urmom Napisano 26 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2023 Witam, Mam problem/pytanko. Kupiłam niedawno nowego treka dual sport 3 gen 4 i szczerze mówiąc nie wiem czy tak się działo od razu i nie zwróciłam uwagi czy teraz dopiero coś się wydarzyło. Rower stał teraz ok 12 dni w domu (pokoju) nieużywany, wcześniej troszkę wyczyszczony, żeby go nic "nie żarło" ;), trochę podmuchany sprężonym powietrzem nic inwazyjnego, żadnej lejącej się chemii. Mianowicie: podczas używania przedniego hamulca już na samym końcu hamowania, właściwie jak się zatrzyma to piszczy. To samo podczas postoju, jeżeli lekko trzymam tylko przedni hamulec i trochę ruszę kołem to piszczy. Zrobione trochę ponad 200km po mieszanym terenie, ale ogólnie czysty. Na pełnym galopie zero piszczenia. Lecieć do serwisu czy jest to normalne?😳 Przepraszam za takie pytanie, ale wiecie jak jest - kupuje się nowy sprzęt i bardziej się o niego dba niż o żonę 😁 Sprzęt: Tarcza hamulcowaShimano RT26, na 6 śrub, 160 mm Zestaw hamulcowyHydrauliczny hamulec tarczowy Shimano MT200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiowu Napisano 26 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2023 jak nowy rower to i tak chyba czas na tzw serwis zerowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urmom Napisano 26 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2023 Tak, będę dzwonić, radzili po 200 kilosach. Pytam tak dla siebie i spokoju ducha, ciekawe jaki termin zaoferują😉. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 26 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2023 Nie wiem z czego to wynika, ale hamulce MT200 mają tendencję do piszczenia, właśnie jako nowe. Albo usyfione klocki, albo nie wiem co. Czasem pomagało odtłuszczenie tarczy i przejechanie klocków papierem ściernym, czasem trzeba było zmieniać klocki. Powinni w sklepie znać problem, widać nic się nie zmieniło odkąd ja nowe rowery serwisowałem na przeglądach właśnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urmom Napisano 28 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 Wizyta w serwisie dopiero za tydzień. Dzisiaj trochę przejechałam po deszczu, błotku, kleszczo-grodzie łącznie z glebą i nawet jakby mniej piszczał 🤔 widocznie bez młota nie robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi