egnaro Napisano 29 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 Dzień dobry, bardzo proszę o polecenie szybkich/ lekkich rowerow. Jeżdżę kilka razy w tygodniu ścieżkami asfaltowymi jakieś 30km, poza tym rowerowo komunikuję się po mieście i zdarza mi zwiedzać leśne drogi a czasami górzyste tereny. Za wszystkie rady bardzo dziękuję 🌺🌺🌺 Ps. Zależy mi na tym, aby rower lekki, teraz mam miejski i dość ciężko mi się nim pedałuje. Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 29 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 Ma być to rower głównie do miasta a te leśne drogi przy okazji czy raczej głównie na wycieczki rowerowe 30 km i leśna drogi a miasto przy okacji? Kierownica prosta czy baranek? Ja do takich zastosowań polecam fitnessa ale takiego na trochę szerszej opinie, nazywanego często przez producentów "grawelem z prostą kierownicą", przykładowo coś w stylu Cube Nulane (dawniej Cube SL Road), Specialized Sirrus X, Marin DSX czy coś w tym stylu - zależy czy wolisz napęd 2x czy 1x. Jednak wymienione rowery w lepszej wersji osprzętowej typu Cube Nulane Pro czy Race będą ponad budżet ale mają dobry napęd (w tym Cube to GRX 2x10), karbonowe widelce, hamulce hydrauliczne, często też sztywne osie a wersja podstawowa będzie niestety na gorszym osprzęcie (Cube Nulane jest na Clarisie 2x8 i aluminiowym widelcu a Sirrus X 2.0 na Microshifcie 1x8). Ja mam Cube SL Road i sobie bardzo go chwalę, jest wygodny, szybki, dzięki oponom 40c żaden szuter czy droga polna lub leśna mu nie straszna. Robię nim wycieczki po 50-60 km bez żadnego problemu - wymieniłem tylko chwyty na ergonomiczne Ergon z krotkimi rogami żeby móc zmienić ułożenie rąk. Jak więcej do miasta to możesz popatrzeć np. na Cube Hyde albo Editor na pasku. Możesz poszukać na np. olx używanego Cube SL Road na 2x11 Shimano 105 - kosztują około 3 tys. zł, na Allegro Lokalnie widziałem Cube Editor na pasku i Alfine 11s za 3,7 tys. zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
egnaro Napisano 29 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 Codziennie do miasta i wycieczki rowerowe po asfalcie. Czasami drogi leśne i górki. Nie znam się na kierownicach 🤣. Zależy mi aby był lekki/ szybki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 29 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 Ale to tak nie działa, że kupisz rower 2kg lżejszy od tego co masz i zaczniesz jeździć zauważalnie szybciej. Jak przytyjesz 2kg to nie będziesz jeździć wolniej. Popatrz sobie na jakiegoś crossa np. giant roam 1. Kilka stów będzie trzeba dorzucić ale ma już wszystko co taki rower powinien mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
egnaro Napisano 29 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 (edytowane) To może któryś liv rove? Edytowane 29 Sierpnia 2023 przez egnaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 29 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 Liv to jest damska wersja Gianta, jeśli jesteś kobietą (co nie wynikało z Twojego pierwszego wpisu) i pasują Ci crossy to o.k. Ja osobiście jakoś nie przepadam za crossami (wolę coś na sztywnym widelcu) ale to nie są złe rowery, są uniwersalne i do takich zastosowań jak Twoje się nadają 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TurboRower_18 Napisano 30 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2023 (edytowane) jeśli nie potrzebujesz amortyzatora (bo potrafisz omijać krawężniki) to polecam rower fitness - np. Merida Speeder. Szybki i uniwersalny rower. Lekki. Po wymianie opon na markowe 37mm lub 40mm bardzo uniwersalny rower. Mam takiego i z powodzeniem na oponach 40mm robię wycieczki do 100km na asfaltach i ścieżkach leśnych. To taki rower gravelowy ale z prostą kierownicą. Szybko przyspiesza i jest wygodny - duży zakres regulacji wysokości kierownicy dzięki podkładką pod mostkiem (ja z czasem obniżyłem kierownicę o 4cm) Rower tego typu nie nadaje się większe wertepy i kamienie. Edytowane 30 Sierpnia 2023 przez TurboRower_18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi