzięki za odpowiedź, zapomniałem dodać, że tym rowerem jeżdżę głównie po mieście i to ciągnąc przyczepę rowerową z 2 dzieci. Dlatego też myślałem o 2x, a nie 1x. Przy podjazdach po górę bywa ciężko. Rower plus przyczepa, 2 dzieci to jakieś 70kg. Zastanawiam się czy wówczas deore 2x11 m5100 będzie lepsze niż to co teraz…

Ja ciągam dwójkę dzieci z 1x12 oraz z alfine 8. Nie liczy się układ napędu, a wartość przełożenia. Policz jakie masz obecnie najlżejsze używane przełożenie oraz najcięższe używane przełożenie i do tego można referować w dalszych rozważaniach.

Edytowane przez KSikorski