rtomanek Napisano 31 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2023 Hej, mam dziecięcy rower 24" z krótką przerzutką Microshift Mezzo, mniej więcej jak https://www.microshift.com/models/rd-m36s/ (moja jest nieco starsza, ale bardzo podobna). Załączam zdjęcie sprzed kilku lat. Kaseta 8s, ale teoretycznie może być też 9s i 10s, wg producenta ramy, jeśli to coś zmienia. Przerzutkę chcę zmienić, bo obecna przerzutka jest po przygodach (po wypadku z wygięciem haka, kółeczka zużyte, a do Microshift Mezzo ciężko kupić, sprężyna rdzewieje, etc). Na co z Shimano mogę ją zmienić? Im wyższy model, tym lepiej -- zależy mi na płynności działania i braku problemów z wrzucaniem skrajnych przełożeń (to nie działa za dobrze na Mezzo). Na jakieś Deore jest szansa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bob555 Napisano 31 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2023 Pewnie manetki też masz badziewne. Jeśli rower jest na Microschifcie, to pewnie masz wolnobieg a nie kasetę. Altus, Acera, nawet Tourney dobrze działa, Deore to pewnie więcej niż ten rower kosztuje. Szkoda kasy. Ja bym szukał Altusa 310, Acey 360 i jakieś klamkomanetki w miarę sensowne np. https://allegro.pl/oferta/klamkomanetki-manetki-shimano-komplet-3x8-st-ef65-13998774880 No i nowy hak, oraz serwis i przesmarowanie linek. Płynność działania zależy od poprawnej regulacji. Dobrze ustawiony tourney zadziała lepiej niż byle jako przykręcona deorka. Ja u siebie zmieniłem Altusa na polecaną tu na forum Sorę jakoś spektakularnej różnicy nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtomanek Napisano 31 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2023 Dzięki za sugestie. Kaseta, nie wolnobieg. Raczej nie szkoda kasy, rower to Kubikes, jeden z tych lekkich dla dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 31 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2023 Na koło 24 bez zadnych problemów można zamontowac coś z wózkiem GS, a nawet można się odważyć się na SGS, jeżeli głównie jazdą po równym. Więc jakaś Sora GS czy nawet Deore sgs powinny się sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi