cwircwir Napisano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 Cześć, przy okazji modernizacji napędu chciałbym też wymienić blat z przodu na większy, żeby móc jeździć szybciej. W obecnej konfiguracji jeżdżę tylko na najmniejszych tarczach, a i tak często na najmniejszej jest za lekko i za wolno. Tak jak trochę już trochę sam potrafię zrobić przy rowerze, tak korby i suportu nigdy się nie dotykałem i jestem w tym temacie zielony. Rower Btwin Riverside 120 (Rower trekkingowy Riverside 120 RIVERSIDE | Decathlon), korba z przodu oryginalna (36 zębów), kaseta z tyłu 8 rzędów Shimano CS-HG31-8 11-32, łańcuch jakiś lepszy Shimano, będę wymieniał oryginalną manetkę i przerzutkę na Shimano Altus SL-M315 i Shimano Alivio RD-M3100. Nie wiem zupełnie jak się zabrać za tą korbę, jak to się wymienia, ile wybrać zębów żeby działało, jak z długością łańcucha i czy reszta napędu ją przyjmie. Z racji że mam teraz 36 zęby, myślałem może o 40-iluś. Możecie coś polecić, czy da się wymienić tylko blat, czy trzeba wszystko razem, jak to dobrać? Czy to że przy zębatkach jest napisane że np. do napędu 1x9, 1x12 ma jakieś znaczenie, czy blat to blat? Chociaż chyba najchętniej bym kupił cały mechanizm korbowy np. Shimano z 3 tarczami (np. SHIMANO FC-TY301 42-34-24, nie widzę mechanizmów Shimano jednorzędowych z dużym blatem), tylko czy wtedy mogę w jakiś sposób zamontować korbę tylko z największą zębatką a resztę wywalić? Z góry dziękuję jak ktoś poświęci swój czas i posłuży poradą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 Z całą pewnością jeździsz na zbyt niskiej kadencji. A jeżeli chcesz koniecznie zmienić to najpierw sprawdź czy zębatka jest przykręcana. Jeżeli jest to mierzysz rozstaw otworów, kupujesz nową zębatkę NW o odpowiednim BCD (ten zmierzony rozstaw). Trzeba jeszcze sprawdzić czy przerzutka obsłuży taką pojemność i dobrać odpowiednią długość łańcucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 Żeby założyć większą zębatkę będzie potrzebny nowy łańcuch. Nie wiem jaki jest sens wymieniać przerzutkę na Alivio, jak już to od razu wrzucić coś 10 lub 11 biegowego (skoro idzie nowy łańcuch, nowa korba, nowa manetka i nowa przerzutka, to na kasetę też pewnie starczy...). Ta korba prawdopodobnie nie ma wymiennej zębatki. W Shimano jednotarczowe korby z dużym blatem są w grupie GRX, ale to bardzo poważne pieniądze, z suportem ponad 600zł. Można natomiast popatrzeć na chińczyki, na przykład: https://allegro.pl/oferta/42t-korba-rowerowa-hollow-zintegrowana-172-5mm-14092856593 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pytkum Napisano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 42T raczej tam nie wejdzie, pewnie max 38, pokaż ile jest miejsca między blatem a widełkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cwircwir Napisano 23 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 (edytowane) Mechanizm korbowy jednorzędowy 44T korby 170 mm VAN RYSEL | Decathlon a to? (teraz jest chyba Mechanizm korbowy mono 36t 170 mm RIVERSIDE | Decathlon) Edytowane 23 Sierpnia 2023 przez cwircwir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 To jest jednorzędowa korba przeznaczona do łańcucha 1x. Niekompatybilna z wąskim łańcuchem. https://allegro.pl/oferta/sunrace-fcm800-ramiona-mechanizm-korbowy1x8-do1x11-12143201925 i zębatka NW do tego o maksymalnej olości żebów co się zmieści do ramy. A lepiej kadencję sobie zwiększ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cwircwir Napisano 23 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 Łańcucha 1x? Nie rozumiem. Ja mam kasetę 8 rzędową więc łańcuch chyba grubszy, z tego co wiem to 9 i więcej rzędowe łańcuchy są węższe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi