madafaka_kentaki Napisano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 Witam Mam dziwny problem: Nie mogę dopompować opony powyżej 2.0 Bar, sprawdzałem na dwóch pompkach samochodowych 12V. Bylem zmuszony jeździć z takim ciśnieniem i odziwo powietrze nie uchodzi, więc wszystko wydaje się szczelne. Rower to tanizna marketowa, używana może ze 3 razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 A ile ty byś chciał samochód pompować? Kup se normalną pompkę bracie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madafaka_kentaki Napisano 10 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 Ale pompowałem wcześniej tą pompką ten sam rower do 3.5 Bara bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 Tak sobie myślę, że to jest Forum rowerowe, a nie o pompkach samochodowych. No i co ktoś ma Ci napisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 3 godziny temu, madafaka_kentaki napisał: Bylem zmuszony jeździć z takim ciśnieniem Nie masz stacji benzynowej? Praktycznie na każdej jest kompresor. Kup pompkę rowerową stacjonarną lub ewentualnie jakieś Xiaomi na akumulator. Te 12V nie nadają się do roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 11 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 (edytowane) Obstawiam uszkodzony zaworek w dętce. Przy wyższym cisnieniu domyka się, blokuje i powietrze nie chce wchodzić (albo manometr jest walnięty). 12V pompka daje radę bez problemu napompowac powyżej 3 bar (taka najzwyklejsza, bez żadnej automatyki). Pod warunkiem, że ma sprawną końcówkę z dobrą uszczelką. A te na stacjach benzynowych zwykle (z mojego doświadczenia) mają uszczelkę kompletnie zużytą i żeby napompować koło (samochodowe) trzeba końcówkę mocno ręką dociskać do zaworka, bo inaczej powietrze zwiewa bokiem. Edytowane 11 Sierpnia 2023 przez Garlock Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 11 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 A w sumie mam pytanie zaczepne - jakim trzeba być leniwcem, żeby kupować elektryczną pompkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 11 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 Zależy jaką. Ja mam elektroniczną Xiaomi i w życiu nie wrócę do klasycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 11 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 Do roweru to może i lenistwo, ale jak się ma auto i wychodząc rano widzi się, że w którymś kole jakoś dziwnie opona jest płaska od spodu, to warto mieć jakąś pompkę, żeby podpompowac i dojechać do wulkanizatora a nie walczyć z wymianą koła. I osobiście wolę podpiąć pompkę do gniazda zapalniczki niż fundować sobie fittnes czymś takim: A skoro w domu jest elektryczna, to czemu nią nie pompować roweru? Choć ja zwykle używam do tego lidlopompki, bo szybciej (nie trzeba wlec roweru do auta, szukać kluczyków, podpinać jej itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 11 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 Do samochodu wystarczy 2-2.5 bara, do roweru to moze byc troche malo. Ja gravela pompuje do 6-7, mtb max 2.5. Pompka samochodowa 'z lidla' nie da rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madafaka_kentaki Napisano 11 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 7 godzin temu, RabbitHood napisał: A w sumie mam pytanie zaczepne - jakim trzeba być leniwcem, żeby kupować elektryczną pompkę? Jeżdżę na rowerze może 2-3 razy w roku, a autem jeżdżę codziennie. 8 godzin temu, Garlock napisał: Obstawiam uszkodzony zaworek w dętce. Przy wyższym cisnieniu domyka się, blokuje i powietrze nie chce wchodzić (albo manometr jest walnięty). 12V pompka daje radę bez problemu napompowac powyżej 3 bar (taka najzwyklejsza, bez żadnej automatyki). Pod warunkiem, że ma sprawną końcówkę z dobrą uszczelką. A te na stacjach benzynowych zwykle (z mojego doświadczenia) mają uszczelkę kompletnie zużytą i żeby napompować koło (samochodowe) trzeba końcówkę mocno ręką dociskać do zaworka, bo inaczej powietrze zwiewa bokiem. Manometry na pompkach sprawne, oba pokazują tak samo, pozatym czuć ręką że jest mało powietrza. Co w takim przypadku? Trzeba wymienić dętkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 11 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 Na początek wymień zaworek w dętce (to tańsza opcja). Jak nie pomoże to wymień dętkę. Próbowałeś pompować inne koło? Też nie dobija więcej niż 2 bary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi