Michrow Napisano 14 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 Witam, Obręcz ma 4 lata, zaraz po zakupie była w serwisie celem wycentrowania ale serwisant nie przyłożył się. W ciągu minionych 2 - 3 lat pękło mi kilka dętek w tej obręczy - czy to może mieć związek biciem obręczy na boki. Bicie jest w jednym miejscu ale dosyć odczuwalne, niezależnie czy jeżdżę w oponach 1.5 czy 1.25 cala chociaz w 1.5 calowych bardziej się odczuwa - być może dlatego że mniejsze ciśnienie niż w oponie 1.25. Teraz od czerwca z nową dętką zrobiłem na raty około 100 km i pękła malutka dziurka na łączniku grubszej gumy przy wentylu. Czy powinienem dać do innego serwisu czy samemu spróbować wycentrować obręcz ? Robiłem różne rzeczy w rowerze (montaż/demontaż całości) ale centrowania jeszcze nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sziva Napisano 14 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 Na początek spróbuj sam wycentrować. Musisz mieć klucz do nypli, a na YT jest od groma poradników. Z drugiej strony, koszt wycentrowania koła w serwisie też nie jest jakiś zaporowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graveloiksctrailowka Napisano 14 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 Jeśli obręcz jest no - name... być może bym się pokusił o wymianę. Taki alexrims dh19 zdaje się że jest niezniszczalny. Oczywiście szprychy także nie pozostają bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michrow Napisano 14 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 1 godzinę temu, graveloiksctrailowka napisał: Jeśli obręcz jest no - name... być może bym się pokusił o wymianę. Taki alexrims dh19 zdaje się że jest niezniszczalny. Oczywiście szprychy także nie pozostają bez znaczenia. W przyszłym roku zamierzam tak zrobić jeśli centrowanie nic nie da. Obręcz to Rigida 2-komorowa. Patrząc na nyple jest wrażenie, że są niepodokręcane - w porównaniu do nypli z przedniej obręczy chociaz obie róznią się budową (przednia jest jednokomorowa). Obiektywnie patrząc i porównując pojedyncze nyple w tylnej obręczy to są dosyć nierównomiernie podokręcane co sugeruje brak wyrównania napięć między szprychami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graveloiksctrailowka Napisano 14 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 No... niestety nic ciekawego, alexrims dh19 wielokrotnie zjeżdżał czarne trasy enduro (pełno korzeni) ale jednak już bym ich nie kupił. Niestety są wąskie w środku... jak już to można wybrać coś od dartmoor, szerokie wytrzymałe i nawet kompatybilne z tubeless. W połączeniu z markowymi szprychami dostajesz koło które przy zwykłym użytku jest w zasadzie bezobsługowe. W 2015 roku kupiłem koło alex dh19, piasta novatec.... wszystko co było z tym robione to drobniutkie prostowanie. W zasadzie to powinienem zmienić z powodu wytarcia powierzchni od hamowania (vbrake) ale czy będę jeszcze inwestować dużo w ten rower... raczej kupię coś trail / enduro a mój weteran zostanie na płaski teren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michrow Napisano 14 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 Nic ciekawego tzn masz na myśli że ta Rigida to kiepski produkt ? Alexrims powinien wystarczeć na moje potrzeby, a Dartmoor czy DTSwiss tanie nie są. Mój stary poczciwy Giant tez ma swoje lata - choc na tyle w ogóle nie wygląda - ale przede wszystkim ma swoja wagę :/ ale to już osobny wątek. Jeśli na wiosne wymienię obręcz to tez juz nie zamierzam dokładać do tego roweru. Przeglądam filmiki ale łatwe to nie jest, ludzie jak zwykle objaśniają niedokładnie bo w filmikach brak podstawowej informacji : jak jest stan wyjsciowy naprężenia przed centrowaniem ? tzn czy podczas zaplatania przykręca się nyple srubokretem delikatnie czy juz z użyciem pewnej siły............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi