marekmarek Napisano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 (edytowane) Dzień dobry, Zauważyłem, że Boreas 2 nie ma samozamykaczy na osiach, ani z przodu, ani z tyłu. Od zawsze używałem samozamykaczy (qr) i zrobiło mi się trochę nieswojo. Rower ma (podobno, według specyfikacji) takie piasty i osie: Shimano HB-RS470 12 mm / 100 mm Shimano FH-RS470 12 mm / 142 mm Znalazłem na szybko takie zamykacze: Shimano SM-AX56 E-Thru Quick-Release Axle 12x142mm Rear Wheel (https://www.bikester.pl/shimano-sm-ax56-e-thru-os-przelotowa-12-x-142-mm-tylne-kolo-397846_517870.html) Shimano SM-AX720 E-Thru Oś przelotowa do przedniego koła 12x100mm (https://www.bikester.pl/shimano-sm-ax720-e-thru-os-przelotowa-do-przedniego-kola-12-x-100-mm-517657_920158.html) Czy to jest dokładnie to, o co chodzi? Wszystko spasuje, gdybym ich bardzo zapragnął? Mocno ułatwiają życie. Rzadko bo rzadko... Edytowane 17 Sierpnia 2023 przez marekmarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 Tak, tylko sprawdz gwint, bo sa 1, 1.5, 2mm. Ja trafilem w moj za trzecim razem. Jakby co to gdzies mam do sprzedania do tylnego kola 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekmarek Napisano 17 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 A jak to sprawdzić? Kupić i spróbować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 (edytowane) Jak kupisz rower to bedzie z osiami (na imbus), a imbusy trzeba zawsze wozic Cytat Kupić i spróbować? Ja tak robilem, i to nie jest najlepszy pomysl Edytowane 17 Sierpnia 2023 przez JWO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtGD Napisano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 Do tej pory w Rometach spotykałem tylko gwinty 1.5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 Poza gwintem łeb osi może być płaski albo stożkowy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekmarek Napisano 21 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 Ale czy coś zyskuję? No bo szybkozamykacze w kołach klasycznych (piasta z własną osią) w porównaniu z tymi na nakrętki z obu stron to była i szybkość, i dokładność (to równomierne dokręcanie obu nakrętek było upierdliwe). W zamykaczach Thru Axle muszę całą oś wykręcić (i wkręcić). Jaka jest różnica, czy zrobię to imbusem (oczywiście mam je zawsze) czy dźwigienką (rączką)? Chyba żadna? Czy ja czegoś nie rozumiem? Znalazłem taki: https://allegro.pl/oferta/dt-swiss-zacisk-przod-plug-in-e-thru-axle-12-100mm-13650557399 z dźwigienką (rączką) odłączaną, co podobno (jeden z komentarzy) jest dobrym patentem-dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekek Napisano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 W dniu 17.08.2023 o 15:40, marekmarek napisał: Dzień dobry, Zauważyłem, że Boreas 2 nie ma samozamykaczy na osiach, ani z przodu, ani z tyłu. Od zawsze używałem samozamykaczy (qr) i zrobiło mi się trochę nieswojo. Wystarczy wozić ze sobą 2 imbusy i tyle. Nie wiem po co Ty kombinujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekmarek Napisano 21 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 (edytowane) Na to wychodzi. Jeśli to nie są typowe szybkozamykacze, to rzeczywiście bez sensu. Dopytuję, bo to dla mnie nowość. Trochę z ciekawości :-) W sumie to pasuje mi to, bo nie będą mnie kusić. Nie kupię, jeśli to nie daje żadnych korzyści. Dlaczego dwa imbusy. Przód i tył wymagają imbusa o innym rozmiarze? Edytowane 21 Sierpnia 2023 przez marekmarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekek Napisano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 W sumie to nie wiem czy w każdym rowerze tak jest ale ja mam z tyłu mniejszy imbus niż z przodu. Nie robi mi to różnicy bo i tak w saszetce wożę 5 rozmiarów 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi