arwo Napisano 1 Września 2023 Napisano 1 Września 2023 Witam Planuje zakup nowych okularów. Czy zakup fotochromów do MTB ma sens? Myślałem o zakupie Oakley Jawbrakeer bądź tańszych Accent Hero. Okulary będę też używał na szosie Pozdrawiam AW Cytuj
Kettler Napisano 1 Września 2023 Napisano 1 Września 2023 Według mnie fotochromy do MTB nie sprawdzają się ze względu na dużą i szybką zmienność warunków (jedziesz w pełnym słońcu po polanie i wjeżdżasz w ciemny las i przez chwilę niewiele widzisz). Cytuj
chudzinki Napisano 1 Września 2023 Napisano 1 Września 2023 @Kettler, na pewno więcej niż w przeciwsłonecznych 🙂. Cytat Czy zakup fotochromów do MTB ma sens? Wg mnie zdecydowanie tak. 1 Cytuj
Kettler Napisano 1 Września 2023 Napisano 1 Września 2023 @chudzinkiNikt nie jeździ rowerem po lesie w okularach przeciw słonecznych jak już to lekkie przyciemnienie często z zabarwieniem podnoszącym kontrast. Cytuj
chudzinki Napisano 1 Września 2023 Napisano 1 Września 2023 Można i wozić dwie pary okularów, przeciwsłoneczne do jazdy poza lasem oraz drugie do jazdy po lesie, i zmieniać w trakcie jazdy, ale po co? 🤔 Wygodniej fotochromy... Cytuj
Mandoleran Napisano 1 Września 2023 Napisano 1 Września 2023 Dobre fotochromy szybko dostosowują się do warunków i jak najbardziej można w takie iść. Miałem kilka sztuk nim wybrałem docelowe i każde z nich dawało radę. Jedynie największym problemem jest już zachodzące słońce świecące prosto na nas, wtedy żaden fotochrom nie da rady i lepiej nawet w takiej sytuacji okulary w ogóle ściągnąć. Z tańszych idzie polecić Tripout model Infinity, szkła w mojej opinii nawet lepsze niż w Oakley które obecnie mam, ale całkowicie mi nie pasowały. Cytuj
Maciorra Napisano 1 Września 2023 Napisano 1 Września 2023 11 godzin temu, Kettler napisał: Według mnie fotochromy do MTB nie sprawdzają się ze względu na dużą i szybką zmienność warunków (jedziesz w pełnym słońcu po polanie i wjeżdżasz w ciemny las i przez chwilę niewiele widzisz). To zależy od maksymalnego przyciemnienia. Fotochromy, które się bardzo nie sciemniają (np uvexowe s1-s2) są w takich warunkach mieszanych jak piszesz OK. Natomiast przy bardzo ostrym słońcu oczywiście brakuje przyciemnienia. Cytuj
TheJW Napisano 1 Września 2023 Napisano 1 Września 2023 10 godzin temu, Kettler napisał: Nikt nie jeździ rowerem po lesie w okularach przeciw słonecznych jak już to lekkie przyciemnienie często z zabarwieniem podnoszącym kontrast. Nie? Kurde, czyli jestem jedynym "góralem" jeżdżącym w szkłach kat.3?! A nie...czekaj...koledzy z peletonu też jeżdżą w podobnych. 🤔 To chyba jednak coś jest nie tak nie ze mną, a z Twoją teorią. Cytuj
1938 Napisano 1 Września 2023 Napisano 1 Września 2023 Okulary kat. 3 skracają pole widzenia i nie są zalecane do lasu, szczególnie na maraton. Zdecydowanie lepsze lekkie przyciemnienie z zabarwieniem podnoszącym kontrast. Skusiłem się kiedyś na fotochromy Siroko i się zawiodłem, bo zakres przyciemnienia niewielki. Cytuj
TheJW Napisano 1 Września 2023 Napisano 1 Września 2023 Kurde no, szkoda, że nie powiedzieliście mi tego jakieś 6 lat temu... :(( Pewnie dlatego tak trudno mi wygrać. Uwielbiam te teoretyczne gadki ludzi, którzy więcej o akcesoriach czytają, niż spędzają czasu na rowerze, a wyścigi to widzą jedynie na Eurosporcie. Odpowiadając na pytanie autora - mają sens, jeśli będziesz jeździł w terenie, gdzie oświetlenie zmienia się łagodnie. Nie mają sensu w górach, gdzie na zjeździe wbijasz się na pełnej ekhm z nasłonecznionej polany w gęsty las. Wtedy możesz być pewien, że przytulisz się do pierwszego drzewa. "Bawiłem się" fotochromami w sklepach i zyskałem wtedy pewność, że na MTB takich nie kupię. 1 Cytuj
PawelW84 Napisano 2 Września 2023 Napisano 2 Września 2023 Ja używam fotochromow na MTB. Jeżdżę głównie po lesie. Mam Tripouty i Alpine z varioflex . Zakres s1-s3. Dają radę. Cytuj
Wojcio Napisano 2 Września 2023 Napisano 2 Września 2023 (edytowane) Na wycieczki jeżdżę w fotochromach (korekcyjnych) i są super. Wcześniej zmieniałem szybki, co ma jakiś sens w turystyce, jak się kończy dzień, ale nie przy zmianach oświetlenia. Powyżej granicy lasu, przy dobrej pogodzie, lubię mieć dość ciemne okulary. Wjazd do lasu na początku może być szokiem (i bywał w okularach o stałym przyciemnianiu) ale reakcja fotochromow jest dość szybka. Nie uczestniczę w wyścigach, mogę stanąć . O dziwo w bike parku wolę białe gogle - duży daszek i to co dają takie gogle wystarcza nawet na otwartych przestrzeniach (ostatnio brałem tanie okulary przeciwsłoneczne do kieszeni, by użyć ich jak zdejmuję kask z goglami na odpoczynku . A w lesie przynajmniej coś widzę w takich goglach bez przyciemnienia. To potwierdza wskazany wyżej problem. Edytowane 2 Września 2023 przez Wojcio Cytuj
arwo Napisano 14 Września 2023 Autor Napisano 14 Września 2023 W dniu 1.09.2023 o 09:52, Kettler napisał: Według mnie fotochromy do MTB nie sprawdzają się ze względu na dużą i szybką zmienność warunków (jedziesz w pełnym słońcu po polanie i wjeżdżasz w ciemny las i przez chwilę niewiele widzisz). Dlaczego po wjeździe do lasu nic nie widzę przez chwilę ? Bo okulary się ściemnią ? Cytuj
chudzinki Napisano 14 Września 2023 Napisano 14 Września 2023 7 minut temu, arwo napisał: Dlaczego po wjeździe do lasu nic nie widzę przez chwilę ? Coś Ty kupił? Ja mam tanie Rockbros`y i absolutnie nie mam takich problemów tylko wzrok mam, póki co, bardzo dobry 🤭. Cytuj
arwo Napisano 14 Września 2023 Autor Napisano 14 Września 2023 17 minut temu, TheJW napisał: Bo nie zdążą się rozjaśnić. No tak nie zdążą, ale w takim razie jak się jeździ w przeciwsłonecznych to też by się tak działo. Cytuj
pawel934 Napisano 14 Września 2023 Napisano 14 Września 2023 (edytowane) 2 godziny temu, chudzinki napisał: Coś Ty kupił? Ja mam tanie Rockbros`y i absolutnie nie mam takich problemów tylko wzrok mam, póki co, bardzo dobry 🤭. I jak wrażenia z Rockbrosów? Fotochrom działa OK? Planuję zakup jakichś fotochromów, czy faktycznie w takiej cenie można kupić coś co działa? Edytowane 14 Września 2023 przez pawel934 Cytuj
chudzinki Napisano 14 Września 2023 Napisano 14 Września 2023 Ja odkąd kupiłem to nie używam zwykłych, a mam przeźroczyste, żółte i przeciwsłoneczne 🙂. Poczytaj Cytuj
Kaloryfer Napisano 1 Października 2023 Napisano 1 Października 2023 Czy jest duża różnica w działaniu fotochromu pomiedzy Rudy, Oakley i Shimano? Rudego mam i jestem zadwolony ale muszę wymienic na coś nowego no i podobają mi się z większymi szkłami. Teoretycznie oakley można wziąć w ciemno ale zastanawiam się nad shimano. Czy mógłby ktos podzielić się opinią jeśli testował/używał powyższe modele? Cytuj
Kaloryfer Napisano 3 Października 2023 Napisano 3 Października 2023 W sklepie pomierzyłem sobie okulary i w zasadzie chcę wybrac pomiędzy: oakley jawbrakeer Rudy Cutline oba fotochromy, cena podobna. Jakieś minusy z powyższych? Cytuj
mmoorroo Napisano 3 Października 2023 Napisano 3 Października 2023 W dniu 2.09.2023 o 06:22, PawelW84 napisał: Ja używam fotochromow na MTB. Jeżdżę głównie po lesie. Mam Tripouty i Alpine z varioflex . Zakres s1-s3. Dają radę. Jaki model Alpiny? Myślę nad Alpina Rocket V ale nie wiem na ile mocno się ściemniają. Cytuj
PawelW84 Napisano 4 Października 2023 Napisano 4 Października 2023 Mam takie https://biostern.abstore.pl/-okulary-alpina-ram-hr-q-lite-v-moon-grey,c,p8168,pl.html Cytuj
mmoorroo Napisano 4 Października 2023 Napisano 4 Października 2023 A jak one się mocno ściemniają /rozjaśniają? Da radę jechać zarówno w nocy jak i w słońcu? Cytuj
PawelW84 Napisano 5 Października 2023 Napisano 5 Października 2023 Pytasz o dość subiektywne odczucia. Ja nie lubię ciemnych okularów, za to bardzo lubię bursztynowe zabarwienie szkiel . Mi one pasują. Jeżdżę w słońcu i w cieniu. Wieczorami też dają radę bez problemu, ale jesli mamy zamiar jeździć w nocy to widać po lampce że nieco swiatla zabierają. Ja wtedy zakładam tripouty z bezbarwna szybką. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi