Galipette Napisano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 Cześć. Interesuje mnie zamiana korby fabrycznie zamontowanej - FSA tempo adventure na kwadrat na coś lepszego sztywniejszego i ciut lżejszego. Proszę o poradę jakie systemy suportów korb mogę rozpatrywać. Rower to cannondale topstone 3 z 2019/20 roku. Odpadają korby typowo szosowe bo w gravelu mi się to nie podoba - korba raczej 2 rzędowa ale z możliwością zdjęcia małej tarczy. Na razie napęd jaki mam to 2x9.. co byście doradzili w rozsądnej cenie oczywiście🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 Suport HT2 tylko i wyłączanie. Był/jest jeszcze Octalink (taki lepszy kwadrat) ale on jest nierozwojowy po wprowadzeniu HT2 i mało korb jest w tym systemie. Najprościej byłoby wziąć GRX 46-30T ale to trochę kosztuje, z tańszych to chyba znam tylko Shimano FC-MT210-2 46/30T 9 rz.: https://allegro.pl/oferta/korba-shimano-fc-mt210-46-30-2-rzedowa-175-mm-12971371085 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galipette Napisano 24 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2023 (edytowane) HT2 ok ale jest słaby wybór - albo są słabe korby albo jest GRX który swoje kosztuje A typowo szosowe odpadają. Myślałem jeszcze o suporcie BSA30 (68-73mm) oraz coś z korb rotor/sram. Myślałem o Sram Rival /Apex Edytowane 24 Sierpnia 2023 przez Galipette Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galipette Napisano 7 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2023 Wymieniłem na korbę Rotor - oś taka sama jak w shimano - 24 mm. Fajnie wszystko pasowało łacznie z linią łańcucha i napęd bardzo cicho pracuje i super współpracuje z łańcuchem i9 rz i przerzutką przedną sora 9rz. Może komuś info się przyda. Dzięki za podpowiedzi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi