Skocz do zawartości

[e-bike] Jaki e-bike trail do ~20000 PLN

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

z racji przeprowadzki w Alpy, szukam swojego pierwszego e-bike'a MTB do ~4300 CHF/20000 PLN. Przez ostatnie kilka lat mieszkałem na nizinach i 100% mojej jazdy to była szosa/gravel, więc kompletnie wypadłem z obiegu jeśli chodzi o rowery MTB.

Ze wstępnej analizy rynku, wyszło mi, że najbardziej będzie mi pasował rower typu "Trail", który zapewnia kompromis pomiędzy wydajnością na podjazdach, a zjazdami. Nie planuję jakichś wielkich skoków/dropów. Bardziej jazda po górskich, kamienistych ścieżkach, które mam w okolicy. Jeśli chodzi o napęd, to najwięcej pozytywnych opinii przeczytałem o Bosch Performance Line CX oraz Shimano. Wstępnie zastanawiałem się nad Canyon Neuron:ON CF 7, ale jest on trochę powyżej budżetu (4749 CHF) + model sprzedaży Canyona trochę mnie jednak odstrasza.

Co byście polecali w tej cenie i na co zwrócić uwagę, szczególnie w kwestii wyboru odpowiedniego napędu?

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc!

Ja po przeprowadzce z nizin w gory, zamowilem cos takiego:

Haibike | HARDNINE 10 | Sportliches Touren-eMTB

Naped Bosch Performance CX, amor skok 120mm, cena 4500€, czyli 20000PLN. Niestety jeszcze go nie ma, dopiero zamowiony, wiec nie wiem czy to dobry wybor ;)  

Do hardkoru i skakania mam Fulla Enduro, ten bedzie na dluzsze wycieczki turystyczne, gdzie priorytetem nie jest jazda na rowerze.

PS. Dodatkowym atutem dla mnie jest osprzet Shimnao, bo taki mam na pozostalych rowerach, wiec nie chcialem isc w SRAMa. Wydaje mi sie ze wiekszosc ebikow MTB jest na SRAM.

Edytowane przez JWO

Ja mam bardzo dobre doświadczenia z silnikiem Yamahy - brał bym pod uwagę RRaymona - R- TrailRay z serii 8,0 mają silnik PW-X2 i resztę chyba całkiem przyzwoite, cena trochę powyżej ale jest już druga połowa sierpnia, może gdzieś znajdziesz w lekkiej przecenie.

Edytowane przez PiotrWie

Ja mogę polecić Cube Stereo Hybrid skok 120mm kupisz poniżej 20.000zł w aluminium natomiast skok 140mm za 20.000zł plus możesz kupić w karbonie na najnowszym Boschu - cena zależy czy bateria 625 czy 750, jego stosunku ceny do osprzętu nikt chyba nie przebije, sklepy i serwisy masz stacjonarne w każdym niemal mieście. 

• 1 miesiąc temu...
W dniu 16.08.2023 o 13:09, 6franek napisał:

Cześć,

z racji przeprowadzki w Alpy, szukam swojego pierwszego e-bike'a MTB do ~4300 CHF/20000 PLN. Przez ostatnie kilka lat mieszkałem na nizinach i 100% mojej jazdy to była szosa/gravel, więc kompletnie wypadłem z obiegu jeśli chodzi o rowery MTB.

Ze wstępnej analizy rynku, wyszło mi, że najbardziej będzie mi pasował rower typu "Trail", który zapewnia kompromis pomiędzy wydajnością na podjazdach, a zjazdami. Nie planuję jakichś wielkich skoków/dropów. Bardziej jazda po górskich, kamienistych ścieżkach, które mam w okolicy. Jeśli chodzi o napęd, to najwięcej pozytywnych opinii przeczytałem o Bosch Performance Line CX oraz Shimano. Wstępnie zastanawiałem się nad Canyon Neuron:ON CF 7, ale jest on trochę powyżej budżetu (4749 CHF) + model sprzedaży Canyona trochę mnie jednak odstrasza.

Co byście polecali w tej cenie i na co zwrócić uwagę, szczególnie w kwestii wyboru odpowiedniego napędu?

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc!

Wybór  między boschem i shimano - obsługa serwisowa tego pierwszego jest o wiele lepsza niż tego drugiego. Do boscha są dostępne praktycznie wszystkie części,  do shimano,  jeśli w ogóle,  tylko łożyska. 

Bosch pracuje ciszej.