GniewnyArbuz Napisano 11 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 Cześć forumowicze, od niedawna zacząłem bawić się w dłuższe wycieczki rowerowe za miasto (100% asfalt) wynajmowanym Gravelem Triban520 z Decathlonu, dopiero po zrobieniu jednego dnia 120km napotkałem problem z bólem pleców (przy krótszych wycieczkach na nic nie narzekałem). Szybka wizyta u ortopedy i diagnoza w postaci zwyrodnienia i wygiętych odcinków lędźwiowych i sugerowana ostrożność przy podobnym obciążaniem kręgosłupa. Moje pytanie jest następujące: Czy do takich warunków, o których wspomniałem (100% asfalt, przejazdy od 60 do 120km) - istnieją modele "bardziej wyprostowane" rowerów, o wygodniejszych ramach? Od czasu do czasu dojadę ścieżką rowerową do pracy, mieszkam jednak na tyle blisko (1,2km) że nie traktuję jazdy po mieście jako targetu takiego roweru. Może wystarczy wybrać odpowiedni model i na bikefittingu ustawić najwygodniejszą pozycję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dargenn Napisano 11 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 Jeżeli już rozważasz bikefitting to warto wybrać taki, który jest prowadzony przez fizjoterapeutę. On dużo lepiej będzie w stanie stwierdzić z czym masz problem, i co zrobić, żeby go naprawić, niż banda randomów w internecie, która nie wie o Twoim ciele nic. Oprócz ustawienia pozycji, najczęściej też jest usługa sizingu - doboru rozmiaru roweru dla Ciebie. Polecam podzwonić i uderzyć tam z takim pytaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 11 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 (edytowane) Rower a zwłaszcza szosa czy gravel to średni pomysł przy problemach z kręgosłupem i nie chodzi nawet o pozycje na nich ale o długotrwałą monotonną jazdę w jednej pozycji. Wzmocnij i uelastycznij gorset mięśniowy poprzez odpowiednie ćwiczenia, basen itd a dopiero potem pomału wprowadzaj rower, może jakiś cross albo treking bardziej Ci podejdzie. Edytowane 11 Sierpnia 2023 przez Kettler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi