Chleje24na7 Napisano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Czy ktoś kiedyś zastanawiał się nad oksydowaniem czarnej kasety, żeby przywrócić jej powłokę? Sramy fajnie wyglądają jak są nowe, jak jeszcze X01 bez powłoki w miarę fajnie wygląda, to GX jest strasznym śmietnikiem. Myślałem, żeby X01, którą posiadam tak odnowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Czarną pastę do butów nałóż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Jeżeli koronki są stalowe, to spróbuj oksydy na zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 9 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 @Roballinho- właśnie o tym myślałem bo 100ml kosztuje niecałe 30zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Stosowane do oksydowania broni nie wiem na ile będzie to trwałe na kasecie jak w komentarzach piszą, że się wyciera po paru wyjęciach broni z pokrowca/kabury 🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Ja w ten sposób potraktowałem przedni blat w rowerze syna. Do pewnej odległości wygląda dobrze, natomiast z bliska widać już jakieś przebarwienia, bo kolor nie jest jednolity. Na pewno będzie się wycierać, jak każda inna powłoka, ale ramach testu można sprawdzić jak długo wytrzyma. Pamiętaj tylko, żeby po nałożeniu w odpowiednim momencie umyć kasetę pod bieżącą wodą. Jak tego nie zrobisz, to zacznie korodować i potem już będzie trudno pozbyć się rudej. Proces można powtórzyć 2-3 razy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 No ale, ekhm, po co? Co Ci to da, jak i tak po chwili zejdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Cytat No ale, ekhm, po co? Co Ci to da, jak i tak po chwili zejdzie? Ludzie mają za dużo pieniędzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 9 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 @Greg1 - 30 ziko za 100ml. Kaseta jest warta ~1500 @ChuChu- a tak z fanaberii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Bezsensu jak dla mnie taki zabieg robić jeszcze w kasecie. I tak się zębatki zetrą i tak będzie kaseta do wymiany. Nic nie jest wieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 9 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 (edytowane) Z resztą można to samo mówić o jakiejkolwiek konserwacji roweru. Wyłącznie się o to pytam bo oksyda na zimno jest tania i bardzo szybka w aplikacji. A z resztą zamówiłem przed chwilą na allegro i po weekendzie zrobię przed i po. Też odświeżenie kasety X01 jakoś liczę, że powstrzyma mnie przed założeniem XX1 rainbow, co kupiłem nową za 800zł kupiłem. Edytowane 9 Sierpnia 2023 przez Chleje24na7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Ale tutaj nie chodzi o konserwację tylko o sam wygląd. Bez konserwacji to taki rower można łatwo do ruiny doprowadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 Żeby to miało sens, musiałbyś zetrzeć do gołego metalu całą kasetę. W innym przypadku wyjdzie to nierówno, bo chyba nie sądzisz że oksyda magicznie wypełni ubytki. Naprawdę mam problem, żeby zrozumieć jaki to ma sens. Założysz, zmienisz biegi i będzie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 Ja myślę że tutaj chodzi o inna kwestie, chociaż chciałbym się mylić i mam nadzieje że to jest robione dla siebie a nie dla potencjalnego kupującego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 10 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 (edytowane) @Thomass13 - musisz mieć naprawdę biedę w portfelu lub w głowie, żeby myśleć, że za jakieś śmieszne 150-200zł będę sobie brud koło dupy robił. @ChuChu - mam piaskarkę, to nie jest problem. Edytowane 10 Sierpnia 2023 przez Chleje24na7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 (edytowane) Wiesz możemy tutaj różnie myśleć bo jak na razie nie wiem dlaczego chcesz się podjąć poprawy wyglądu kasety czy podobnemu zabiegowi. Edytowane 10 Sierpnia 2023 przez Thomass13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 10 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 (edytowane) A po co się czyści rower, okleja go, zmienia naklejki na amortyzatorze, kupuje czerwone gripy, czy niebieskie śrubki lub kolorowe zębatki NW? Że only tru rower to czarny obdrapaniec, gdzie tylko napęd ma być czyszczony i tyle? Edytowane 10 Sierpnia 2023 przez Chleje24na7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 Oksydowanie kasety metodą prawie homeopatyczną wygląda raczej na pudrowanie przed sprzedażą. Oksydować tą metodą można sobie kawałek starej lampy, okucia do szafki, itp, a nie zęby kasety, po których drze łańcuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 (edytowane) Rower czyści się po to żeby wyglądał, okleja żeby lakier był długo świeższy. A naklejki po co ktoś ma na amortyzatorze zmieniać? Moje od nowości na Rock Shox amorku dobrze wyglądają. Co do gripów to w tej kolorystyce nie uznaje brudzą się na potęgę nie raz widziałem jak to potem paskudnie wygląda (tylko i wyłącznie czarne). Co do koloru zębatek po to są i inne rzeczy żeby rower prezentował się lepiej z takimi akcentami sam tak mam u siebie. A napęd jak to napęd ma być czysty, nasmarowany i działać niezawodnie. Sam też posiadam kasetę w MTB w ktorej malowana jest największa zębatka na czarno i wiesz że taka powłoka zaczęła schodzić po pierwszej jeździe. Ale jeśli chcesz taki zabieg robić, rób ja bym się tego nie podjął bo jak dla mnie jest to bez sensu. Edytowane 10 Sierpnia 2023 przez Thomass13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 41 minut temu, Chleje24na7 napisał: A po co się czyści rower, okleja go, zmienia naklejki na amortyzatorze, kupuje czerwone gripy, czy niebieskie śrubki lub kolorowe zębatki NW? Że only tru rower to czarny obdrapaniec, gdzie tylko napęd ma być czyszczony i tyle? Nie, jest to prawda co piszesz. Tylko nikt nie zmienia naklejki, WIEDZĄC że zostanie zniszczona podczas pierwszych 100 metrów jazdy. Naprawde, jak sam dbam o rower i robię wszystko o czym piszesz wyżej, tak "kolorowanie" kasety to poroniony pomysł. Jak masz piaskarkę, to wypiaskuj i zostaw w takiej formie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi