beriss Napisano 28 Sierpnia 2023 Napisano 28 Sierpnia 2023 Hej, niedawno ponownie zaprzyjaźniłam się z rowerem i zastanawiam się jaki kask wybrać chętnie przygarnę wszystkie porady i artykuły, ale proszę coś prostego, na przykład w tym stylu https://fitandhealth.pl/jak-wybrac-kask-rowerowy.html bo jednak jako początkujący nie chciałabym się zniechęcić Cytuj
Gość Napisano 28 Sierpnia 2023 Napisano 28 Sierpnia 2023 A czym się tu zniechęcać? Bierzesz najlepszy na jaki Cię stać. Cytuj
MikeSkywalker Napisano 28 Sierpnia 2023 Napisano 28 Sierpnia 2023 Chodzić/jeździć po sklepach i mierzyć. Nie ma lepszej i innej rady. Musi pasować do czaszki. Cytuj
kipcior Napisano 28 Sierpnia 2023 Napisano 28 Sierpnia 2023 Ma być wygodny i tyle, ma się go nie czuć na głowie. Co niestety oznacza chodzenie po sklepach i przymierzanie. Jak znajdziesz taki co dobrze leży to będziesz wiedzieć, że to ten i kupuj, nie ważne za ile. Cytuj
Wojcio Napisano 28 Sierpnia 2023 Napisano 28 Sierpnia 2023 Określenie „najlepszy” jest pojemne. Czy ma być najbezpieczniejszy, czy wygodny, czy wentylowany. Ale Mike ma racje - przede wszystkim musi pasować i dobrze trzymać się na głowie (nie a tyle głowy). Cytuj
grzesiowu Napisano 28 Sierpnia 2023 Napisano 28 Sierpnia 2023 12 godzin temu, RabbitHood napisał: Z daszkiem! ja demontuje daszki na ten przykład Oczywiście warto przymierzać ... ze swojej strony polecam jasny kolor biały żółty a nie czarny etc zawsze się to trochę lepiej rzuca na oczy ... i zapięcie typu Fidlock - moim zdaniem to jest super wynalazek (oczywiście brak fidlock'a nie dyskwalifikuje kasku) Cytuj
spidelli Napisano 29 Sierpnia 2023 Napisano 29 Sierpnia 2023 Też demontuję daszki - zmuszają mnie do zadzierania głowy, przez co bolą mnie ramiona. Polecam z siatką - mój pierwszy nie miał, drugi ma jakiś skrawek na przodzie - to nie działa. Muszki są wkurzające ale kiedyś wpadła mi pszczoła i ściągałem kask w czasie jazdy, bo bałem się że mnie w desperacji użądli. I nie kupuj "na początek" tylko kup raz a porządnie, bo wydasz kasę dwa razy. Cytuj
Greg1 Napisano 29 Sierpnia 2023 Napisano 29 Sierpnia 2023 Tak, siatka jest bardzo przydatna - też już kilka razy ściągałem w czasie jazdy albo awaryjnie hamowałem, żeby kask ściągnąć bo mi jakieś robactwo wpadło. Mam dwa kaski (jeden miejsko/szosowy i jeden typowy mtb) i niestety obydwa bez siatki. Nawet jeśli to jest mała muszka to tak irytująco swędzi/przeszkadza jak się rusza, że musisz zdjąć kask bo z reguły suwanie kaskiem po głowie, żeby to jakoś rozgnieść/uśmiercić nic nie daje 1 Cytuj
Wojcio Napisano 29 Sierpnia 2023 Napisano 29 Sierpnia 2023 Kolega nie określił co robi na rowerze i jaki ma rower. W DH według przepisów UCI daszek jest obowiązkowy Siatka - nie jest zła, ale da się żyć bez, ale fakt - osa we włosach może doprowadzić do wypadku, a kto ją odróżni od dużej muchy w trakcie jazdy to jest mistrz - nie warunkował bym siatką zakupu, ale z dwóch dobrych wybrał ten z siatką. Szosowy na MTB wygląda słabo, a górski na szosie może być niewygodny (daszek ). Ja jestem fanem zapięcia Fidlock - jedną ręką i bez przycinania podgardla - jak się zmieści w budżecie - polecam. Kaski przymierzaj z ulubionymi (albo koniecznymi) okularami - chodzi o miejsce na zauszniki, konflikt z ramką i wygląd. Cytuj
Greg1 Napisano 29 Sierpnia 2023 Napisano 29 Sierpnia 2023 Cytat Szosowy na MTB wygląda słabo, a górski na szosie może być niewygodny (daszek ). Są też kaski uniwersalne, które wyglądają zarówno dobrze na mtb jak i na szosie, mieszczuchu czy innym crossie lub trekkingu. Taki przykładowo Abus Macator - z daszkiem (lub bez) można jeździć na mtb (oczywiście takim bardziej rekreacyjnym lub xc bo do enduro czy DH są bardziej zabudowane z tyłu) a bez daszka na szosie też źle nie wygląda Cytuj
spidelli Napisano 30 Sierpnia 2023 Napisano 30 Sierpnia 2023 (edytowane) Abus Macator - kupiłem go w tym roku, po 4 latach jazdy w kasku z Deka za 70 czy 90 zł, Ma właśnie tę wadę, o której pisałem - okrawek siatki na przedzie, w dodatku z grubym oczkiem - to nie działa. Co do reszty, to się nie wypowiem, daszek zdjąłem, jeżdżę w nim na gravelach, na MTB przeznaczyłem ten stary kask, bo zamotałem na nim uchwyt na lampkę Sigma. Wracając do Abusa - wygląd jest dla mnie ok, mam wersję z MIPS ale gdybym kupował jeszcze raz, to szukałbym czegoś z większą siatką. Edytowane 30 Sierpnia 2023 przez spidelli Cytuj
Wojcio Napisano 30 Sierpnia 2023 Napisano 30 Sierpnia 2023 Dla mnie ważniejsza od siatki jest wentylacja. Jakiś czas miałem kask z Decathlonu - mimo licznych otworów, nie miał w środku kanałów między nimi i powietrze nie mogło przepływać od wlotów do wylotów - był bardzo gorący. Obecne kaski mają tak ukształtowane wnętrze, że jest miejsce (kanały a nie luz) nad włosami i jest znacznie przyjemniej. Drugą wadą kasku z decathlonu był kształt daszka, który zmuszał do silnego zadzierania głowy. Teraz też mam kask z daszkiem, ale jest on wyżej. Takie drobiazgi, a ważne. Ten Abus rzeczywiście zgrabny. Cytuj
Filarel3 Napisano 6 Września 2023 Napisano 6 Września 2023 ja wziąlem z lidla z promocji za 48 zł. Normalnie kosztuje 80 zł. Nic więcej na początek nie potrzebujesz, można ewentualnie pokusić się o taki za 150 zł z MIPSem, ale ponad to nie ma sensu na początek brać imo. Cytuj
Greg1 Napisano 6 Września 2023 Napisano 6 Września 2023 Cytat za 150 zł z MIPSem Kask za 150 zł z MIPS-em? Gdzie takie sprzedają? Też w LIDLu? Bo w necie zczynają się od 250-300 zł Cytuj
spidelli Napisano 11 Września 2023 Napisano 11 Września 2023 W dniu 6.09.2023 o 14:12, Filarel3 napisał: ponad to nie ma sensu na początek brać imo. Pewnie, kupi lepszy pod koniec roku szkolnego, jak głowa nabita wiedzą zyska na wartości 🤣 Cytuj
keltu Napisano 11 Września 2023 Napisano 11 Września 2023 @Greg1 https://e-velomania.pl/Kask-rowerowy-Bontrager-Solstice-MIPS-niebieski 1 Cytuj
spidelli Napisano 12 Września 2023 Napisano 12 Września 2023 No to tym bardziej nie ma nad czym dumać 🙂 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi