girek Napisano 8 Września 2023 Udostępnij Napisano 8 Września 2023 (edytowane) OK, więc jak brzmi odpowiedź? Po co jest baranek? Dla wygody czy dla aerodynamiki? Pytam bo dzisiaj w Decu wypożyczyłem coś takiego https://www.decathlon.pl/p/rower-gravelowy-meski-triban-grvl-520-subcompact/_/R-p-313015 żeby zobaczyć czy mi spasuje baranek i pomimo różnych, doraźnych regulacji wrażenia mam takie sobie. Zrobiłem tylko stówkę z czego połowa po terenowych drogach (niektóre bardzo terenowe) i pierwsze wnioski mam takie: - w chwycie Hoods cisnęło mnie w ręce podobnie jak na prostej kierze tylko trochę inaczej - Toops jest bardzo niewygodny bo proste kierownice są zazwyczaj lekko skręcone i szersze a tu mam całkiem prosto i ciasno i jest to bardzo nienaturalne ułożenie - Hooks było najlepsze ale cały czas tak też nie da się jechać - Dropsy są fajne dla rąk tylko karczycho boli i nie da się świata na około pooglądać - hamowanie jest dużo mniej wygodne niż prostej kierownicy Chciałem kupić wygodny rower do rekreacyjnego jeżdżenia i myślałem, że kluczem do tego jest baranek. Błąd? Czy trzeba więcej pojeździć? Edytowane 8 Września 2023 przez girek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 8 Września 2023 Udostępnij Napisano 8 Września 2023 Cytat Chciałem kupić wygodny rower do rekreacyjnego jeżdżenia i myślałem, że kluczem do tego jest baranek. Błąd? Czy trzeba więcej pojeździć? Błąd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
girek Napisano 8 Września 2023 Udostępnij Napisano 8 Września 2023 doprecyzuję - rekreacyjne czyli bez ścigania i patrzenia na średnią ale lubię zrobić 120-150 w ciągu dnia, że tak powiem sycąc się pięknem świata do ciężkiego terenu mam coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 9 Września 2023 Udostępnij Napisano 9 Września 2023 Baranek w rowerze turystycznym może być wygodny, ale wygodna może być też prosta kierownica + rogi, albo jakieś turbo gięte konstrukcje. Co komu pasuje https://cycletraveloverload.com/best-bike-touring-and-bikepacking-handlebars-everything-you-need-to-know/ Baranek w rowerach turystycznych był duuużo wcześniej niż moda na grawele, to bardziej kwestia regionalna. U nas czy w Niemczech większość rowerów turystycznych ma prostą kierownicę, a w UK odwrotnie, takie rowery klepali od lat. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpinOff Napisano 9 Września 2023 Udostępnij Napisano 9 Września 2023 19 godzin temu, girek napisał: - w chwycie Hoods cisnęło mnie w ręce podobnie jak na prostej kierze tylko trochę inaczej W chwycie hoods dłonie możesz ułożyć na kilka sposobów. Przy dobrej pozycji na rowerze nic nie powinno cisnąć, bo jest to podstawowy chwyt w którym bez problemu powinieneś wytrzymać kilka godzin ciągłej jazdy. 19 godzin temu, girek napisał: - Toops jest bardzo niewygodny bo proste kierownice są zazwyczaj lekko skręcone i szersze a tu mam całkiem prosto i ciasno i jest to bardzo nienaturalne ułożenie Tops to nie jest chwyt w którym się regularnie jeździ, właśnie z powodów które wymieniłeś oraz braku dostępu do hamulców. Czasem na podjazdach warto inaczej położyć ręce i bardziej się wyprostować żeby wygodniej produkować moc. Niektórzy w to miejsce w ogóle nie kładą owijki bo z tego chwytu nie korzystają. 19 godzin temu, girek napisał: - Hooks było najlepsze ale cały czas tak też nie da się jechać Zamysłem hooks nie jest bycie podstawowym chwytem do jazdy. Korzysta się z niego wtedy kiedy trzeba, czyli na zjazdach, sprintach i wyścigach lub jak po prostu chce się zmienić pozycję na rowerze żeby dać odpocząć innym partiom mięśni. 20 godzin temu, girek napisał: - Dropsy są fajne dla rąk tylko karczycho boli i nie da się świata na około pooglądać Karczycho boli od zadzierania głowy do góry, bo do zwiedzania okolicy są lepsze chwyty. Drops zostaw sobie na okazje gdy w pozycji hooks zrobi się niewygodnie, a chcesz pozostać w dolnym chwycie. Sam bardzo rzadko korzystam z tej pozycji, bo nie daje dostępu do hamulców. 20 godzin temu, girek napisał: - hamowanie jest dużo mniej wygodne niż prostej kierownicy Trochę tak, ale czy to coś wartego uwagi? Może to ma znaczenie w jakimś downhillu albo na singlach, ale na zwykłej drodze można bez większego wysiłku zablokować koło i wcale nie trzeba nienaturalnie wykręcać ręki, bo zarówno w chwycie hoods jak i hooks ręce spoczywają na klamkach. Wyjątkiem mogą być niektóre mechaniczne hamulce tarczowe, gdzie klamkę trzeba porządnie przydusić, ale to raczej problem samych hamulców a nie kierownicy. 20 godzin temu, girek napisał: Chciałem kupić wygodny rower do rekreacyjnego jeżdżenia i myślałem, że kluczem do tego jest baranek. Błąd? Czy trzeba więcej pojeździć? Kluczem do wygodnego jeżdżenia jest dobra pozycja na rowerze. Baranek to coś co może Ci ułatwić jej osiągnięcie i niezaprzeczalnie ma ku temu większy potencjał niż prosta kierownica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi