Jaca911 Napisano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 (edytowane) Cześć, po prawie dziesięciu latach zaciski od hamulców XT BR-M785 zaczęły siurać. Jeszcze ich nie rozbierałem, bo zacząłem poszukiwania części. Znalazłem taki zestaw regeneracyjny: https://allegro.pl/oferta/zacisk-hydrauliczny-2-tlokowy-m785-m675-12670389174 Czy to jest coś warte? W oryginale są tłoczki ceramiczne, które niby nie puchną ze wzrostem temperatury, a tu są jakieś hybrydy aluminiowo ceramiczne - aluminium rośnie wraz z temperaturą. A może wystarczy wymienić same uszczelki? Są jakieś sprawdzone zestawy regeneracyjne? A może wystarczy dobrać oringi do oleju za 50gr w sklepie za rogiem? Edytowane 17 Sierpnia 2023 przez Jaca911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 17 Sierpnia 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 Jak cieknie to tylko przez uszczelki. Nie są to tanie oringi. Można zamówić w GG Tradning, na pewno będzie taniej niż za ten zestaw, a jakość lepsza niż oryginalne. O tych chińczykach z aukcji nic nie wiem, bez wiarygodnych opinii bym nie ryzykował ich kupna i montażu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 17 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 Dzięki Faktycznie dopatrzyłem się i te duże do tłoczków nie są okrągłe w przekroju tylko kwadratowe. Zamawiając w GG Trading trzeba im wysłać oryginały na wzór czy wystarczy pomierzyć? Znane są wymiary? Duży problem jest z wydłubaniem uszczelek i czy trzeba rozkręcać zacisk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 17 Sierpnia 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 Jak ktoś im już wysyłał to mają wymiary. Ja kiedyś zamawiałem do starszych zacisków Shimano (BR585) i wcześniej ktoś im wysyłał i gdzieś te wymiary podał. Żeby wymienić uszczelki musisz rozkręcić zacisk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 12 Września 2023 Udostępnij Napisano 12 Września 2023 Te zestawy są na Aliexpress od kiedy kupuję na Aliexpress. Przypuszczam że są ok. Opinie o nich również takie są. Ja kupiłem raz, założyłem do zacisku slx. Tłoki weszły bezproblemowo, jednak, z przyczyn mi nieznanych, nie chciały się cofać po zwolnieniu dźwigni. Hamulec blokowal koło. Być może to przypadek jednostkowy ale ja zaczynając od złego doświadczenia eksperymentów nie powtarzam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi