beriam Napisano 14 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 Witam Od jakiegoś czasu noszę się że zmianą opon na szersze niż te które posiadam, obecnie 35c. Latam głównie po lesie, plus dojazd . Pytanie zasadnicze czy zmiana na 40c w górę będzie odczuwalna oraz czy to gra warta zachodu. Jeżeli tak, to na jakie opony zwrócić uwagę w kwocie do 100pln + ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulk14 Napisano 14 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 Będzie, o ile też ciśnienie będzie niższe, a to wszystko najlepiej w wersji bezdętkowej. Ja jeżdżę i polecam vittoria terreno dry (38c realnie ma szerokość ok. 40c). Jeździłem też na innych oponach w tych okolicach cenowych i często, szybko je rozwalałem. Niestety kosztują więcej niż ~100zł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernorator Napisano 14 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 @hulk14 i promocja za 99pln https://www.centrumrowerowe.pl/opona-vittoria-terreno-dry-pd33961/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beriam Napisano 14 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 47 minut temu, hulk14 napisał: Będzie, o ile też ciśnienie będzie niższe, a to wszystko najlepiej w wersji bezdętkowej. Ja jeżdżę i polecam vittoria terreno dry (38c realnie ma szerokość ok. 40c). Jeździłem też na innych oponach w tych okolicach cenowych i często, szybko je rozwalałem. Niestety kosztują więcej niż ~100zł. Mam jeszcze starszą wersję Schwalbe Hurricane, ale jak mniemam w wersji 1.6, ale to chyba średnio trafiony pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 14 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 Pytanie czy na mokrą porę roku zakładasz pełne błotniki, bo miejsca tam za wiele nie masz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 14 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 W swoich gravelach miałem już 33, 40, 42, 44, 50 i 56mm. Na razie mam taki wniosek, że większe = lepsze. Szybsze w terenie (dowolnym), wygodniejsze bo niskie ciśnienie, psychicznie też lepiej bo nie zginiesz na pierwszej napotkanej cegłówce ukrytej w trawie Płynniej się pedałuje bo mniej podskakuje tyłek na siodełku. Jedyną wadą rozmiarów MTB (bo na szosie nie byłem w stanie w warunkach nielaboratoryjnych stwierdzić, że potrzebuję większej mocy do utrzymania prędkości, jak dla mnie powolność na asfalcie to raczej subiektywne odczucie niż fakt) jest to jak taka kluska zachowuje się na asfaltowych agrafkach w dół. Bardzo niepewnie, pływa w ostrych zakrętach pokonywanych szybko. Ale różnica między 33 i "cokolwiek innego" była olbrzymia. Byle wywalić dętki i pompować tylko potrzebne do się nie zabicia minimum, przy wysokim ciśnieniu to jeden pies i szkoda sobie gitarę zawracać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beriam Napisano 14 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 26 minut temu, Maciorra napisał: Pytanie czy na mokrą porę roku zakładasz pełne błotniki, bo miejsca tam za wiele nie masz... Jeżdżę tylko gdy jest sucho 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 14 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 Jeśli rower nie jest komfortowy to moim zdaniem, w tym przypadku, najlepiej wymienić ramę. Coś tam może odczujesz mając te extra 5mm opony ale wiele samą grubością gumy nie ugrasz bo po prostu jest za mało miejsca na eksperymenty. Można jeszcze próbować szczęścia ze sztycą tytan / karbon / Cane Creek Thudbuster etc. lub z siodłem na sprężynach. Ale jeśli siodło będzie skórzane to komfort przyjdzie dopiero po wieeeeelu kilometrach, jak się już skóra wyciągnie i ułoży do zadu Waszmości. 56 minut temu, beriam napisał: Mam jeszcze starszą wersję Schwalbe Hurricane, ale jak mniemam w wersji 1.6, ale to chyba średnio trafiony pomysł. Teoretycznie. Co stoi na przeszkodzie abyś się przekonał organoleptycznie czy jednak pasi, przy okazji sprawdzając czy 42c wlezie czy nie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 14 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 Jak to zwykle bywa na górze jest więcej miejsca niż na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 14 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 Bo to po temu, że jak jest flak to tylko na dole a nie na górze opony 🤡 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graveloiksctrailowka Napisano 15 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2023 W swoim byłym rowerze, triban rc 500... było 700x28, ostatnie kilometrzy na takich oponach przejechane kilka razy po torach. Niestety czuć wyraźnie że się przez coś przejeżdżało. Po wymianie na 700x40 dużo dużo lepiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi