marekmarek Napisano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 Dzień dobry, Mam leciwy mechanizm FC-M737 175 mm 44-32-22 (napęd 3x8), mocowanie chyba na kwadrat (śruba imbusowa 10 w środku korby). Gdybym chciał albo musiał go wymienić, to czy te mechanizmy: SHIMANO Altus FC-M311 (https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-altus-fc-m311-pd1249/?v_Id=36154) SHIMANO Acera FC-M361 (https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-acera-fc-m361-pd921/?v_Id=18433) dadzą się wsadzić w miejsce starego bez żadnego kombinowania-ściągam stary, zakładam nowy i jadę? Dziękuję za rady :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 To zależy jaką zalecaną długość suportu ma ten stary mechanizm korbowy, jeśli 123 mm jak te linkowane przez Ciebie to nie musisz nic kombinować, ściągasz, zakładasz i voila, można jechać. Oczywiście do ściągnięcia starej korby przydałby Ci się takie specjalne ustrojstwo do ściągania korb na kwadrat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekmarek Napisano 21 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 Ustrojstwo mam, bo kiedyś chciałem nasmarować suport, ale okazało się, że to nierozbieralne. Chyba. Póki co chodzi jak... Te 123 mm to jak zmierzyć? Od..do... czego. Najlepiej bez rozkręcania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 Od końca do końca suportu, bez zdjęcia korb sie nie da. Tak normalnie to jest napisane na suporcie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekmarek Napisano 21 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 Hmm.. Zmierzyłem mufę~~70 mm. Zmierzyłem od mufy do skraju lewej korby~~30 mm. Zmierzyłem od mufy do skraju prawej korby~~ 25, może 26 mm Czy na tej podstawie da się coś powiedzieć o długości suportu? A czy znajdę takie mechanizmy z wyższych grup Shimano, czy Acera maks.? Mam Deore XT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 Wg Browna m737 jest przenaczone do krótkich suportów 107-113mm. Te korby co w linkach są do dlugich 121-125, więc linia łańcucha będzie nieoptymalna. A w chwili obecnej na kwadrat nic nowego z wyzszych grup nie da się kupić, wszystko jest na HTII. Najwyżej może jakieś Alivio produkcji parę lat wstecz. Więc chcesz korbe wysokiej grupy rozważ przejście na zintegrowaną oś. Chociaz trzeba zaznaczyć że wysokie grupy są teraz 1x i 2x. 3blatowa najwyżej Deore. A nie chcesz tylko wymienić zebatki? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekmarek Napisano 22 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 Nieptymalna linia, czyli tzw. przekosy? Przerzutka działałaby? Tylko łańcuchy by cierpiały? Łańcuchy i tarcze? Zintegrowana oś, czyli coś takiego: "Wymiana suportu z kwadratu na Hollowtech" (https://www.youtube.com/watch?v=aUlKUaf8YXY). To mnie kusi. Gdybym musiał pozbyć się starej korby, to taka możliwość jak najbardziej. Póki co, wszystko działa, ale pewnie wkrótce (kiedy coś zacznie się dziać, albo wcześniej, bo mam ochotę zmiękczyć przełożenia) będę musiał wymienić kasetę (z 11-30 na 11-32-już czeka), łańcuchy (connex 808) no i nie wiadomo, jak zachowa się korba. Jeśli będzie ok, to nie mam nic przeciwko, żeby została, wręcz przeciwnie. Chociaż te 42-32-22 (teraz 44-32-22) byłyby na wysokich przełożeniach przyjemniejsze-może wreszcie zacząłbym używać zębatki 11 :-) A ta 3 blatowa Deore to co? Co do wymiany samej zębatki (chodzi Ci o tarczę środkową, prawdopodobnie najbardziej zjechaną?), to chyba nie znajdę tarcz mocowanych na 5 śrub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 (edytowane) Cytat Nieptymalna linia, czyli tzw. przekosy? Przerzutka działałaby? Tylko łańcuchy by cierpiały? Łańcuchy i tarcze? Tak, przekosy. Przerzutka powinna działać, tylko nieco zwiększone zużycie łańcucha i hałas. Cytat Zintegrowana oś, czyli coś takiego: "Wymiana suportu z kwadratu na Hollowtech" (https://www.youtube.com/watch?v=aUlKUaf8YXY). To mnie kusi. Gdybym musiał pozbyć się starej korby, to taka możliwość jak najbardziej. Tak, to jest to. Tylko że mu wszystko łatwo poszło. A mając stary MTB to warto się przygotować do zapieczonych śrub korb i suportu Cytat A ta 3 blatowa Deore to co? https://allegro.pl/oferta/korba-shimano-deore-fc-m6000-10rz-40-30-22t-175mm-13723433150 , przy okazji ona jest 40-30-22, także sprawę zmiękczenia napędu masz załatwioną. Cytat Co do wymiany samej zębatki (chodzi Ci o tarczę środkową, prawdopodobnie najbardziej zjechaną?), to chyba nie znajdę tarcz mocowanych na 5 śrub. No pewnie masz rację. Tam jest 5srub z bcd 94, na pierwszy rzut oka to wygląda na ciężkie do kupienia. Tu niby coś jest, ale z takimi cenami jeżeli wymieniać co najmniej 2 zębatki, to taniej będzie ten Deore co powyżej+ suport. UPD. Chociaż na allegro jakieś zębatki Stronglight są w rozsądnych cenach. Edytowane 22 Sierpnia 2023 przez remover 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekmarek Napisano 22 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 Nie powinny być zapieczone, bo smarowałem, kiedy składałem, z myślą o demontażu kiedyś, ale... Remover, ta korba Deore wygląda (prze)ciekawie. Kupuję ten podlinkowany zestaw, do tego suport jakiś pasujący do mojej mufy, tak? Jaki? A kaseta 8 rzędowa 11-32, przerzutka tył (Deore jakaś), przerzutka przód (Deore XT z lat 90-tych ubiegłego stulecia-jak te stulecia lecą...) zostają? I działają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 Więc suport zależy od tego jaką masz mufe. Jest duża szansa ze masz tam zwykły angileski BSA i kupujesz sm-bb52. Jak chcesz coś lepszego to jest sm-mt800, ale moim zdaniem nie ma takiej potrzeby, 52 jest ok. Jeżeli masz tam wloski suport lub wciskany, sprawa nieco się komplikuję, ale bez tragedii. Każdy suport HTII pasuję do mufy 68 i 73, tylko podkladki inaczej się układa. Kaseta i przerzutka tył nie ma znaczenia, przerzutka przód powinna działać, bo uzębienie korby zmienia się nie zbyt dużo. Ewentualnie jeżeli będą kłopoty to można zastanowić się nad przedniej dedykowanej do tej korby Deore. Ale to nieco komplikuję sprawę, bo przerzutka jest do napędów 10x i wymagają takiego łańcucha, na łańcuchu 8x pewnie będzie ocierało o wózek. I to jeszcze znajdź kompatybilna - top\down swing, top\bottom pull etc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekmarek Napisano 25 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2023 (edytowane) To znaczy, ze mój staruszek ma przed sobą przyszłość :-) Będzie odmieniony nie do poznania, ale... Wchodzę w to Deore. Te miękkie przełożenia mnie kuszą najbardziej. Praktycznie 44/11 i 44/13 nie używałem nawet z górki. Może kiedyś w zeszłym stuleciu. To, że ta korba ma w opisie 10 rzędowa nie przeszkadza, żeby z tyłu była kaseta 8 rzędowa, tak? Dziękuję. Czy na podstawie moich pomiarów wcześniej podanych: "Zmierzyłem mufę~~70 mm. Zmierzyłem od mufy do skraju lewej korby~~30 mm. Zmierzyłem od mufy do skraju prawej korby~~ 25, może 26 mm" można stwierdzić jakiej długości suport potrzebuję? Poleciłbyś coś konkretnego-ma być trwały, niekoniecznie tani, aczkolwiek bez przesady. Edytowane 25 Sierpnia 2023 przez marekmarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 25 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2023 Potrzebujesz suportu takiego jaki przewiduje korba. W tym przypadku producent rekomenduje Shimano SM-BB52 ale to jest starszy model i ja proponuję jego następcę, najnowszy suport Deore w ofercie czyli BB-MT501. Tylko jeszcze raz zmierz dokładnie mufę czy masz 68 mm czy 73 mm. Raczej masz 68 mm ale sprawdź to. Jak będziesz montował nowy suport to dokładnie wyczyść mufę, żeby nie było żadnych nieczystości, posmaruj gwint jakimś smarem rowerowym, może być nawet towot i wkręcaj bardzo delikatnie, żeby nie zepsuć gwintu - przy wkręcaniu nie możesz czuć żadnego oporu. Może też się tak zdarzyć, że mufa suportu nie jest idealnie równo wycięta czy zakończona i nowy suport z łożyskami zewnętrznymi, czyli HT2, może nie przylegać idealnie i czasmi wystarczy tylko lekko zeskrobać farbę jeśli są to tylko zacieki a czasem trzeba zrobić planowanie mufy. Ale są to skrajne przypadki i przeważnie wszystko pasuje idealnie - ja jakiś miesiąc temu wymieniałem Clarisa na Tiagrę w moim fitnessie i wymieniałem suport z Octalinka na HT2 i wszystko pasowało idealnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekmarek Napisano 25 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2023 Z tego co widzę, to one są regulowane od 68 do 73 mm, czy czegoś nie rozumiem? Mufę mierzę pomiędzy zewnętrznymi płaszczyznami, tak? Czyli mogę to zrobić bez zdejmowania starego mechanizmu. Chyba. Jeden z komentarzy pozakupowych: "Zgodnie z opisem. W zestawie były 2 dystanse 2.5mm, 1 dystans 2mm i 1 dystans 0.5mm. Także pełna swoboda. Jakość spoko, duło smaru fabrycznego w środku." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 25 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2023 Nie, nie są regulowane. Zamawiając wybierasz albo 68 albo 73 mm. Na pudełku też jest ptaszek albo przy 68 albo przy 73 mm Cytat Mufę mierzę pomiędzy zewnętrznymi płaszczyznami, tak? Czyli mogę to zrobić bez zdejmowania starego mechanizmu. Chyba. Tak. Ja kupowałem ostatnio szosowy BB-RS501 to tam nie było dystansów. W mtb może i są, czytałem o dystansach do mtb ale myślałem, że to tylko Token ma. Jeśli są dystanse to musi być załączona instrukcja jak je dawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 25 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2023 (edytowane) Szerokość mufy trzeba mierzyć bez misek obecnego suportu. Suport HTII ma w zestawie kilka podkładek żeby dopasować do mufy 68 lub 73. Kupujesz korbę, kupujesz suport (bb52\mt501\mt801), demontujesz stare, montujesz nowe, używając do suportu ilosci podkladek odpowiedniej do szerokości twojej mufy. I masz dużą szanse ze wszystko będzie działać z minimalną regulacją przedniej przerzutki, głównie wysokość. Edytowane 25 Sierpnia 2023 przez remover 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 25 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2023 A widzisz, to w szosowym nie było podkładek i suport kupowało się pod wymiar mufy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekmarek Napisano 26 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2023 I to będzie dokładnie ten system co w rowerze Boreas2? Klucze będą pasować do obu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 26 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2023 Jeśli chodzi Ci o klucz do suportu i klucz do nakrętki korby to tak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekmarek Napisano 6 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2023 W dniu 25.08.2023 o 22:44, remover napisał: Szerokość mufy trzeba mierzyć bez misek obecnego suportu. Suport HTII ma w zestawie kilka podkładek żeby dopasować do mufy 68 lub 73. Kupujesz korbę, kupujesz suport (bb52\mt501\mt801), demontujesz stare, montujesz nowe, używając do suportu ilosci podkladek odpowiedniej do szerokości twojej mufy. I masz dużą szanse ze wszystko będzie działać z minimalną regulacją przedniej przerzutki, głównie wysokość. Wracam, bo zdemontowałem suport i kasetę. O dziwo, a może nie, bez najmniejszych problemów-towot robi robotę. I teraz muszę brnąć dalej. Mufa ma dokładnie 68 mm, więc podkładki załatwią sprawę, tak? Teraz: Korba taka: Korba Shimano FC-M6000-3 175 mm (https://allegro.pl/oferta/korba-shimano-deore-fc-m6000-3-40-30-22t-175mm-12241063296) Suport taki: Suport Shimano Deore BB-MT501 68 mm (https://allegro.pl/oferta/suport-do-korb-shimano-mt501-hollowtech-2-68-73mm-12763459985) albo taki: Suport Shimano BB-MT800 68 mm (https://allegro.pl/oferta/suport-shimano-bb-mt800-68-73-mm-hollowtech-ii-bsa-13854496738) Który suport wybrać? Ja jestem waga, więc... Ten drugi dwa razy droższy, ale, zakładając, że to na ileś lat, różnica zanika, rozpływa się. Czym one się różnią? Pewnie wagą. Łożyskami też? Czymś ta różnica w cenie musi być uzasadniona. Jaki klucz do obsługi tego suportu? Najlepiej z rękojeścią albo na jakiś zwykły płaski (nastawny) klucz. Czy taki klucz jest odpowiedni: Shimano Hollowetech II do suportu (https://allegro.pl/oferta/klucz-shimano-tl-fc33-do-osi-suportu-hollowtech-ii-12636706281) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 6 Września 2023 Udostępnij Napisano 6 Września 2023 Cytat Czym one się różnią? Pewnie wagą. Łożyskami też? Czymś ta różnica w cenie musi być uzasadniona. Wagą, może klasą łożysk, może uszczelnieniem. Na zauważalnie dłuższe działanie droższego suportu nie licz Cytat Czy taki klucz jest odpowiedni: Shimano Hollowetech II do suportu (https://allegro.pl/oferta/klucz-shimano-tl-fc33-do-osi-suportu-hollowtech-ii-12636706281) Nieeee no, już bez jaj, nie warto tyle płacić za klucz. Za podobną cenę parktool można kupić a to sprzęt do profesjonalnego użytku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekmarek Napisano 6 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2023 (edytowane) Taki: Super B TB1005 do suportu (https://allegro.pl/oferta/klucz-super-b-do-suportu-hollowtech-ii-13756087005?bi_s=ads&bi_m=showitem:desktop:top:active&bi_c=M2IyNDFiMmYtYTkwMy00NGNmLTg2OGItOWU1ZjkzOWU3YTM0AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=b98566e2-ace6-4e3a-b127-262d9d986cf5) "Do użytku z kluczem 32 mm lub grzechotką 1/2"" - grzechotki 1/2 nie mam, ale klucz 32 nie kosztuje chyba majątku. Płaski i oczkowy podejdą? Edytowane 6 Września 2023 przez marekmarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 6 Września 2023 Udostępnij Napisano 6 Września 2023 To kup płaski do suportu, nie będziesz musiał nic łączyć i kombinować. I jeszcze potrzebujesz klucz do korby. Ja ostatnio kupowałem i miałem szczęście, że trafiłem na klucz Shimano w bardzo dobrej cenie: Też bym nie kombinował z tym suportem mt800 tylko bym wziął mt501 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 7 Września 2023 Udostępnij Napisano 7 Września 2023 (edytowane) @marekmarek Tu masz te klucze Shimano w jeszcze lepszej cenie ale za to plus koszty wysyłki Klucz Shimano TL-FC32 do misek suportu Hollowtech Y13009210 (panrower.pl) Klucz Shimano TL-FC16 do regulacji luzu Hollowtech Y13009220 (panrower.pl) Edytowane 7 Września 2023 przez Greg1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekmarek Napisano 7 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2023 Raczej celuję w pełny, obejmujący cały wkład-chyba łatwiej takim operować. https://allegro.pl/oferta/klucz-do-okrecania-wkladu-suportu-hollowtech-romet-13447268687 https://allegro.pl/oferta/klucz-prox-b929-do-suportu-hollowtech-ii-nasadowy-8204091428 https://allegro.pl/oferta/klucz-tbbb10-do-suportu-hollowtech-ii-i-centerlock-13952419878 O tym trzecim piszą w opisie: klucz kompatybilny również z zewnętrznymi nakrętkami tarcz Shimano Deore Centerlock Chyba każdy z nich taki jest-są, muszą być identyczne, żeby pasować do wkładów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi