kal800 Napisano 22 Sierpnia 2023 Napisano 22 Sierpnia 2023 Mam takie zagadnienie. Chciałem odkurzyć mojego starego Scotta i dałem go najpierw synowi do wyczyszczenia myjką. Najwidoczniej znalazł sobie niezłą zabawę skierowując strumień wody pod ciśnieniem na kasetkę, która tak fajnie się szybko kręciła 🤦♂️. Prawdopodobnie to sprawiło, że bębenek przestać cykać - zgaduję, że ta zabawa uszkodziła zapadki tegoż. Piasty się zdarzało konserwować i w tym większej filozofii nie ma, ale bębenka się trochę boję dotykać. Czy słusznie? Czy taki serwis da się jakoś przeprowadzić w rozsądny sposób? Czy zapadki do takiej piasty są w ogóle do dostania? Dzięki za sugestie Kal800 Cytuj
KSikorski Napisano 22 Sierpnia 2023 Napisano 22 Sierpnia 2023 Myślę że wystarczy Ci dobry smar łożyskowy i klucz do bębenka 😉 Cytuj
ArtGD Napisano 22 Sierpnia 2023 Napisano 22 Sierpnia 2023 Od samego lania wody raczej nic się zepsuło. Jeśli masz klucze potrzebne do rozebrania piasty i ściągnięcia kasety, to dokup klucz do bębenka i możesz naprawiać. Jak miałbyś kupować wszystkie narzędzia, to chyba lepiej oddać piastę do serwisu. Cytuj
kal800 Napisano 22 Sierpnia 2023 Autor Napisano 22 Sierpnia 2023 2 minuty temu, KSikorski napisał: Myślę że wystarczy Ci dobry smar łożyskowy i klucz do bębenka 😉 Możesz rozwinąć? Wystarczy zdjąć bębenek i go nasmarować nie demontując wnętrza? Cytuj
kal800 Napisano 22 Sierpnia 2023 Autor Napisano 22 Sierpnia 2023 OK, chyba wszystko wiem - potrzebne dwa klucze do konusów (15/17mm), imbus 10 mm, klucz do kasety, bacik, benzyna, smar do łożysk. Ściągam kasetę, rozkontrowuję piastę, wyciągam kulki, oś, i wszystko do benzyny. Otwieram bębenek, zdejmuje go imbusem 10mm i pytanie co dalej - czy wyjąć kulki, oś, zdjąć zapadki i wszystko wyczyścić, nasmarować i poskładać, czy próbować go ogarnąć nie wyjmując wszystkiego? Cytuj
KSikorski Napisano 22 Sierpnia 2023 Napisano 22 Sierpnia 2023 https://www.endurorider.pl/jak-rozebrac-bebenek-piascie-shimano-instrukcja/ Cytuj
kal800 Napisano 22 Sierpnia 2023 Autor Napisano 22 Sierpnia 2023 już się naoglądałem. Największe zagadnienie chyba będzie w umieszczeniu kuleczek w łożysku bębenka, ale to tylko upierdliwość. Natomiast nie specjalnie wiem jaki powinien być imbus do zdjęcia bębenka, bo to chyba zależy od konkretnej piasty - spotyka się trzy rozmiary - 10, 11 i 15 mm. Cytuj
kal800 Napisano 25 Sierpnia 2023 Autor Napisano 25 Sierpnia 2023 hejka - udało mi się zrobić serwis całości - nie było nawet tak źle, wszystko rozmontowałem, wyczyściłem, nasmarowałem i poskładałem do kupy - koło się kręci, bębenek chodzi, ale wciąż bardzo cicho - ledwo słychać cykanie, chociaż zapadki zdecydowanie dobrze łapią. Może to przez to, że są tylko dwie zapadki, albo sprężyna słabo trzyma... 1 Cytuj
KSikorski Napisano 25 Sierpnia 2023 Napisano 25 Sierpnia 2023 Cytat albo sprężyna słabo trzyma... Zjawisko pełzania najbardziej daje o sobie znać po upływie długiego czasu, a to nie jest młoda piasta. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi