Skocz do zawartości

[~4000 Gravel] Jaki gravel do 4000 tyś? Esker 2.0 MS, Aspre, Boreas itp.?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
przymierzam się do zmiany swojego obecnego roweru, jakim jest zwykły góral od Meridy. Zamysł zmiany jest spowodowany chęcią robienia dłuższych tras, gdzie przy obecnym sprzęcie jest to jednak większym wyzwaniem. Stąd wybór ograniczyłem do roweru tylu gravel.

Stąd głowne pytanie - co można polecić osobie początkującej do około 4 tys zł? Patrzyłem na Eskery 2.0, Romety Aspre/Boreas, Decathlonowe Tribany oraz Tabou Gravo 2.0. Jeśli są jeszcze jakieś ciekawe propozycje to chętnie wysłucham.

Dodając to najbardziej skłaniam się ku Eskerze 2.0 MS ze względu na sztywne osie i carbonowy widelec. Natomiast widziałem, że Boreas 1 Lite oraz Tabou Gravo 2.0 również posiadają carbonowy widelec, ale na dodatek jeszcze hydrauliczne hamulce (nie wiem jak z sztywnymi osiami).

Cytat

Dodając to najbardziej skłaniam się ku Eskerze 2.0 MS ze względu na sztywne osie i carbonowy widelec.

I jeśli nie chcesz wydać więcej to jest najsensowniejsza opcja. 

Cytat

Natomiast widziałem, że Boreas 1 Lite oraz Tabou Gravo 2.0 również posiadają carbonowy widelec, ale na dodatek jeszcze hydrauliczne hamulce (nie wiem jak z sztywnymi osiami).

Jakie znowu hydrauliczne hamulce tam widziałeś? Nie mają ani hydrauliki ani sztywnych osi. Najtańszymi gravelami na rynku z hydraulicznymi hamulcami jest aspre 2 i boreas 2 grx 

Cytat

Jakie znowu hydrauliczne hamulce tam widziałeś? Nie mają ani hydrauliki ani sztywnych osi. Najtańszymi gravelami na rynku z hydraulicznymi hamulcami jest aspre 2 i boreas 2 grx

Na portalu bikeworld coś przeczytałem, jeśli to nieprawda to w takim razie do tej ceny nie ma innej konkurencji. Dzięki za odpowiedź.