Danieru_san Napisano 1 Września 2023 Udostępnij Napisano 1 Września 2023 Witam, Zwracam się do was forumowicze z następującym problemem. Wybrałem rower, który chce zakupić - Canyon Exceed CF 5, jednakże mam problem z doborem rozmiaru. Waham się pomiędzy L a XL. Moje wymiary to: wzrost 191 cm, długość nogi 90cm. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olo850 Napisano 1 Września 2023 Udostępnij Napisano 1 Września 2023 Miałeś wcześniej rower tego rodzaju żeby do czegoś odnieść? Niemniej nie wiem skąd wahanie, w mojej ocenie XL jest na kogoś w okolicach 2m i bez obaw możesz brać L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danieru_san Napisano 1 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2023 Witam, dziękuję za odpowiedz. Miałem wcześniej Trek Marlin 5 w rozmiarze XL i było tak sobie. Były różne problemy: kolana, plecy i drętwiejące ręce. Kombinowałem i ustawiłem tak, że finalnie było znośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olo850 Napisano 1 Września 2023 Udostępnij Napisano 1 Września 2023 Ale w którą stronę kombinowałeś? Skracałeś mostek czy coś innego? Geometrygeeks albo inne podobne strony i popatrz jak mają się do siebie wymiary poszczególne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danieru_san Napisano 1 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2023 Przy pierwszym podejściu miałem ustawione siodełko trochę niżej i po pewnym czasie zaczęły boleć mnie kolana. Przestałem odczuwać problemy z kolanami po właściwym ustawieniu wysokości ale w zamian pojawiło się drętwienie dłoni a na samym końcu ból pleców. Przesunąłem swoją pozycję bardziej do tyłu na siodełku. Mostek zostawiłem bo wiedziałem, że pozbędę się roweru. Drętwienia mogłem pozbyć się obniżając wysokość siedziska poniżej wartości, która była z wyliczeń dla mnie właściwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 1 Września 2023 Udostępnij Napisano 1 Września 2023 Nie porównywać rozmiarów typu L, XL między producentami - każdy ma inaczej. Nawet rozmiary typu 22", 20" nie są jednmoznaczne - trzeba patrzeć na szczegóły geometrii, ewentualnie na tabele producenta. Dla mnie Canyon L (187cm) jest idealny, ale nawet między modelami Canyon ma trochę inny podział rozmiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danieru_san Napisano 1 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2023 Wojcio, dzięki za pomoc. Wiadomo, że sprawdzałem geometrię ale właśnie jest tak, że niektóre wartości przemawiają za L a drugie za XL. Tylko nie wiem, czy ufać tym wszystkim kalkulatorom. Załączam wyniki z wrenchscience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 1 Września 2023 Udostępnij Napisano 1 Września 2023 To masz problem. Najprostszym podejściem jest tabelka Canyona (nie kalkulator) która wskazuje L - 183-192. Moje 187 jest w samym środku - jestem szczęściarzem. Twoje 191 jest na krawędzi. Z tego powodu (bycia na krawędzi) nie kupiłem Radona, tylko Canyona, bo tu jestem w środku zakresu. Przesiadłem się z Gianta L, który był mniejszy (wręcz mały), bo inny był podział rozmiarów. Masz 3 wyjścia: Kupić - przyjedzie, przymierzyć, zwrócić jak trzeba i wziąć ten inny (bez gwarancji, że będzie idealny). Wybrać innego producenta - np. Radon ma super wartość za cenę i jesteś w środku rozmiaru dla modelu Jealous. Kupić w sklepie inny rower. Ja trafiłem w Canyonie, córka też - jesteśmy zachwyceni. Na ponad 50 dni jazdy w górach poza jedną gumą, mieliśmy poluzowanie korby (którą wcześniej sam demontowałem, więc to moja wina), poluzowanie śrub tarczy hamulcowej i koniec. Miałem też bardzo pozytywne doświadczenie reklamacyjne z Canyonem (ale nie z rowerem, ale z torebką pod ramę). Kolega zaś, kupił rower, zanim go dostał, Canyon obniżył cenę, więc pierwszy zwrócił i kupił drugi w promocji - bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danieru_san Napisano 3 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2023 Wojcio, dzięki, Radon wszystko wygląda fajnie, tylko nie znam ani jednego posiadacza tej marki. Plusem Canyona jest to, że jest już dużo opinii i wiadomo czego można się spodziewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 3 Września 2023 Udostępnij Napisano 3 Września 2023 Radon to tylko przykład. Sam kupiłem Canyona - można odesłać, wziąć inny rozmiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danieru_san Napisano 4 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2023 Wojcio, i chyba tak zrobię. Teraz wezmę L i jedynie wymienię na XL. Mam ograniczony budżet, więc musze pozostać przy Canyonie. Treka już nie chce bo chce wypróbować coś innego. Specialized Chisel, Cannondale Scalpel HT, Giant XTC wykraczają poza budżet a o Scottcie słyszałem same negatywne opinie. Zastanawiałem się nad Marinem Team Marin ale nigdzie go nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi