Zuchu Napisano 15 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2023 Zastanawiam się nad zmianą kół w mojej szosie i jestem ciekaw czy lżejsze koła zmniejszą opory toczenia. Obecnie moje koła Entity ważą 2263g (piasty novatec- NT-D791SB oraz Novatec NT-D792), a koła DTSwiss 1667g. Wymieniłem już opony z Schwalbe One TLE 28cc na Conti GP5000 28cc. Nie jestem lekką osobą, moja obecna waga to 96kg, lecz konsekwentnie spada w dół. Średnia z jaką jeżdżę oscyluje w granicy 28,5km/h - dystans powyżej 100km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 15 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2023 Będzie ci się trochę lżej rozpędzić ale na jakieś zwiększanie średnich to nie licz🙃 BTW p1800 mam fabrycznie w rowerze, w takim przypadku są ok ale jako upgrade to raczej bym się na nie nie zdecydował tylko szukał czegoś na piastach dt350 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 16 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2023 Jak koło może zmniejszyć opory toczenia? Odczucia z jazdy będą na granicy placebo. Jak masz dużo ruszania i hamowania, to sumarycznie coś poczujesz. Jeżeli jednostajna jazda, to nie. Co nie zmienia faktu, że aktualnie masz klocki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi