beriss Napisano 28 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 Hej, niedawno ponownie zaprzyjaźniłam się z rowerem i zastanawiam się jaki kask wybrać chętnie przygarnę wszystkie porady i artykuły, ale proszę coś prostego, na przykład w tym stylu https://fitandhealth.pl/jak-wybrac-kask-rowerowy.html bo jednak jako początkujący nie chciałabym się zniechęcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 28 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 A czym się tu zniechęcać? Bierzesz najlepszy na jaki Cię stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 28 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 Chodzić/jeździć po sklepach i mierzyć. Nie ma lepszej i innej rady. Musi pasować do czaszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 28 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 Z daszkiem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 28 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 Ma być wygodny i tyle, ma się go nie czuć na głowie. Co niestety oznacza chodzenie po sklepach i przymierzanie. Jak znajdziesz taki co dobrze leży to będziesz wiedzieć, że to ten i kupuj, nie ważne za ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 28 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 Określenie „najlepszy” jest pojemne. Czy ma być najbezpieczniejszy, czy wygodny, czy wentylowany. Ale Mike ma racje - przede wszystkim musi pasować i dobrze trzymać się na głowie (nie a tyle głowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiowu Napisano 28 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 12 godzin temu, RabbitHood napisał: Z daszkiem! ja demontuje daszki na ten przykład Oczywiście warto przymierzać ... ze swojej strony polecam jasny kolor biały żółty a nie czarny etc zawsze się to trochę lepiej rzuca na oczy ... i zapięcie typu Fidlock - moim zdaniem to jest super wynalazek (oczywiście brak fidlock'a nie dyskwalifikuje kasku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 29 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 Też demontuję daszki - zmuszają mnie do zadzierania głowy, przez co bolą mnie ramiona. Polecam z siatką - mój pierwszy nie miał, drugi ma jakiś skrawek na przodzie - to nie działa. Muszki są wkurzające ale kiedyś wpadła mi pszczoła i ściągałem kask w czasie jazdy, bo bałem się że mnie w desperacji użądli. I nie kupuj "na początek" tylko kup raz a porządnie, bo wydasz kasę dwa razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 29 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 Tak, siatka jest bardzo przydatna - też już kilka razy ściągałem w czasie jazdy albo awaryjnie hamowałem, żeby kask ściągnąć bo mi jakieś robactwo wpadło. Mam dwa kaski (jeden miejsko/szosowy i jeden typowy mtb) i niestety obydwa bez siatki. Nawet jeśli to jest mała muszka to tak irytująco swędzi/przeszkadza jak się rusza, że musisz zdjąć kask bo z reguły suwanie kaskiem po głowie, żeby to jakoś rozgnieść/uśmiercić nic nie daje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 29 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 Kolega nie określił co robi na rowerze i jaki ma rower. W DH według przepisów UCI daszek jest obowiązkowy Siatka - nie jest zła, ale da się żyć bez, ale fakt - osa we włosach może doprowadzić do wypadku, a kto ją odróżni od dużej muchy w trakcie jazdy to jest mistrz - nie warunkował bym siatką zakupu, ale z dwóch dobrych wybrał ten z siatką. Szosowy na MTB wygląda słabo, a górski na szosie może być niewygodny (daszek ). Ja jestem fanem zapięcia Fidlock - jedną ręką i bez przycinania podgardla - jak się zmieści w budżecie - polecam. Kaski przymierzaj z ulubionymi (albo koniecznymi) okularami - chodzi o miejsce na zauszniki, konflikt z ramką i wygląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 29 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 Cytat Szosowy na MTB wygląda słabo, a górski na szosie może być niewygodny (daszek ). Są też kaski uniwersalne, które wyglądają zarówno dobrze na mtb jak i na szosie, mieszczuchu czy innym crossie lub trekkingu. Taki przykładowo Abus Macator - z daszkiem (lub bez) można jeździć na mtb (oczywiście takim bardziej rekreacyjnym lub xc bo do enduro czy DH są bardziej zabudowane z tyłu) a bez daszka na szosie też źle nie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 30 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2023 (edytowane) Abus Macator - kupiłem go w tym roku, po 4 latach jazdy w kasku z Deka za 70 czy 90 zł, Ma właśnie tę wadę, o której pisałem - okrawek siatki na przedzie, w dodatku z grubym oczkiem - to nie działa. Co do reszty, to się nie wypowiem, daszek zdjąłem, jeżdżę w nim na gravelach, na MTB przeznaczyłem ten stary kask, bo zamotałem na nim uchwyt na lampkę Sigma. Wracając do Abusa - wygląd jest dla mnie ok, mam wersję z MIPS ale gdybym kupował jeszcze raz, to szukałbym czegoś z większą siatką. Edytowane 30 Sierpnia 2023 przez spidelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 30 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2023 Dla mnie ważniejsza od siatki jest wentylacja. Jakiś czas miałem kask z Decathlonu - mimo licznych otworów, nie miał w środku kanałów między nimi i powietrze nie mogło przepływać od wlotów do wylotów - był bardzo gorący. Obecne kaski mają tak ukształtowane wnętrze, że jest miejsce (kanały a nie luz) nad włosami i jest znacznie przyjemniej. Drugą wadą kasku z decathlonu był kształt daszka, który zmuszał do silnego zadzierania głowy. Teraz też mam kask z daszkiem, ale jest on wyżej. Takie drobiazgi, a ważne. Ten Abus rzeczywiście zgrabny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filarel3 Napisano 6 Września 2023 Udostępnij Napisano 6 Września 2023 ja wziąlem z lidla z promocji za 48 zł. Normalnie kosztuje 80 zł. Nic więcej na początek nie potrzebujesz, można ewentualnie pokusić się o taki za 150 zł z MIPSem, ale ponad to nie ma sensu na początek brać imo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 6 Września 2023 Udostępnij Napisano 6 Września 2023 Cytat za 150 zł z MIPSem Kask za 150 zł z MIPS-em? Gdzie takie sprzedają? Też w LIDLu? Bo w necie zczynają się od 250-300 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 11 Września 2023 Udostępnij Napisano 11 Września 2023 W dniu 6.09.2023 o 14:12, Filarel3 napisał: ponad to nie ma sensu na początek brać imo. Pewnie, kupi lepszy pod koniec roku szkolnego, jak głowa nabita wiedzą zyska na wartości 🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 11 Września 2023 Udostępnij Napisano 11 Września 2023 @Greg1 https://e-velomania.pl/Kask-rowerowy-Bontrager-Solstice-MIPS-niebieski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 12 Września 2023 Udostępnij Napisano 12 Września 2023 No to tym bardziej nie ma nad czym dumać 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi