jarek74 Napisano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 Witam. Nie wiem czy dobry dział wybrałem. Mam pytanie ponieważ planuję wymianę siodełka przy Huragan 1+ na siodełko z otworem nie wiem czy dobrze to nazwę spoczynkowym czy jak to się nazywa. I mam pytanie jak doprać szerokość siodełka ? Oryginalne ma 14 cm o ile dobrze zmierzyłem i wydaje mi się za wąskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 Tu masz niezły artykuł https://mambaonbike.pl/jak-wybrac-siodelko-rowerowe/ Ale w skrócie - warto się zmierzyć, tzn. rozstaw kości na specjalnym krzesełku w sklepie, albo dobierać siodełko eksperymentalnie, jeśli teraz uważasz że jest za wąskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 A tak sobie teraz pomyślałem - czy można mieć "za szerokie siodełko" (mówię o amatorach)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 Oczywiście, że można. Zwyczajnie będziesz obcierał udami o siodło przy pedałowaniu. Da się tak jechać po bułki ale jakaś weekendowa trasa już spowoduje otarcia. Ja niezmiennie polecam system mierzenia tyłka z nadgarstka ze strony producenta siodełek Wtb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boss Napisano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 (edytowane) Można mieć za szerokie, można też za wąskie, to zależy od cech indywidualnych. Większość siedzi na siodełkach zgodnie z teorią, czyli opierając się na siodełku kościami kulszowymi, ale też są tacy którzy tego nie znoszą, bo powoduje to dokuczliwe bóle miednicy i tacy siedzą na czubkach siodełek. Kolejna sprawa to wszelkiego rodzaju otarcia itp. - i tu uwaga, bo niektóre siodełka z otworem mają dość ostrą krawędź przy otworze, która może niweczyć jego funkcję powodując mocne otarcia... Edytowane 17 Sierpnia 2023 przez Boss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 Cytat i tu uwaga, bo niektóre siodełka z otworem mają dość ostrą krawędź przy otworze, która może niweczyć jego funkcję powodując mocne otarcia... Otarcia otarciami, ale kiedyś próbowałem któregoś modelu Selle Italia z dziurą i dla mojego tyłka było jak narzędzie tortur. Nie było szans na jazdę dłuższą niż 5km:) Od tamtej pory nie mogę się przekonać, żeby spróbować innych siodeł z dziurą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek74 Napisano 21 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 W dniu 17.08.2023 o 11:37, kipcior napisał: Oczywiście, że można. Zwyczajnie będziesz obcierał udami o siodło przy pedałowaniu. Da się tak jechać po bułki ale jakaś weekendowa trasa już spowoduje otarcia. Ja niezmiennie polecam system mierzenia tyłka z nadgarstka ze strony producenta siodełek Wtb. A jak zmierzyć ten tyłek z nadgarstka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pytkum Napisano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 https://www.wtb.com/pages/fit-right-system Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 Ciekawe. Wynika z tego że powinienem iść w węższe a nie szersze, bo zalecają mi 130mm. Aż sprawdzę z ciekawości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 Mi wyszło o ponad 1 cm więcej niż z krzesełka Ergona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 Mnie wyszło tyle ile mam i na dodatek wygodnie mi się jeździ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek74 Napisano 22 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 Mi wyszło coś takiego na tej stronie .Teraz pytanie w którym miejscu mierzyć siodełko? Bo chyba wygląda na to ,że mam za szerokie nie za wąskie :). Może przez to boli krocze:)?:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 (edytowane) Siodełko mierzy się w jego najszerszym miejscu ale jest jeszcze coś takiego jak (nie pamiętam dokładnie jak to się nazywa) przestrzeń czy miejsce siodełka w którym rzeczywiście siedzisz, w którym rzeczywiście podpierają się guzy kulszowe i jest ono około 1-2 cm przed tym najszerszym miejscem siodełka od stony przodu, zwężenia. To dlatego właśnie do zmierzonego rozstawu kości kulszowych dodaje się 1-1,5 cm na stronę przy wyborze. Edit, Krocze może boleć albo przez brak otworu czy kanału odciążającego lub przez zbyt mocno podniesiony przód siodełkaszerokości siodełka Edytowane 22 Sierpnia 2023 przez Greg1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek74 Napisano 22 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 O ile dobrze zmierzyłem swoje to ma 140mm.I nadal nie wiem co robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 Wyszło Ci, że rozstaw kości masz 105 mm czyli siodełko 140 lub 146 mm (bo wiem, że takie są na rynku a chyba nie słyszłaem o 140 mm) wydaje się być rzeczywiście trochę za szerokie bo jak dodasz te 10-15 mm na stronę to wychodzi Ci szerokość siodełka 125-135 mm i takie siodełka o szerokości 135 mm są w sprzedaży. Ale w tutaj piszą, że siodełka o szerokości 135 mm są dla ludzi z rozstawem kości kulszowych poniżej 100 mm i że mężczyźni statystycznie mają rozstaw kości między 100 a 120 mm i powinni mieć siodełka o szerokości minimum 140 mm żeby prawidłowo podeprzeć kości kulszowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek74 Napisano 22 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 Czyli co kupić 135mm z otworem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 A czytałeś artykuł, który podlinkowałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek74 Napisano 22 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 Czytałem i wychodzi ,że facet powinien mieć siodełko 140 mm. Ale piszesz też ,że 140 mm niema na rynku .Więc sam wiem w końcu co kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek74 Napisano 22 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 Widze ,że się nie dowiem jakie to siodełko kupic .Panuje jakaś zasada?Wiem ale nie powiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 (edytowane) Jest jedna zasada. Jak nie pasuje to następne Przecież każdy ma inaczej to co Ci mamy napisać? Żebyś sobie kupił WTB Rocket cro-mo 150mm, bo takie mam i jest mi całkiem dobrze? A co to ma do rzeczy jak masz inny tyłek? W wyborze kierowałem się głównie bólem tyłka na poprzednich Edytowane 22 Sierpnia 2023 przez kipcior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek74 Napisano 23 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 A czyli mam kupować jedno po drugim i wydawać na marne kasę ,może za którymś razem się uda. Ja nie oczekuje tego żeby podać jakiej firmy siodełko tylko jaką mniej więcej szerokość.Czy stare mam za szerokie?Czy za wąskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 Czyli my mamy być wróżkami i Ci pomóc, tak? Skoro teraz masz 140 i wydaje Ci się za wąskie kup 142 i próbuj. Bez punktu wyjścia - czyli obecnego siodełka, albo pomiaru, i szukania idealnego się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek74 Napisano 23 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 Czyli prawda jest taka , że ta strona https://www.wtb.com/pages/fit-right-system jest g...o warta. Zrobiłem pomiar wyszedł jakiś wynik i z wyniku nie wiadomo jaka ma być szerokość siodełka. To na cholerę ta strona jest.Nic dziękuję wszystkim . Zacznę od węższego siodełka z otworem. Najwyżej wtopię trochę kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pytkum Napisano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 (edytowane) Przecież wtb na obrazku sugeruje Ci średnią szerokość siodełka (medium width), czyli u nich w zależności od modelu jest to 140-148 mm. Takiego bym szukał. Edytowane 23 Sierpnia 2023 przez pytkum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 4 godziny temu, jarek74 napisał: A czyli mam kupować jedno po drugim i wydawać na marne kasę ,może za którymś razem się uda. W skrócie to niestety często tak wygląda. Bo oprócz szerokości siodełka liczy się też jego kształt i parę innych cech. Ja mam siodełka w okolicach 140mm-145mm. Przez jakiś czas miałem w rowerze SQLaba z tego przedziału i cierpiałem na nim męki. Także szerokość to nie wszystko:) A co do wydawania kasy - poszukaj sklepu który pożycza siodełka do testów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi