trendyfendi Napisano 31 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2023 Cześć, zdarzyło się tak, że w korbie FC-T4060 uszkodziłem przy odkręcaniu lub dokręcaniu łeb śruby imbusowej mocującej lewe ramię korby. Znalazłem oryginalną śrubkę shimano M6x19mm w cenie 45 zł Znalazłem na necie śruby DIN912 M6x20mm ale co niektórzy na forum twierdzą, że takie śruby nie wejdą w otwór. Dodatkowo pozostaje kwestia skoku gwintu... Czy ktoś próbował z nieoryginalną śrubą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raven82 Napisano 31 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2023 to zwykły inbus m6, problem jest z średnicą główki, bo rzeczywiście może nie wejść w otwór w korbie także uwzględnij to przy zakupie "zwykłej" śruby swojego czasu kupowałem tytanowe, nie pamiętam już ile kosztowały, ale na pewno mniej niż 45 za sztukę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 31 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2023 (edytowane) Robisz tokarkę z wiertarki. Wkładasz taką śrubę gwintem do wrzeciona wiertarki / wkrętarki tak aby była łebkiem na zewnątrz, przykładasz boczną część łba do pilnika lub jakiejś szlifierki taśmowej i gotowe. Większej filozofii nie ma - robota na 40 sekund. Edytowane 31 Sierpnia 2023 przez Maciek.B 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trendyfendi Napisano 31 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2023 (edytowane) dzięki Edytowane 31 Sierpnia 2023 przez trendyfendi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 31 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2023 2 godziny temu, Maciek.B napisał: Robisz tokarkę z wiertarki. Wkładasz taką śrubę gwintem do wrzeciona wiertarki / wkrętarki tak aby była łebkiem na zewnątrz, przykładasz boczną część łba do pilnika lub jakiejś szlifierki taśmowej i gotowe. Większej filozofii nie ma - robota na 40 sekund. Powodzenia z twardą śrubą. Musisz wsadzić tam coś o odpowiedniej wytrzymałości, bo nierdzewna może być za słaba. Ja kiedyś używałem tytanowych i nie było problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 1 Września 2023 Udostępnij Napisano 1 Września 2023 (edytowane) Nie jestem w stanie zliczyć ile łebków śrub tak opiłowałem. Może pilnik faktycznie będzie trochę wymagający, ale jak ma pod ręką jakąś szlifierkę taśmową, czy z kamieniem to jest moment niezależnie od śruby. Zawsze można kupić te za 45 zł Edytowane 1 Września 2023 przez Maciek.B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 1 Września 2023 Udostępnij Napisano 1 Września 2023 Moja rada jest zawsze ta sama - jak nie wiesz gdzie i co to szukasz w internecie sklepów z narzędziami w okolicy, bierzesz śrubę w łapę i jeździsz po sklepach. Nie wszystko trzeba kupować w "necie". U mnie mam zaprzyjaźniony "rolmasz" gdzie za grosze dostawałem takie egzotyczne rupiecie, że głowa mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trendyfendi Napisano 1 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2023 Panowie, sprawa z śrubą rozwiązana. Mam śrubę która pasuje do ramienia. Tylko nie mam podkładki. Czy jest ona konieczna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 1 Września 2023 Udostępnij Napisano 1 Września 2023 Podkładka sprawia, że śrubie trudniej się samej odkręcić - więc warto przejechać się do sklepu i kupić woreczek podkładek za złotówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trendyfendi Napisano 1 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2023 byłem w metalowym i niestety ale te pasujące mają za duży obwód, kołnierz czy jest szansa na uszkodzenie ramienia korby/ gniazda bez podkładki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 1 Września 2023 Udostępnij Napisano 1 Września 2023 Nic się nie stanie. Używałem tytanowych bez podkładek. Nie jest to idealne rozwiązanie, ale jak mus to mus. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 1 Września 2023 Udostępnij Napisano 1 Września 2023 Ta sruba jest plastikowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trendyfendi Napisano 1 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2023 ori śruba ? kupiłem śruby 12.9 tylko zastanawiam się czy bez podkładki nie zniszczę gniazda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 1 Września 2023 Udostępnij Napisano 1 Września 2023 Godzinę temu, JWO napisał: Ta sruba jest plastikowa. To nie ta sruba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trendyfendi Napisano 1 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2023 to o czym mówisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 1 Września 2023 Udostępnij Napisano 1 Września 2023 @trendyfendi myslalem ze pytasz o srube do preload. Sorry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi