Semtex Napisano 1 Września 2023 Udostępnij Napisano 1 Września 2023 Shimano wypuściło właśnie nową grupę dla Graveli: 1x12 i 2x12. Największa kaseta ma zakres identyczny jak ta z grupy MTB 10-51T. Moim zdaniem największą ciekawostką są ceny, które wydają mi się dosyć "niskie" porównując do analogicznej grupy MTB. https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/grx-12-speed_lp.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 1 Września 2023 Udostępnij Napisano 1 Września 2023 (edytowane) Ot i cała rewolucja Shimano w osprzęcie gravelowym. Edytowane 1 Września 2023 przez leejoonidas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 1 Września 2023 Udostępnij Napisano 1 Września 2023 (edytowane) Akurat kilka dni temu kupowałem 600 dla 1x11. I tak patrzę na klamki + zacisk 1x12. Wychodzi 1500 zł drożej Edytowane 1 Września 2023 przez Eathan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Semtex Napisano 1 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2023 (edytowane) Odszczekuję informację co do ceny, bo na stronie gdzie widziałem pierwsze info na ten temat coś z tym cenami jest mocno nie tak, sprawdziłem raz jeszcze i jest faktycznie drogo Niestety pierwszego posta nie mogę edytować.... Edytowane 1 Września 2023 przez Semtex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 1 Września 2023 Udostępnij Napisano 1 Września 2023 @Semtex na bike-discount.de wychodzi ponad 7000 za pełną grupę R820 1x12. https://www.bike-discount.de/en/shimano-grx-r820-1x12-speed-group-disc-160/160mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Semtex Napisano 1 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2023 @Eathan tak, już to sprawdziłem, z tym, że w przypadku grupy 1x można kombinować z kasetami, bo jak ktoś nie liczy każdego grama to można użyć dużo tańszej kasety Deore, no ale to nie zmienia faktu, że kupno kompletnej "waniliowej" grupy jest wydatkiem kosmicznym, bo za tyle to można rower kupić całkiem niezły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 1 Września 2023 Udostępnij Napisano 1 Września 2023 @Semtex na przestrzeni ostatniego miesiąca zmieniłem u siebie napęd na GRX. Wsadziłem klamki 600, zaciski 400, tylną przerzutkę 800, korbę 600. Całość kosztowała mnie ~2100 zł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 1 Września 2023 Udostępnij Napisano 1 Września 2023 Widzę, że zmarnowali potencjał 2x. Po co mi kaseta 12 rzędowa 11-36? Do tego kosztująca jakieś 3 razy tyle co 10 rzędowa. I to jeszcze w połączeniu z korbą 31. A najlżejsze przełożenie do tej pory było w GRX400 2x10 (30x36) a teraz będzie 1x12 40x51. Całkowicie rozminęli się z moimi oczekiwaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 1 Września 2023 Udostępnij Napisano 1 Września 2023 Bo napęd 2x w gravelach ma taki potencjał jak 2x w MTB, z czasem wymrze. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 2 Września 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Września 2023 Nie mogło być inaczej z cenami - chcesz gravela i osprzęt do niego, to płacz i płać za modę... Tu również o kołach : https://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/nowosci_sprzetowe/19688/nowy_naped_shimano_grx_mechaniczny_1x12_i_2x12 , a tu o szosowej grupie : https://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/nowosci_sprzetowe/19697/nowa_mechaniczna_grupa_shimano_105_2x12_juz_jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 6 Września 2023 Udostępnij Napisano 6 Września 2023 Mi się osobiście ta ewolucja bardzo podoba, czekałem na to (i zacząłem myśleć o upgrejdzie 🤣 ) Poprawcie mnie, ale wygląda na to, że ciąg linki się nie zmienił? Dla wszystkich posiadaczy GRXa oznaczałoby to niewielki nakład, szczególnie gdy kaseta 11s dokona żywota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 6 Września 2023 Udostępnij Napisano 6 Września 2023 (edytowane) Teoretycznie jak masz przerzutkę tył RD-RX812 i możliwość wymiany bębenka HG na Microspline to tylko klamki wymieniasz wsadzisz kasetę 10-45 i możesz jeździć, łańcuch 11s na napędzie 12s poleci bez problemu. Edytowane 6 Września 2023 przez leejoonidas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 6 Września 2023 Udostępnij Napisano 6 Września 2023 Raczej myślałem w przeciwnym kierunku, tj. klamkomanetki zostają (jeśli ciąg linki się nie zmienił) a kaseta i przerzutka do wymiany. Łańcuch tak jak piszesz, piasta DT więc bębęnek też nie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 6 Września 2023 Udostępnij Napisano 6 Września 2023 (edytowane) Czyli nadal będziesz miał napęd 11s tylko z nową przerzutką GRX610. Ciąg linki w klamko manetce na jeden klik jest inny dla 12s i dla 11s. Za indeksację odpowiada manetka a nie przerzutka. Edytowane 6 Września 2023 przez leejoonidas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 6 Września 2023 Udostępnij Napisano 6 Września 2023 Ja tam nie znam się, ale jak komuś zależy na większym zakresie w kasecie w 11s to: 1. kupuje wózek Garbaruka - ogarnia kasety do 50T - 285 zł, Rear Derailleur Cage for Shimano GRX 11-speed | Garbaruk Online Store 2. kupuję sobie kasetę SunRace 11-50T - 499 zł Kaseta SunRace CSMX80 11-50T 11s 11-rzędowa - inny - 11888930058 - Allegro.pl i po sprawie. Poza tym wydaje mi się, że taki kierunek: nowa prawa klamkomanetka 12s, nowa przerzutka 12s, nowa kaseta, To nie wszystko. Nowa klamka jest inna od 11s. Niby inna guma, inny kształt i jakieś dodatkowe gięcia. Więc nie obejdzie się bez zmiany obu klamkomanetek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 6 Września 2023 Udostępnij Napisano 6 Września 2023 (edytowane) Są tańsze sposoby na zwiększenie zakresu pracy przerzutki GRX812 od zakupu kosztownego i delikatnego wózka od Garbaruka. Kiedyś przymierzałem kasetę 11-50 do GRX812 i wyszło mi że ogarnie to bez modyfikacji, jedynie pozostaje kwestia doboru odpowiedniej długości łańcucha i regulacja całości śrubą B. Edytowane 6 Września 2023 przez leejoonidas 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 6 Września 2023 Udostępnij Napisano 6 Września 2023 Godzinę temu, leejoonidas napisał: Ciąg linki w klamko manetce na jeden klik jest inny dla 12s i dla 11s. Właśnie o to się rozchodzi, myślałem, że ciąg linki będzie ten sam ale skoro nie, to w ogóle nie ma o czym myśleć. @Eathan fetysz OEM nie pozwala mi tego zrobić 😄 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thetere Napisano 17 Września 2023 Udostępnij Napisano 17 Września 2023 Oczekiwałbym, że z korbą pójdą w dół z ilością ząbków na blacie, a tu o dwa w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 17 Września 2023 Udostępnij Napisano 17 Września 2023 Co oznacza skrót GRX? Geriatric Road Xtension. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 16 Października 2023 Udostępnij Napisano 16 Października 2023 Dobra, jestem w trakcie montażu nowej grupy, czekam jeszcze na zębatkę bo spotkała mnie niemiła niespodzianka. Napiszę coś więcej jak skończę, ale na tę chwilę jedna uwaga: gdzie Shimano i wszyscy dziennikarze widzą różnice w klamkomanetkach??? To jest w 99% ten sam produkt, zmiana pochylenia klamki jest ledwo zauważalna, a nowe gumy, nad którymi się wszyscy rozwodzą są te same, tylko dostosowane do minimalnie zmienionej klamki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
player123 Napisano 18 Października 2023 Udostępnij Napisano 18 Października 2023 W dniu 6.09.2023 o 12:44, marcesco napisał: Raczej myślałem w przeciwnym kierunku, tj. klamkomanetki zostają (jeśli ciąg linki się nie zmienił) a kaseta i przerzutka do wymiany. Łańcuch tak jak piszesz, piasta DT więc bębęnek też nie problem. Poczekaj zatem do pierwszej gleb w której padnie klameczka, przeturka...i moze okazac sie wtedy ze zobycie takowej bedzie tak samo proste jak aktualnie w Di2 11s szosowym :>> generalnie od roku klamek nie ma nigdzie to samo tyczy sie tylnej przerzutki czy to GS czy SS ultegry, jedynie jakies resztki przerzutek DA na stanie za 2x tyle kasy można było kupic przed wakacjami, nie wiem jak teraz ... Także wspaniałe shimano ma w pompie tych wszystich ktorzy kupili rowery na di2 11s szosowe... Myślę żę podobnie się to skonczy z 11s GRX ...oby tylko Tiagra szła w góre tj do 11s i byla kompatybilna ze starymi 105/Ultergami/DA .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 18 Października 2023 Udostępnij Napisano 18 Października 2023 Człowieku, skończ. Klamki są dostępne od ręki. Koszt w zasadzie taki sam jak GRX 800. Przerzutki również od ręki, za moją zapłaciłem nawet mniej niż za poprzednią RX812. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 18 Października 2023 Udostępnij Napisano 18 Października 2023 (edytowane) A ja właśnie na kierę montowałem nowe 'klamkoruletki' i miałem problem z obejmami, musiałem ich owalne dziury nieco rozpiłować Dremelem, bo nie mogłem założyć, nawet tak luzem z samą srubą. No ale to może dlatego, że na Ritcheya jak niżej zakładane. Ciekawe czy to normalne czy ciaśniejsze jakieś te obejmy bo nie miałem doświadczenia z szosowym typem nigdy. WCS Carbon Fiber VentureMax | Bicycle Handlebars (ritcheylogic.com) Edytowane 18 Października 2023 przez Mentos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 18 Października 2023 Udostępnij Napisano 18 Października 2023 Dziwna sprawa, u mnie nie było problemu, inna kierownica ale w miejscu montażu kształt jest zawsze podobny. Twoja kierownica wychodzi fabrycznie w Backroad Limited w zestawieniu ze Sramem, Shimano i Campie - wątpię żeby rozwiercali obejmy 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 18 Października 2023 Udostępnij Napisano 18 Października 2023 (edytowane) A tu nie chodzi o miejsce montażu, tylko przeciągnięcie przez te garby zaraz za początkiem kiery. To chyba rzadko stosowany patent. Bez śruby blacha przełaziła ale było widać, że się nieco rozszerza i dziury, mimo że są to 'fasolki', to się nie pokrywały na tyle, by włożona śruba na tych garbach nie blokowała odpowiedniego rozchylenia obejmy. Nie trzebabyło wiele bo ok 1mm na stronę te fasolki poszerzyć i się udało. Teraz mam zagwozdkę gdy przyjdzie rama i dalszy montaż pójdzie, jak wyczuć odp. siłę dociągnięcia przewodu hamulcowego. Niutki niby podają ale przecież dynamometrycznego nie ma jak tam użyć. Pytam bo czytałem by uważać, bo to nie jak w MTB ciągnięcie na pałę. Edytowane 18 Października 2023 przez Mentos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi