Skocz do zawartości

[5000-7000zł] cross

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, chciałbym prosić o pomoc przy kupnie roweru.

Mam 181 cm wzrostu i 75 kg wagi.

Jeżdżę głównie po mieście (ścieżki rowerowe asfaltowe i brukowe + krawężniki i dziury w asfalcie) i odrobinę po płaskich ubitych drogach/ścieżkach. Lubię jeździsz szybko, raczej ciągle ile tylko mam sił. Do tej pory, zanim mi go skradli, jeździłem na crossie: https://premiumbike.pl/rower-crossowy-specialized-crosstrail-sport-2019 w którym pozycja była dla mnie wygodna nawet po 50km, za to przerzutki to było nieporozumienie - działały z oporem albo wcale, albo przeskakiwały dopiero o dwie pozycje. Została mi po nich niechęć do microSHIFT. Po kradzieży przez dwa ostatnie miesiące jeździłem gravelem https://www.cube.eu/pl-pl/cube-nuroad-race-fe-grey-n-black/680210 w którym przerzutki były super jednak taka pochylona pozycja nie jest dla mnie. Już po 10 km boli mnie kręgosłup i nadgarstki. 

W związku z powyższym chce kupić nowy cross (ewentualnie trekking/fitness?) w którym będę miał wygodną pozycję, niezawodne przerzutki (mile widziane dwie z przodu), nie zależy mi na bagażniku, błotnikach ani lampkach choć nie przeszkadzają mi one. Rower musi mi się podobać wizualnie (subiektywne), najlepiej malowanie jednolite, nie lubię pstrokatych. Opony czy inny pojedynczy element mogę w razie potrzeby zmienić, podana kwota jest elastyczna.

Wizualnie podobają mi się rose, canyon, cannondale, cube, radon

Dużo z rowerów jest na zamówienie, nie mogę przymierzyć i nie bardzo wiem jak czytać po parametrach czy pozycja będzie na nich bardziej wygodna czy agresywna.

Jestem otwarty na wszelkie sugestie :)

Edytowane przez Baloonn